Задайте своите въпроси към д-р Радослав Тошков, основател на медицински център DeTox

• 1 584
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте д-р Тошков,
Как микробиома влияе на щитовидната жлеза и хормоните?

Здравейте и благодаря за този ценен за всички нас въпрос. Simple Smile

Въпросът е много хубав, но изисква време и пространство, за да се представи разбираемо. В най-общи линии, когато има дисбаланс във флората на червата, следствията може да бъдат най-разнообразни: синдром на пропускливост на червата, който практически създава риска за автоимунни заболявания (вкл. Хашимото), токсично претоварване на лимфа и черен дроб, вагинални инфекции и др.; нарушена фаза на детоксикация в червата, в която е въвлечен ензимът бета-глюкоронидаза и обратната реабсорбция на агресивни естрогенни метаболити; при доминантност на гъбички в червата, вагинални кандидози, токсикоза на черен дроб с повлияване на първите две фази на чернодробен хормонален метаболизъм, по-често образуване на PCOS; дисбаланс на невротрансмитери, влияещи индиректно върху хормоните; конкретни бактерии като клебсиела и протеус стимулират повишена продукция на хистамин, с което подпомагат естрогените и "потискат" прогестерона; дефицитът на акермансиа прави по-слаба защитата на мукозата, както и намалено образуване на естествен пептид GLP-1 и по-лесно достигане до инсулин дисбаланс...
Надявам се, това няма да Ви обърка, но и не се налага Вие да се измъчвате с анализа на получени резултати.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:16 от Рaдост

# 16
Здравейте, искам да попитам има ли шанс пропускливи черва някога да се затворят? Чувам разнопосочни мнения и би ми било интересно да чуя и вашето мнение.

Здравейте,

Разбира се, но това изисква правилен подход и упоритост. Параметърът зонулин не е единственият индикатор, че сме си възстановили червата. Обикновено на везната се поставят както маркери за оценка на червата (sIgA, zonuilin, defensin, calprotectin, bile acids, pancreatic elastase, microbiome), така и физиологични параметри. Генерално пътят е: оценка на статуса, персонализиран план на хранене, персонализирана терапия според статуса (ProSpore BIome, Intestinal Muocsa, TUDCA, OxBile, Collagen...), детоксикация (режим и колон хидротерапия), имунна регулация на мукозата (биорезонанс) и други при нужда.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:17 от Рaдост

# 17
Здравейте, д-р Тошков, въпросът ми е свързан с моя син на 16г. Направиха му колоноскопия и резултата от биопсията е леко изразен отток, лимфофоликуларна хиперплазия, лимфоцитарни агрегати, леко до умерен лимфоплазмоцитен инфилтрат с относително обилно еозинофилни левкоцити. Калпротектина е 127. Направих му fox тест за непоносимости- има непоносимости към всички млечни, глутен, яйца. Теста за зонулин е отрицателен. В болницата му направиха всякакви тестове за бактерии,които също са отрицателни.  Детето не яде продуктите, към които има непоносимости. Какво бихте ме посъветвали на първо време и на прав път ли сме, че сме поставили детето на диета. Въпросът ми е към кой колега от медицинския център да се обърна за консултация и установяване от какво е възпалението на червата. Благодаря предварително.

# 18
Здравейте, д-р Тошков,
моля да споделите своето мнение какъв подход трябва да имаме в храненето си, при непоносимост към глутен и млечни храни / основно към белтък в млякото /! Доказана е чрез кръвен тест за хранителна непоносимост и наблюдение при изключване на тези храни.
Ограничаването на тези две групи храни как се отразява на микробиома?
Благодаря Ви!

Здравейте,

Моят подход е да се изяснят факторите, довели до отключване на дисбаланса. Необходим е правилен анализ: генотип, ензимни дифицити, стрес фактори, влияещи върху силата на реакциите, автоимунен механизъм на въздействие върху ензимите, съпровождащи други непоносимости и дисбиоза (напр.хистамин, дефицит на физиологична среда и т.н)... При изявена нетолерантност ограничаването е желателен акт, но то не може да продължи вечно и трябва да съпровожда паралелни лечебни мерки, като компенсиране на ензимни дефицити, микробиом/евентуално антипаразитна терапия, регулиране на стрес фактори, влияещи върху реактивността и др. Изключително важно е да се върне толерансът на имунната система към казеина и глутена, което става доста успешно с биорезонансна терапия и LDI (нискодозова имунотерапия на хомеопатичен принцип).

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:19 от Рaдост

# 19
Здравейте, д-р Тошков,

Радвам се, че срещам специалист като Вас тук и имам възможност да задам въпроса си към Вас.

Интересува ме успеваемостта в т. нар. трансплантация на микробиом от подходящ донор към пациент, при която здравите бактерии „заселват“ червата на пациента, изместват патогенните микроорганизми и възстановяват нормалното храносмилане, имунитет и метаболитен баланс.

Какво показва Вашият опит? Препоръчвате ли го? Какви са предимствата и недостатъците на такава  процедура и извършва ли се тя успешно тук, в България?

Предварително Ви благодаря.

Здравейте,

Аз нямам личен опит с фецес трансплантация. Запознат съм с детайли от тази практика и съм чел за успешни случаи. Важно е донорът да бъде предварително обследван, най-добре да е здрав член от семейството, за предпочитане детето Ви, но имам информация и за съществуващи "банки" на чревна среда. Понастоящем това се изпълнява много щадящо с прием на капсули, в сравнение с вкарването на сонда преди години, но не мога да дам насока към кого да се обърнете.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:20 от Рaдост

# 20
Здравейте, доктор Тошков,

Искам да ви попитам на какво могат да се дължат резките спадове в нивата на енергия през деня и какъв тип хранителни добавки препоръчвате в такива случаи? Ако може да ми дадете отправна точка за това как да поддържаме добър тонус през целия ден, много ще се радвам.

