Априлски бебчета 2025- тема 4

• 18 256
  • 717
  •   1
Отговори
# 675
За кухнята  може да видите от тук vk.uslugi.io и https://www.sofia.bg/w/uslovia-zapisvane-v-kompleks-za-detsko-hranene-vitos-1 има си всичко подробно и менюто кога какво има, но наистина без глутен и млечни по-трудно, искат и бележка от ЛЛ за алергии от нещо, но пък си заслужава да пробваш 1.30 е менюто на ден, което е смешно просто, а разнообразието не можеш да го осигурим.
Мога да предложа частна ясла за София Детски Център Грозното Патенце , можете да ги видите в FB , имат два филяла, каката ни израстна там супер доволни сме, създадоха го семейство и средата там е супер семейна, грижовна и изпълнена с много обич към децата, даже съм се замислила и там да я карам като краен вариант, но почти ще е невъзможно да я взимаме, така че сигурно и това ще отпадне като опция.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 17:35 от mi6lenceto88

# 676
Мануна, благодаря. Гледах ги на тази марка. Гледах и КК, но нищо не ми допада , но ще трябва да избера нещо. Аз не смятам още да я пускам из парка. Рано ми се вижда, но предполагам до месец ще е друго положението.  Ще изчакам да задобрее още малко и тогава. Подозирам, че в момента ако я пуска, че ще направим заедно 3 крачки и ще иска да лази, а няма как да се случи.

Благодаря за инфото, Мишле. Детският център на Коперник е близо с кола. Ние сме в съседният квартал. Ще ги проучим, ако стинем до там. Дано да имат и свободни места. Похвалиха ми една и в Дружба, но забравих името 😀

Ще изчакам да вкараме глутена и млечните и ще пробваме някаква кухня. При мен основният проблем е месото, защото не мога да помириша месо и съответно няма начин да готвя. Но ако трябва таткото ще върши тази работа. За супи не ми се мисли как да предлагам. Не и допадат течните консистенции и не ги харесва особено.

# 677
Хей момичета, здравейте. Аз взех бележка за държавната кухня и ще пробваме. Само трябва да набавя бурканчета и капачки.
С малката съм в голям филм. Много силно съм притеснена и тъпото е, че дори не виждам как скоро ще се успокоя.
Не иска да казва чао, да пляска с ръце… по бавничко започна да се преобръща. Сега се изправя само ако и Дам ръце и някак се набира. Не иска да прави крачки. Просто не знам.. само ми се реве. Нямам никакво настроение.
Тя е доста мъничка, така като сравнявам общо взето с всички дечица на нейната възраст. Сега на прегледа беше 67см, 7,200кг.
Иначе вкъщи си е все босичка. Скача на бънджи, нямаме проходилка, но като гледам на дали ще иска да ходи и с нея.
Иначе за обувчици и аз съм чела съм биомеханик. На големият първите му бяха Колев и Колев. След това взимахме primigi. На вас какво ви казаха за обувките? Нас ортопеда ни посъветва да са с правя подметка и да са широки( боси обувки).

# 678
Крис, не съм сигурна, че те разбрах, но не се обръща по корем ли? Не лази ли? Сяда ли сама? Това, че е мъничка аз не бих се притеснявала. Ако майката и таткото не са високи и бебето може да не расте с големи темпове. При нас аз съм нисичка и малката е 69см. На кг сме почти 8кг. И нашата не казва чао, но пляска с ръце. Но все пак в КиндиРу пеем песнички и пляскаме с ръце по няколко пъти за 40 мин. Пробвайте вкъщи да пеете песнички и да пляскате с ръце.

За обувките , както е писала Мануна трябва да се огъват по дължина. Но ние ходим при един и същ ортопед. Не препоръча конкретна марка. Едната ни физиотерапевтка сподели, че според нея е добре да има и добра подпора на петата и горе около сухожилието. Тя също не каза конкретна марка, само сподели най-известните, които са споменати плюс Geox и това беше.

# 679
Не лази, не сяда сама( седи без опора), но не може от легнало положение да седне сама.Обръща се иначе навсякъде. Сега на прегледа казах на лекарката, че не прави крачки и не казва чао и не пляска. Но за момента нищо не каза( не изрази притеснение)
Нашата девойка не спи в нейното легло. Спи до мен в гнездо. Просто се надявам ние да сме я ограничили с движенията, но честно казано започвам доста да се притеснявам, заради нещата, които не прави 😞
Извинявам се, май не трябваше да мрънкам. Ако притесненията ми продължат, ще отидем някъде на преглед. Целувки на дечицата ви

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 20:25 от kris_02

# 680
Като стои по коремче, как държи ръцете? Ако са изпънати на земята може би скоро ще започне да застава на 4 опори.

Аз съм писала, че при нас нямаше пълзене. Като стоеше по корем слагаше дланите на земята и ги изпъваше.
Скрит текст:
Понякога заставаше и в позиция самолетче. После започна да застава на 4 опори и след това от тази позиция да сяда. Все още не може от легнало положение да сяда, но е нормално и мисля, че е раничко.

