Задайте своите въпроси към д-р Радослав Тошков, основател на медицински център DeTox

• 1 455
  • 24
  •   1
Отговори
DeTox Center е медицински център с над 30 години опит във функционалната, холистичната и регенеративната медицина. Вярваме, че истинската и устойчива промяна започва с осъзната грижа за тялото. Нашата мисия е да ви подкрепим в стремежа към по-добро здраве, повече енергия и вътрешен баланс, чрез научно обосновани методи, индивидуален подход и съвременни високотехнологични решения.

Екипът ни прилага специализиран подход, който обединява високотехнологична диагностика и персонализирани терапевтични решения за постигане на дълбока детоксикация, клетъчна регенерация и устойчиво здраве.

В настоящата консултативна тема д-р Радослав Тошков, основател на медицински център DeTox Center, ще консултира на тема "Как микробиомът определя имунитета, хормоните и енергията ни".

Д-р Радослав Тошков

Д-р Радослав Тошков е основател на медицински център DeTox Center и създател на бранда за натурални хранителни добавки Herbamedica. С над 30 години клиничен опит, той е сред водещите специалисти у нас в областта на функционалната и регенеративната медицина. Работи с фокус върху метаболитното и хормоналното здраве, детоксикацията и превенцията на хроничните заболявания.

Може да задавате въпроси, свързани със следните теми:

Влияние върху имунитета
● Как микробиомът влияе на способността на организма да се бори с инфекции?
● Може ли дисбалансът в чревната флора да отключи автоимунни заболявания?
● Как храненето и пробиотиците променят имунния отговор чрез микробиома?

Връзка с хормоните
● Как микробиомът участва в регулацията на стресовите хормони?
● Може ли чревната флора да влияе върху хормоните на щитовидната жлеза, половите хормони или инсулина?
● Има ли връзка между микробиома и ендокринни нарушения като синдром на поликистозните яйчници или метаболитен синдром?

Влияние върху енергията и метаболизма
● Как микробиомът определя усвояването на хранителните вещества и нивата на енергия?
● Може ли дисбалансът в чревната флора да причинява хронична умора или слабост?
● Как хранителни навици, добавки или медикаменти могат да променят енергийния баланс чрез микробиома?

Ако темата за микробиома и неговото влияние върху здравето ви вълнува, абонирайте се и задайте своя въпрос. Всеки вторник и петък д-р Тошков ще споделя своите професионални насоки и опит, за да ви помогне да направите още една стъпка към по-добро здраве и вътрешен баланс.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 12:26 от Жaклин

# 1
Здравейте, д-р Тошков!

Въпросът ми към Вас е свързан с женския метаболизъм след 40-годишна възраст. При мен апетитът се увеличи и забелязвам, че в зависимост от месечния цикъл в някои дни имам огромно желание за сладки и/ или тестени храни. Стремя се да спортувам редовно и да имам балансирано меню, но въпреки това започнах лесно да качвам килограми. Може ли да споделите препоръките си относно хранителен режим, начин на живот и евентуално полезни добавки? Благодаря предварително!

# 2
Здравейте, д-р Тошков,
Възможно ли е хроничният запек да е сигнал, че микробиомът ми не е в баланс? Храня се разнообразно, включвам плодове и зеленчуци, но работя по цял ден на бюро. Какви рискове носи това състояние ? Благодаря Ви!

# 3
Здравейте,

Има ли надежден тест за микробиом, който да показва наистина количествата на отделните бактерии и възможно ли е след разчитането му да се терапевтира с правилните щамове?
Ще се радвам на вашето мнение, понеже темата е спорна, на много места пише, че тези тестове са само пари на вятъра, тъй като дори да се установи какви бактерии има в микробиома на човек, няма така да се каже референтни граници, с които да се сравнят - това вярно ли е?

Благодаря.

# 4
Здравейте, док!
Какви съвети бихте дали за премахване на задържането на течности в организма в дните около овулация и цикъл? Благодаря!

# 5
Здравейте д-р Тошков,
Как микробиома влияе на щитовидната жлеза и хормоните?

# 6
  • София
Здравейте, искам да попитам има ли шанс пропускливи черва някога да се затворят? Чувам разнопосочни мнения и би ми било интересно да чуя и вашето мнение.

# 7
Здравейте, д-р Тошков,
моля да споделите своето мнение какъв подход трябва да имаме в храненето си, при непоносимост към глутен и млечни храни / основно към белтък в млякото /! Доказана е чрез кръвен тест за хранителна непоносимост и наблюдение при изключване на тези храни.
Ограничаването на тези две групи храни как се отразява на микробиома?
Благодаря Ви!

# 8
Здравейте, д-р Тошков,

Радвам се, че срещам специалист като Вас тук и имам възможност да задам въпроса си към Вас.

Интересува ме успеваемостта в т. нар. трансплантация на микробиом от подходящ донор към пациент, при която здравите бактерии „заселват“ червата на пациента, изместват патогенните микроорганизми и възстановяват нормалното храносмилане, имунитет и метаболитен баланс.

Какво показва Вашият опит? Препоръчвате ли го? Какви са предимствата и недостатъците на такава  процедура и извършва ли се тя успешно тук, в България?

Предварително Ви благодаря.

# 9
Здравейте, доктор Тошков,

Искам да ви попитам на какво могат да се дължат резките спадове в нивата на енергия през деня и какъв тип хранителни добавки препоръчвате в такива случаи? Ако може да ми дадете отправна точка за това как да поддържаме добър тонус през целия ден, много ще се радвам.

