Априлски бебчета 2025- тема 4

• 18 247
  • 717
  •   2
Отговори
# 660
Моето бебе отказва съвсем да пие мляко. Едвам изпива 50-60 мл. на ден. Аз се притеснявам, а личната е много ларж и според нея като не иска да пие - да не пие. Да правя каши и попари с мляко и толкова, да добавям и в обедното пюре. Той чиста каша не яде и аз правя по половин порция и добавям 100 гр. плодово пюре. Така не успявам и 200 мл. мляко на ден да дам.
Иначе хляб давам домашен - аз правя вкъщи, но като седнем някъде на заведение и има хляб давам и от там. Давала съм също и коричка от пица няколко пъти.
Записах го на кухня. Вече не успявам да осигуря разнообразие в обедното хранене. Надявам се да я хапва и да си освободя малко време.

# 661
И моята госпожица отказва мляко. От 2 месеца седи на едни и същи килограми. Понеже няма нито един зъб, кара предимно на каши и пюрета. Обмислям да въведа ядкови тахани и сусамов примерно, за повече калории. Ако някой има други идеи, ще се радвам да сподели Confused

# 662
Кисело мляко с бисквитки, давам аз. В пюретата, може да се добави и сухар, накисваш го и пасираш, след това смесваш с пюрето.

Аз очевидно съм държала моята принцеса гладна.
Пюрета хапва по 160, вече ще правя по 200. Като правя супички - ще слагам и сухарче.
Правя десертчета, но без захар.
Гледам, че в детската кухня от 10-ти месец въвеждат захар, та и аз май ще се пристраша, поне за десертчетата.
Иначе вместо захар е с банан, ама не става много вкусно, и леко придобива кафяв цвят.
Приемам идеи за различни десерти.
От другата седмица ще въведа и овес. Гледам, че се дава с млякото, или с кисело мляко. Това да разнообразя закуските - сутрин и следобед.
Давам звездички, попара, кисело мляко с бисквити, каши.

От три дни й давам повече да хапва и определено е по-спокойна, и вечер спи, само с леки събуждания за вода, чак сутринта й давам мляко към 6 ч. Пие и ляга да си доспи. За мен това е време за кафенце.
Днес спинка до 9 ч. Другите дни до 8.30
Не се е случвало досега.
После иска да си ляга към 12.30. И спи 2 часа и половина. Ако някой я събуди, и по-малко. Но после чак към 20.00-20.30 я слагам да спи.
Не знам колко е ок. Но, ако спи след 16.00 ч, няма приспиване за нощното.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 14:58 от miki8713

# 663
Да, това с бисквитките е много добра идея. Даже за някаква по-лека бисквитена торта се замислям... Благодаря за идеите!

# 664
Това, че бебето няма зъби не пречи да яде нещо различно от пюрета и каши. На моето бебе давам от 6,5-7 месец бисквити, снакс, коричка хляб или от пица, банан, ягода. Един път само се задави с бисквита. Сега в края на 9ти, началото на 10ти месец избиха 2 зъбчета, показва се 3то вече.
Достатъчно здрави са им челюстите. Наскоро се сетих, че като малки с брат ми имахме костенурка, доста силна захапка имат и без зъби.
Моето бебче иначе от няколко дена откава кашите, може би й омръзнаха. А и като количество пюре пак изяжда около 100тина грама, че и по-малко и дохранвам или с плод, или бисквити, снакс. Няколко вечери будува по час, час и половина, не знам дали заради зъби или скок в растежа.
Иначе и тя не се спира по цял ден като е будна, катери се, закача се с нас, иска компания.

# 665
И моето няма зъби, но яде биаквити и корички хляб. Четох, че практиката да се дава основното от кухнята за обед, а супата за вечеря или обратно била погрешна. А с голямото дете действах така. Вие как давате храната от кухнята?

# 666
Puppiii, аз също давам едното на обяд, другото за вечеря, защото тя не може да ги изяде на едно ядене, като гледам да дам месото през деня, а безмесното вечер. Доколкото знам за вечеря е добре да се дава супа. Нещото, към което се стремя, е - закуската рядко да е сладка, а вечерята да е от зеленчуци.

По темата за захарта, мисля, че децата нямат нужда от добавена захар, защото тя няма реална хранителна стойност и е само празни калории. Плодовете, млякото, зърнените и таханите са достатъчно сладки на вкус, а ползите им са неоспорими.

# 667
От държавната кухня, която е след 11 месец , по спомен от баткото, супата и основното са общо 250гр с идеята да се дадат и двете на обедното хранене. Препоръката е да не се дава на 1 хранене само супа, защото не е достатъчно хранителна. Иначе и аз съм ги давала на два пъти с по-млако сухар в тях. На обяд давах по-голямото количество,  а за вечеря допълвах с млякото му.
На нас ни изби трети зъб отдолу,  с горните е голям зор, готови са, но още не са пробили.

