Аз ще ви разкажа за моята ситуация и работата ми като жена в ИТ сферата в международна компания. Завършила съм бизнес мениджмънт бакалавър в Англия. Първоначално бях в отдел продажби и маркетинг преди 10г. После се запалих по дигитален маркетинг откъдето започнах и да правя сайтове, открих страстта към оправянето на по-технически проблеми и програмиране. Изкарах и официални курсове по програмиране в СофтУни.
В сегашната ми компания съм над 3г като технически инжинер в екип от общо 10ма души, но съм единствената жена. И сега започва циркът.
Още на 1та година моите колеги започнаха да се хвалят как им били повишили заплатите. Аз нищо не получих. Казаха ми, че съм била дошла в екипа по-късно и на следваща година съм щяла да получа повишение в заплатата.
Идва 2та година, аз пак нищо не получих. На въпросът защо, ми се отговори, че съм получавала най-много. Е да, ама не. Някои от колегите, с които бях по-близка ми казаха колко получават и беше с разлика от над 500лв. Въпросните колеги имат по-малко опит от мен, нямат нужното образование и всяка година не получаваха добри оценки след техните ревюта/атестации.
Започнах да се оплаквам систематично в продължение на половин година, като изисквах да ми дадат ясни доводи защо и как колеги на една и съща позиция получават повече. След като направиха вътрешна проверка, се оказа, че компанията през която някои от нас имаха договори, за да работим с чуждестранната компания, са взимали най-висок процент от моята заплата. Решиха да ни откупят и да имаме договор директно с компанията за която реално работихме. Предложиха ми по-висока заплата, аз подписах, вече бях останала с впечатление, че всичко е наред и съм наравно заплатена.
Последните 6 месеца ми предложиха мениджърска позиция заради качествата и високото ниво на работа, което предоставях.
Супер, много бях очарована, че все пак са ме забелязали и оценили. Само откъм бюрокрация ми казаха, че официално позицията ще ми я дадат след 2-3 месеца, но аз да започна да ги изпълнявам тези задължения, за да ме тестват един вид. След 5 месеца, в които аз съм постигнала огромни успехи заедно с екипа под мен, ми отправят официално позицията. Казаха ми какво е увеличението на заплатата, смешно и обидно ми стана. Казах им го, гарантираха ми, че е най-много от всички на такава позиция дрън-дрън. Нещо ми намирисваше пак, казах им, че излизам в отпуска 1 седмица, защото бях изпържила вече и ще си помисля дали искам да остана.
Връщам се аз от отпуска като съм решила, че не желая да взимам позицията и искам да напусна предвид фактът, че вече им нямах никакво доверие. Влизам в платформата, където се извършват документациите и прочие на собствения си профил и гледам аз имам хора под себе си и съм мениджър... като мениджър са ми дали да виждам и заплатите на служителите... е честно ви казвам като ми падна пердето... за 3 години колегите ми са получавали 2х моята заплата, тук не говорим 500лв, тук говорим за разлика от над няколко хиляди на месец... и като мениджър пак моята заплата е по-ниска от тяхната... отговор отново не получих от тях защо... казаха ми, че било грешка, сега видяли, че имало пропуск и неравнопоставеност в заплатите... май по-скоро бяха направили грешка да ми дадат достъп, ама айде...
На всичкото отгоре, те не ми дадоха никакъв договор или анекс аз да подпиша, аз отказах въпросната позиция и моят подпис го няма никъде. В момента съм пуснала жалба за дискриминация и сигнал в инспекция по труда за промяна на договора без моето съгласие и подпис.
Та, интересно ми е някой бил ли е в подобна ситуация? Как се справихте? Мислите ли, че някога ще има равнопоставеност на работното място?