Предварително ви благодаря за отделеното време.

# 10
Здравейте , да - е Толкова ,
Как да разберем ,че имаме непоносимост към млечни ?

# 11
Здравейте, д-р Тошков!

Въпросът ми към Вас е свързан с женския метаболизъм след 40-годишна възраст. При мен апетитът се увеличи и забелязвам, че в зависимост от месечния цикъл в някои дни имам огромно желание за сладки и/ или тестени храни. Стремя се да спортувам редовно и да имам балансирано меню, но въпреки това започнах лесно да качвам килограми. Може ли да споделите препоръките си относно хранителен режим, начин на живот и евентуално полезни добавки? Благодаря предварително!

Здравейте,

За съжаление това, което споделяте е вече генерална извадка и моите наблюдения и опит са, че се провокира от дисбаланс между репродуктивни хормони с доминантност на естрогените и стрес хормона кортизол. И двата хормона са метаболитно неудобни, както за жените така и за нас мъжете. При жените е по-силно изявено в месечен план, поради важното участие на прогестерона след овулацияи и логичната му супресия. В тази матрица често присъства и щитовидната жлеза. Порочният кръг се подхранва предимно от външни фактори, като хормонално манипулирана храна, фталати, PBA, PBS, алкохол, обичайният стрес и масов проблем със съня... Универсална формула няма и аз винаги подхождам с широк панел хормонална и метаболитна оценка, което го постигам с DUTCH тест, инсулин, щитовиден панел и микробиом. Ако при вас таргет са естрогените, хранене и персонална терапия ще изглежда различно от това при жена с щитовидна жлеза, адренално прегаряне и ИР.

# 12
Здравейте, д-р Тошков,
Възможно ли е хроничният запек да е сигнал, че микробиомът ми не е в баланс? Храня се разнообразно, включвам плодове и зеленчуци, но работя по цял ден на бюро. Какви рискове носи това състояние ? Благодаря Ви!

Здравейте,
Хроничният запек е "червена лампа", на която трябва да се обръща внимание още при първите сигнали, особено когато касае порастващите, но не подценяваме нито една възраст. Катогорично микробиомът е въвлечен в този проблем, дори и да не е първопричина, то като следствие от запека, баланса на нашата флора се промяня до състояние, в което патогенни щамове водоизменят средата ни с рискове към практически всяка една система: имунна, кожа, метаболизъм, детоксикация в лицето на черен дроб и лимфна система, енергия и митохондриално здраве, хормонална система и т.н... В практиката ми анализа на микробиома, който от 27 години правя е именно в широка функционална посока. В Labor Rosler имам възможност за оценка както на групи, така и на единични условно патогенни щамове, визирам физиологични щамове е.коли и ентероки, които понякога са ключ към цялостна регулация на червата. Докато решите този казус, задължително детоксикирайте червата ежедневно и няколко пъти годишно с колон-хидротерапия. Колон-хидротерапията е категорично "задължителната профилактика" на съвремието, независмо дали страдате от запек или не.

# 13
Здравейте,

Има ли надежден тест за микробиом, който да показва наистина количествата на отделните бактерии и възможно ли е след разчитането му да се терапевтира с правилните щамове?
Ще се радвам на вашето мнение, понеже темата е спорна, на много места пише, че тези тестове са само пари на вятъра, тъй като дори да се установи какви бактерии има в микробиома на човек, няма така да се каже референтни граници, с които да се сравнят - това вярно ли е?

Благодаря.

Здравейте,

Както споделих в отговор на предходен пост, аз анализирам фецес резултати повече от 27 години. Все още основна част от пробите изпращаме в Labor Rosler, които имат ред предимства, като фрагментирана оценка на единични и групови параметри, антибиограма + аромаграма на всяки наднормен патоген, както и тяхното последващо проследяване след проведена терапия. Това касае и факта, че може да суплементираме с липсващата група целево и да се разграничим от конвенционални пробиотици "на сляпо". Дори честро го правим с препарати съдържащи физиологични е.коли, като ColiBiogen и Symbioflor 2.Слабост на Labor Rosler е групата паразити, поради което, при подозрение за такива насочвам пробите към Mosaic. Те са с огормен аналитичн пул на база PCR, нозначително по-скъпи. Напълно разбирам разочарованите пациентите, но какъвто и тест да се направи, разчитането и последващата терапия са фундамента на успеха.

# 14
Здравейте, док!
Какви съвети бихте дали за премахване на задържането на течности в организма в дните около овулация и цикъл? Благодаря!

Здравейте,

Това са класически сигнали за естрогенна доминантност с или без хистамин непоносимост. Тестването на хормоните в лутеална фаза (имам в предвид пълен анализ + DAO ензим, препоръчвам DUTCH тест) е най-правилното, но ако досегашното проследяване го доказва пътя е към регулация на баланса. Напъването на диурезата без ефект върху хормоните е крайно недостатъчно. Аз задължително препоръчвам ниско естрогенна диета, по възможност редукция на хистамини. Следваща мярка е въздействие върху метаболизма на естрогените в черен дроб (SAMe, Curcumin), фибри и спорови бактерии за червата (ProSpore Biome), Calcium D Glucarate, Acti Vitex и Prim Oil за подкрепа на прогестерона. Доста често се налага да ползваме по-силна терапия с био-идентичен прогестерон произведен от растения под форма на капсули, крем и вагинални глобули. Обърнете внимание на частта хистаминова непоносимост, която може да доминира над естрогените и да се подходи първо с нейната регулация.

Общи условия

Активация на акаунт