Нямам нужните квалификации, но аз не бих я слагала в проходилки и бънджита. Бих държала детето по цял ден на килима по коремче колкото може повече. Не мисля, че начина на спане се отразява на тези умения. До колкото знам има значение колко време прекарва по корем и да се правят упражнения, които да подпомогнат да застане на 4 опори и лазене. Иначе съседското дете, което е месец и половина по-малко от моята дъщеря не може да лази, но тя е постоянно в проходилка и няма как да стане.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 20:40 от Пълнолуние

# 681
На нас Футлакис ни каза: вкъщи босо, а за обувки - да са с мека подметка и подсилена пета. И ни даде да гледаме примерните модели в шкафа му. Бяха Колев и Колев. Каза и да не се изхвърляме за скъпи обувки и че има достъпни.

# 682
Честно казано почти не седи по корем. Даже изобщо или в е ръцете ни или е седнала. Дали е възможно това да е причината … ами ръцете, когато е по корем( което е много рядко) ги държи по различен начин и изпънати и отпуснати. Издърпва( избутва се някак) се като червейче. Извърта се в кръг, но не успява да лази.
Само да ви кажа, сега видях че Колев и Колев имат 50% намаление на буйки, на останали номера.

# 683
То в шкафа толкова неща имаше, че марка не можах да видя, много хубаво си обърнала внимание, littlefoot!
Крис, махайте го това бънджи и я пускай по пода да играе, може и на КиндиРу, много добре им се отразява, според мен.

# 684
Благодаря ви. Няма да я слагам. Иначе не я слагаме всеки ден или дори да я сложа е за 10 мин. Не съм я държала по повече. Но истината е, че изобщо не я слагам по корем. Винаги я оставям седнала.

# 685
Крис, редактирах предният пост, за да видиш как ги държеше моята. Но ако не и давате възможност да стои по коремче достатъчно време то е нормално да не започва да се опитва да стои на 4 опори. Аз я гушкам само при спане и ако иска. През другото време на килима. Седнала я слагах, като и писне, но пак не за много време.  Поне според думите на физиотерапевтката, не е добре да се слага право детето, ако не лази. Т.е в проходилки , бънджита и каквото има. Придобиват друга перспектива към заобикалящите ги неща и може да загубят интерес към лазенето.

# 686
Супер важно е времето по корем. Нашето също не искаш да стои, затова правех аз неща с нея - на топка я бутах, на моите крака (тип самолет, само че със свита крака) и вече не помня какво друго. Ако можете да си го позволите, пробвай Кинга Ру, при нас действа добре. Отделно момичетата са много адекватни и ще ти дадат съвети. Също знам, че ако не могат да сядат сами, не е препоръчително да ги оставяш седнали.

# 687
Благодаря ви много за съветите. От утре започвам да я слагам основно по корем. Тя не обича особено и мрънка. Но може би, като не е свикнала е нормално. Ще проверя къде има Кинга Ру.
Благодаря за снимката, когато се обръща по корем, често застава така с ръчичките.

# 688
Нашият мъник не иска да маха за чао и е пляскал с ръце броени пъти. Също, не си държи сам шишето, макар че физически знам, че може. Не показва и неща на книжките, но като му кажа името, се обръща, допълзява, като го викам и знае "дай патето" и "дай топката", само тези два предмета. Четох някъде, че вече би трябвало да посочва, но не сочи нищо.. от време на време правим "боц", но само, когато той иска. И аз се притеснявам дали всичко е наред, но гледам да се успокоявам, че всяко си има свое темпо. Нашата педиатърка не вижда нещо нередно за момента.

# 689
Аз правех упражнения, за да пропълзи.
Слагаш по корем, свиваш ляво краче, местиш напред дясна ръчичка. Така няколко пъти. После правех същото с дясно краче и лява ръка.
Точно за два дни, започна да лази. Още лази, не пълзи на крачета и ръчички. Иначе упражненията са същите, но като е на колена този път. Ама така ми е трудно и се отказах.

Нашата маха за чао, но не винаги. Някой път ми казва да се махна, като ми прави чао. Хаха.
Пляска с ръчички, дава за боц и дава 5.
Изправя се на колене и ако има как да се хване и на крачета. Прави крачки, като се хване за дивана, и върви на страна вече. Майка ми показа как да я стимулирам - като й слагам целите, и тя трябва да се измести, за да си вземе желаната играчка или цел. И стана, разбира се аз я придържам леко, за да се чувства стабилно.

Крис, всяко детенце си е със собствено темпо. Но понякога искат да им се подпомогне.

Мила, аз я пробвам да ми дава разни предмети, но нищо. Прави ли се нещо специално?
Иначе, нашата си държи сама шишето. Особено, като е гладна, го взима и не ги пуска, здраво държи. Не дава да взема шишето, докато не го изпие.

Опитвам и топката да си подаваме, но засега сме без успех.

Общи условия

Активация на акаунт