Майчинството счетоводно - 102

• 16 443
  • 432
  •   1
Отговори
# 420
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Родих на 23.09.2025 г. и до 05.01.26 г. включително бях болничен. От 06.01.26 се водя в отпуск по майчинство. Днес видях, че има ведомост за януари, като сумата е същата, каквато беше през ноември и декември. Не трябва ли да е по-висока или съм в грешка?

Ако не си на минимално обезщетение, сумата ще е еднаква, като средно дневно обезщетение, за целия период на 410-те дни.

# 421
Благодаря ,поне да знам ,че така или ще ходя на Телк ,че няма да ми стигнат за малко дните .Благодаря още веднъж.
Здравейте,
На мен също няма да ми стигнат дните и обмислям какво да правя. Проследяващото АГ ми каза да се върна за 1 ден на работа и после нов болничен. Никой не може обаче със сигурност да ми кажа, дали това прекъсване на болничния ще се отрази много върху размера на майчинството. С НОИ вече седмица не мога да се свържа по телефона Sad Вариантът с ТЕЛК комисия ми се струва много сложен. Ако откажат какво се случва с тези дни? Ще съм благодарна, ако някой скоро е минал по този път, да даде повече информация.

# 422
Наистина и аз така си мислех, но не е. Болницата издава документа и отивате. Чакат много хора,
Но за удължаване на болничен минавате преди тях. Чакате на едно гише , нищо не ви питат. Въвеждат си инфо от болницата и после си давате документите на комисията, който изкарват документ с който имате разширение за удължаване на болничния. Нито имате прегледи, нито ви питат нещо.
Ако някой ми го беше обяснил така и аз нямаше да се притеснявам 😁

Благодаря ,поне да знам ,че така или ще ходя на Телк ,че няма да ми стигнат за малко дните .Благодаря още веднъж.
Здравейте,
На мен също няма да ми стигнат дните и обмислям какво да правя. Проследяващото АГ ми каза да се върна за 1 ден на работа и после нов болничен. Никой не може обаче със сигурност да ми кажа, дали това прекъсване на болничния ще се отрази много върху размера на майчинството. С НОИ вече седмица не мога да се свържа по телефона Sad Вариантът с ТЕЛК комисия ми се струва много сложен. Ако откажат какво се случва с тези дни? Ще съм благодарна, ако някой скоро е минал по този път, да даде повече информация.

# 423
  • Благоевград
От първия ден на 45дневния болничен до 410тия ден сумата на ден е една и съща. Ще варира общата сума за месец в зависимост от работните дни в съответния месец.
Здравейте!
Родих на 23.09.2025 г. и до 05.01.26 г. включително бях болничен. От 06.01.26 се водя в отпуск по майчинство. Днес видях, че има ведомост за януари, като сумата е същата, каквато беше през ноември и декември. Не трябва ли да е по-висока или съм в грешка?

Благодаря!

# 424
Може ли болничния 45дни преди термин да бъде издаден за по-кратък период- примерно 35дни?

# 425
Може ли болничния 45дни преди термин да бъде издаден за по-кратък период- примерно 35дни?
Може, кажете на следящия АГ откога да ви го издаде.

А дали може потребителките, питащи тук поне малко да си правят труда да прочетат 2-3-5 страници назад? И да уважават труда и времето на непрестанно отговарящите, които им поднасят информацията наготово, защото на тях не им се занимава да потърсят? Въртят се едни и същи въпроси през няколко страници.

На страница 27 в темата, мнение #398 отговаря на абсолютно същия въпрос.

# 426
  • Sofia
Можеш и въобще да не го ползваш.

# 427
Здравейте!
За съжаление не мога да отворя линка за застъпване на майчинство и имам следния казус.
В момента съм в майчинство, втора година, като ми престои преди да изтекат двете години от него, отново да родя и съответно да изляза в майчинство за второ дете. В тази връзка имам няколко въпроса:
1. Ако първото ми майчинство не бъде прекъснато, т.е. от първото майчинство вляза директно във второто, на база на кои месеци ще се определя сумата, която ще получавам за първата година на второто майчинство.
 2. Ако първото ми майчинство бъде прекъснато, т.е. ако се върна на работа за няколко месеца преди да родя за втори път, на база на кои месеци ще се определя сумата, която ще получавам за първата година на второто майчинство.
3. Тъй като първото ми майчинство е изчислявано, когато максималният осигурителен праг беше 3200 лв, а сега е по-висок, как би могло второто майчинство да бъде изчислено спрямо новия максимален осигурителен праг?
4.Задължително ли е да се върна на работа, ако детето ми започне да посещава частна ясла?

# 428
По т. 1 и 2 - без значение дали е прекъснато или не, щом имате застъпване на майчинства т.е. родите преди 2рия рожден ден на голямото дете, то ще получавате по-благоприятната сума за вас, която обичайно е равна на първото ви майчинство. (Тъй като ново изчисление би означавало да ви се вземат предвид месеците от 2рата година, които са 780лв и ще смъкнат дохода т.е. това не е изгодно за вас и НОИ ще ви изплаща колкото първото.)

По т.3 - няма как. За да бъде изчислено спрямо сегашния праг трябва сега (на този праг) да внасяте осигурителни вноски т.е. да работите, а вие сте в отпуск. И дори и да се върнете на работа ще ви се вземе средния доход за 24 месеца назад, а няма да зависи само от периода с новия максимален праг.

По т. 4 - не е задължително да се връщате на работа, но е задължително да уведомите работодател, че детето посещава ясла и съответно да се подаде уведомление за промяната в НОИ т.е. да ви се прекрати майчинството и да ползвате друг вид отпуск (например платения, който ви се е натрупал).

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 22:42 от HoneyBee33

# 429
За колко дни назад може да се издаде болничен?
Преносих и трябва да ми се издаде болничния за дните от термина до раждането. Но следящата АГ неведнъж е натъртвала, че дори този болничен не го издава без преглед. Съответно веднага щом родих, си запазих първия възможен час - след 20-тина дни. Но както много пъти ми се случва, в деня на прегледа бяха отменени всички часове, само че този път дори не пуснаха заместваща дата, затова трябваше да си запазя за следващата свободна - след още 20 дни. И така отиваме вече на 40 дни закъснение. 45-дневния ми го издадоха с 15 дни закъснение по същите причини, но за над месец вече ми е съмнително. Дали мога да изчакам, или да търся някакъв по-спешен вариант?
За сроковете за подаване от работодател ми е ясно, вече изтървах януари и ще го подадат най-рано март, въпросът е просто да се издаде.

# 430
В болницата лежах с момиче, което нямаше издаден 45-дневен по някаква невидима за мен(и нея) причина. Чух я да пита й отговориха, че до 1 година може да го оправи,но да не се бави,защото това са й пропуснати ползи(понеже няма изплащане).

# 431
  • В полите на Пирин планина
Аз не знам какъв е тоя преглед изобщо, щом е за болничния за преносване и събитието е в миналото. Обадете се и кажете, че е само за този БЛ. Иначе скоро няма да видите плащане, а и при работодателя е тегаво.

# 432
И на мен ми е странно, че ви иска преглед. Аз 45-дневния дори пратих мъжа ми да го вземе. То какво ще ви преглежда, след като вече сте родила и има черно на бяло, че сте преносила.

Общи условия

Активация на акаунт