Майчинството счетоводно - 102

• 16 426
  • 432
  •   1
Отговори
# 405
  • София-Младост
Здравейте от 22.02. трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждането. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. Синът ми ще тръгне на ясла от 01.03. Въпросът ми е при подаване на болничния към работодателя, какво трябва още да попълня и подам за да получа 50% от оставащия ми отпуск за отглеждане на голямото ми дете ? (Той навършва 2г. на 21.05)
Прил.7 за промяна в обстоятелствата и прил. 8 за самото обезщетение.

Здравейте. Приятелката ми е бременна в 3тия месец, но няма да има необходимия стаж от 12 месеца преди термина, и ме интересува как стоят нещата с бащинството и дали аз ще мога да получа някакви помощи вместо нея? Ако някой е наясно моля да поясни. Благодаря.

Не, няма как да се прехвърля правото на отпуск за бременност и раждане, преди детето да стане на 6 месеца.

Добре, а като навърши 6 месеца възможно ли е това което написах, за остатъка от периода?
Не става ясно приятелката ви към момента има ли ТД. Този стаж никой не казва, че трябва да е преди термин! Може да е независимо кога и къде натрупан.
Бащинството предполага вие да излезете в отпуск, т.е. да сте вкъщи и да гледате бебето, а майката да се върне на работа, надявам се сте наясно.
Колко осигурителен стаж има до сега тя? Работи ли...това са важните въпроси...иначе яма как да ви прехвърли нещо, на което тя няма право (това в случай, че не работи го пиша)

# 406
Здравейте! На 31.01 ми изтича 45 дневния болничен. Той кога ще бъде изплатен за януари месец?

# 407
Здравейте! На 31.01 ми изтича 45 дневния болничен. Той кога ще бъде изплатен за януари месец?
Винаги се изплаща след изтичане на периода, за който се отнася. Има календар на плащанията в сайта на НОИ с точните дати, но обикновено до около седмица ги изплащат.

# 408
Здравейте, имам не счетоводен въпрос, надявам се някой да има информация от първа  ръка. Трябва или не декларация съгласие от липсващия родител за извеждане на дете в шенгенското пространство? Детето е с двойно гражданство. Благодаря

# 409
  • В полите на Пирин планина
Не. Трябва да има валиден документ (паспорт, ако е до 14-годишна възраст или лична карта). То е същото като да го заведеш от Благоевград в София.

# 410
Здравейте,
След колко време се изплаща бащинството?
Документа е поддаден от счетоводителя е НОИ на 10ти декември но все още няма превод.
Периода на бащинство беше 1-15ти декември
Благодаря

# 411
Здравейте, имам не счетоводен въпрос, надявам се някой да има информация от първа  ръка. Трябва или не декларация съгласие от липсващия родител за извеждане на дете в шенгенското пространство? Детето е с двойно гражданство. Благодаря

Не е отпаднала декларацията от другия родител дори и за Шенген. Друг е въпросът дали ще ви в поискат, но при случайна проверка на летището например могат да ви върнат. Законодателството в тази част с декларациите не е променяно.

# 412
Здравейте,
Документа е поддаден от счетоводителя е НОИ на 10ти декември но все още няма превод.
Благодаря

Това е много странно. Би следвало вече да има превод. Имате ли ПИК от НОИ, за да проверите какво се случва с документите?

# 413
  • Благоевград
Здравейте!
Родих на 23.09.2025 г. и до 05.01.26 г. включително бях болничен. От 06.01.26 се водя в отпуск по майчинство. Днес видях, че има ведомост за януари, като сумата е същата, каквато беше през ноември и декември. Не трябва ли да е по-висока или съм в грешка?

# 414
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2г., който изтича на 16.10.2026г. В момета съм бременна с термин септември 2026г. Знаете ли дали има разлика ако се върна сега на работа и изляза болничен чак 45 дни преди раждане или до последно съм на работа, в изчислението на следващото майчинство? Доколкото знам ако се излезе в болничен 45дни преди раждане преди навършване на 2г на първото детенце, размера на обезщетението е съшия като през първата година, въпроса е как стои ако се върна на работа преди това, на ново ли ще се изчисляват 24м?

# 415
Здравейте, в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2г., който изтича на 16.10.2026г. В момета съм бременна с термин септември 2026г. Знаете ли дали има разлика ако се върна сега на работа и изляза болничен чак 45 дни преди раждане или до последно съм на работа, в изчислението на следващото майчинство? Доколкото знам ако се излезе в болничен 45дни преди раждане преди навършване на 2г на първото детенце, размера на обезщетението е съшия като през първата година, въпроса е как стои ако се върна на работа преди това, на ново ли ще се изчисляват 24м?

При излизане в ново майчинство по време на първото (т.е. 45 дневния да е започнал преди втория рожден ден на детето, както е при вас) така или иначе НОИ винаги прави изчисление на осигурителния доход 24 месеца назад, но изплаща по-голямата сума (новото изчисление или старото). Обикновено ако майката ползва втора година майчинство т.е. 780лв й влизат в базата за изчисляване то почти задължително това е по-лошия вариант и затова НОИ изплаща същото като първото майчинство.
Ако обаче се върнете на работа, то осигурителния ви доход за втората година не е 780лв, а заплатата, която получавате. Ако тя е увеличена спрямо периода 2023-2024 (от тези суми ви е изчислена първото майчинство), то за вас е много по-изгодно да си работите - второто майчинство ще ви е повече от първото.

# 416
Здравейте,
Благодаря

Това е много странно. Би следвало вече да има превод. Имате ли ПИК от НОИ, за да проверите какво се случва с документите?

Няма.дали ще ми отговорят по телефона НОИ или трябва да отидем?

# 417
Нямам идея дали ще Ви отговорят на телефон в НОИ. По-добре проверете при работодателя на бащата кога точно е подадена декларацията.

# 418
Късмет да Ви вдигнат телефона. Когато аз имах казус звънях на всички възможни номера, които намерих - регионален, национален, така и никой не благоволи да вдигне.

# 419
От първия ден на 45дневния болничен до 410тия ден сумата на ден е една и съща. Ще варира общата сума за месец в зависимост от работните дни в съответния месец.
Здравейте!
Родих на 23.09.2025 г. и до 05.01.26 г. включително бях болничен. От 06.01.26 се водя в отпуск по майчинство. Днес видях, че има ведомост за януари, като сумата е същата, каквато беше през ноември и декември. Не трябва ли да е по-висока или съм в грешка?

Общи условия

Активация на акаунт