Предварително ви благодаря за отделеното време.

Здравейте,

Мога да споделя най-травиалните причини: храната като имунен реагент, което е установимо чрез тест за хранителна и хистамин непоносимост (ImuPro тест е доказан ветеран с най-високо качество на обследване); дисбаланс в нивата на глюкоза, което рефлектира със синусоидално разклащане на остта инсулин-глюкагон (тествайте кръвна захар/инсулин ОГТТ); правилното хранително смесване (тук е важно лично наблюдение кога и от кои храни става). Друга динамична причина може да бъде динамика в невротрансмитерите кортизол, адреналин, норадреналин, допамин, серотонин (правилният тест е пълноценно целодневно измерване със слюнка и урина: NeuroSpot). Щитовидната жлеза също може да разклаща енергийната ос, но не толкова динамично, по-скоро сутрешна адинамия, компенсираща се през деня. Не съветвам да се хвърляте на опити с добавки, преди да сте изяснили причината.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:23 от Рaдост

# 21
Здравейте , да - е Толкова ,
Как да разберем ,че имаме непоносимост към млечни ?

Здравейте,

Има два фактора, предизвикващи непоносимост към млечни: млечна захар (лактоза), която се установява като предпоставка с генетичен тест и като текуща непоносимост с дихателен тест. Втората причина е млечен белтък (казеин), който се установява с кръвен тест за непоносимости (ImuPro). Moже да се свържете с нас и да изясним и двата казуса.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:24 от Рaдост

# 22
Здравейте, д-р Тошков, въпросът ми е свързан с моя син на 16г. Направиха му колоноскопия и резултата от биопсията е леко изразен отток, лимфофоликуларна хиперплазия, лимфоцитарни агрегати, леко до умерен лимфоплазмоцитен инфилтрат с относително обилно еозинофилни левкоцити. Калпротектина е 127. Направих му fox тест за непоносимости- има непоносимости към всички млечни, глутен, яйца. Теста за зонулин е отрицателен. В болницата му направиха всякакви тестове за бактерии,които също са отрицателни.  Детето не яде продуктите, към които има непоносимости. Какво бихте ме посъветвали на първо време и на прав път ли сме, че сме поставили детето на диета. Въпросът ми е към кой колега от медицинския център да се обърна за консултация и установяване от какво е възпалението на червата. Благодаря предварително.

Здравейте,

При всички случаи детето Ви се нуждае от нисковъзпалителна диета. Това, което не мога да коментирам, е доколко професионален е бил анализът на микробиома, особено по отношение паразити, физиологична флора и потенциално патогенни бактериални щамове, анализиран ли е статусът на хистамин и DAO в червата, които играят ключова роля при лимфофоликуларната хиперплазия. Не трябва да се изключва MCAS синдормът. Уповаването само на диета, без адресиране на мерките към първопричината, не е перспективно в дългосрочен аспект. В отговори на предходните въпроси насочих вниманието към имунология на червата, стрес фактори (тежки метали, токсини, ваксини) и мерки, с които ние в Детокс център сме успешни. Може да се обърнете към д-р Димитрова от нашия екип.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:26 от Рaдост

# 23

Здравейте,

При всички случаи детето ви се нуждае от ниско възпалителна диета. Това, което не мога да коментирам е доколко  професионален е бил анализът на микробиома, особено по отношение паразити, физиологична флора и потенциално патогенни бактериални щамове, анализиран ли е статуса на хистамин и DAO в червата, които играят ключова роля при лимфофоликуларната хиперплазия. Не трябва да се изключва MCAS синдорма. Оповаването само на диета, без адресиране на мерките към първопричината не е перспективно в дългосрочен аспект. В отговори на предходните въпроси насочих вниманието към имунология на червата, стрес фактори (тежки метали, токсини, ваксини) и мерки, с коити ние в Детокс Център сме успешни. Може да се обърнете към д-р Димитрова от нашият екип.
добре, имаме пуснато изследване за хистамин, което още очакваме като резултата, да пуснем ли и дао ензима преди да ви посетим, защото това изследване го нямамв?

# 24
Скрит текст:

Здравейте,

При всички случаи детето ви се нуждае от ниско възпалителна диета. Това, което не мога да коментирам е доколко  професионален е бил анализът на микробиома, особено по отношение паразити, физиологична флора и потенциално патогенни бактериални щамове, анализиран ли е статуса на хистамин и DAO в червата, които играят ключова роля при лимфофоликуларната хиперплазия. Не трябва да се изключва MCAS синдорма. Оповаването само на диета, без адресиране на мерките към първопричината не е перспективно в дългосрочен аспект. В отговори на предходните въпроси насочих вниманието към имунология на червата, стрес фактори (тежки метали, токсини, ваксини) и мерки, с коити ние в Детокс Център сме успешни. Може да се обърнете към д-р Димитрова от нашият екип.
добре, имаме пуснато изследване за хистамин, което още очакваме като резултата, да пуснем ли и дао ензима преди да ви посетим, защото това изследване го нямамв?

Да, пуснете и DAO, но освен в кръвта е желателно да се провери и във фецеса. Ако срещнете трудност, при нас може да се направи само DAO във фецеса.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 11:26 от Рaдост

# 25
Здравейте!

Имам въпрос, свързан със съхранението на стволови клетки, взети при раждане. Бих искал/а да попитам дали според Вас има реален смисъл от такова съхранение — т.е. доколко тези клетки запазват своите качества след 15–20-30 години и дали на практика могат да бъдат използвани ефективно, както често се твърди.

Благодаря предварително за мнението Ви!

Общи условия

Активация на акаунт