# 668
Само да кажа за държавната кухня тъй като ние сега се записахме. От 10 навършени месеца започва, количеството им е по 190 мл, до колкото аз разбрах основното е за обяд, десерта е за след обедна, а супата за вечеря. Ние имаме 3 заместени, сутрин закуска като редувам по ара, кус-кус, юфка, давала съм кисело мляко с бисквити и бананче, филийка с пастат или филийка с лютеница и сиренце. Сутрен в 6 ч пие мляко около 200 мл готов разтвор и толкова и вечер като си ляга в 20 ч, закуската й е 9:30/10 ч, обяд 13:30 ч., след обедната 16:30/17ч., мисля да не замествам още вечерята и да си пие млякото, по някой път се буди и към 1/2 презнощта и й давам 130/160 мл мляко, на АМ е. Така сме от 9 месечна възраст, сега на 8ми става на 10 месеца и започваме кухнята, като най-вероятно супата ще я пропускаме или ще й давам по малко.
На нас ни избиха 8мо зъбче.
Лази активно, но и се изправя на всякъде където може, ако я държим прави и крачки, но ако иска да стигне бързо до някъде-лази!
П.С. чета ви активно ама ми е много трудно да се включвам вече.... бебка е супер активна, отделно и двете ученички в 4ти клас и в 10ти, коя е на училище, коя е на уроци или други занимания, по вкъщи да сготвиш, да поразчистиш и просто при нас е лудница. 😵‍💫

# 669
Мишленце, ти си герой. Браво! Как се оправяш само Simple Smile. А филийката с пастет или лютеница, как я даваш? Хлебчето меко ли е? Предполагам, че твоето бебче дъвче активно. Ние вкъщи сме на пълнозърнест хляб.

За захарта съм съгласна, но в кухнята гледам добавят захар. Все пак ще гледам аз да й приготвям нещата, и да са без захар. Но на пазара има толкова неща и се изкушавам, да й купя - кремчета или бисквитки, за съжаление почти всичко съдържа и захар. Сега й купувам бисквити на Холе. От тях има без захар. Майка ми и тя купува някакви, пак със захар. За щастие не успя да й ги даде. Та, много е трудно, а искам да има разнообразие.

# 670
Ами не сме от най-активно дъвчещите, до скоро отказваше пюрета за 8 месеца, бяхме стигнали само до 7 месеца, от скоро с триста зора хапва за 8 месеца, но пък хлебчето си го джвачка 😆. Давам й обикновен цял хляб от нашия, вече спрях да следя всяко едно нещо какво съдържа, взимам й и бисквитки на Боровец, много ги харесва, давала съм й от млечните десерти на Нестле, а за следобедна й давам от млечните на Ганчев. Киселото мляко само ЛЛ каза да е 2 %, лютеница има бебешка, не помня на коя марка, но аз й дадох детска Лютеничко и детски пастет - пилешки, че още не съм й давала свинско.
А за справянето- не се справям 🤣 ама нямам избор, самичка сме, нямаме баби, дядовци, никой, голямата ми е на 16 г и само тя по малко гледа бебето, та да свърша нещо примерно.
И в тази връзка и започвам да търся варианти как ще се върна на работа като изтече първата година майчинство, тъйкато с тези 350 или 400 € там колко бяха, няма начин да се оправим. Гледах явление групи, ама като се запишем за класирания и то чак Август/Септември ще тръгнат.... мисля и жена да вземем ако няма друг вариант, проучил проект родители в заетост, ама всичко е сложно, ние попринцип сме от София ама преди няколко години си взехме къща в малко населено място, тип вилна зона и няма много съседи.... Абе с две думи просто лудницата ми е пълна .

# 671
Аз хем не искам да я пускам на ясла, хем нямам избор. С това майчинство няма да можем да си позволим. Регистрирах се в сайта, но изписва, че няма места. Предполагам още е рано да се заявят предпочитания за ДГ. Иначе има някакво съобщение за актуализация на данните до 31.01. Като цяло мен ме съмнява да ни вземат в ясла и ще се наложи да търсим частна ДГ. Ще изчакаме класирането и ще видим какво да правим.

При нас е лек ад с тези зъбки и вчера и дадох Панадол. Явно много я болеше и не можеше да си намери място и плака. Нито гелчета, нито Камилия помогнаха. Днес е по-добре положението, поне за сега. Виждам, че и венеца отдолу се е подул и се надявам да изчака, че 3 пробиващи едновременно зъбчета ще е по-голям ад.

Аз още не мога да пробвам никаква кухня защото нямаме вкарани много неща. За държавна кухня някой знае ли как се записва? Видях, че ДГ до нас предлагат, но след като нямаме вкарани нито глутен нито млечни и вероятно е безмислено да я записвам сега.

Днес бяхме на физио в Токуда и според физиотерапевката може да взимаме обувки и да я пускаме да прави крачки в парка. Аз някак не искам толкова бързо да прохожда 😀 Мислили сте какви обувки да взимате? Според нея босите обувки нямат добра опора отзад и е по-добре да вземем такива с по-добра опора.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 15:24 от Пълнолуние

# 672
На 30 март ще обявят свободните места за 2026/2027 учебна година и тогава може да подредим желанията. Класирането е през май.
Аз бос го пускам само, като проходи хубаво ще изчакам Фурлакис да каже, иначе на последния преглед показа, че обувката трябва да е гъвкава и да може да се огъва и по дължина. Но сега ще е бос из вкъщи.

# 673
Вкъщи е постоянно боса, но в парка не върви да я пусна боса, особено в този студ. Иначе Фурлакис и на нас ни каза как да се огъват без да препоръча конкретна марка. Като проходи стабилно ще я заведем пак на преглед.

# 674
Да, права си, на нас за парка ни е рано. Чувала съм от приятелки за Биомеханикс добри отзиви.

Общи условия

Активация на акаунт