Неравнопоставеността на работното място

• 954
  • 24
  •   2
Отговори
Интересно ми е да разбера какво ви е мнението за неравнопоставеността на работното място и с какво се е сблъсквал всеки един от вас независимо от пол, възраст и прочие.

Аз ще ви разкажа за моята ситуация и работата ми като жена в ИТ сферата в международна компания. Завършила съм бизнес мениджмънт бакалавър в Англия. Първоначално бях в отдел продажби и маркетинг преди 10г. После се запалих по дигитален маркетинг откъдето започнах и да правя сайтове, открих страстта към оправянето на по-технически проблеми и програмиране. Изкарах и официални курсове по програмиране в СофтУни.

В сегашната ми компания съм над 3г като технически инжинер в екип от общо 10ма души, но съм единствената жена. И сега започва циркът.

Още на 1та година моите колеги започнаха да се хвалят как им били повишили заплатите. Аз нищо не получих. Казаха ми, че съм била дошла в екипа по-късно и на следваща година съм щяла да получа повишение в заплатата.

Идва 2та година, аз пак нищо не получих. На въпросът защо, ми се отговори, че съм получавала най-много. Е да, ама не. Някои от колегите, с които бях по-близка ми казаха колко получават и беше с разлика от над 500лв. Въпросните колеги имат по-малко опит от мен, нямат нужното образование и всяка година не получаваха добри оценки след техните ревюта/атестации.

Започнах да се оплаквам систематично в продължение на половин година, като изисквах да ми дадат ясни доводи защо и как колеги на една и съща позиция получават повече. След като направиха вътрешна проверка, се оказа, че компанията през която някои от нас имаха договори, за да работим с чуждестранната компания, са взимали най-висок процент от моята заплата. Решиха да ни откупят и да имаме договор директно с компанията за която реално работихме. Предложиха ми по-висока заплата, аз подписах, вече бях останала с впечатление, че всичко е наред и съм наравно заплатена.

Последните 6 месеца ми предложиха мениджърска позиция заради качествата и високото ниво на работа, което предоставях.

Супер, много бях очарована, че все пак са ме забелязали и оценили. Само откъм бюрокрация ми казаха, че официално позицията ще ми я дадат след 2-3 месеца, но аз да започна да ги изпълнявам тези задължения, за да ме тестват един вид. След 5 месеца, в които аз съм постигнала огромни успехи заедно с екипа под мен, ми отправят официално позицията. Казаха ми какво е увеличението на заплатата, смешно и обидно ми стана. Казах им го, гарантираха ми, че е най-много от всички на такава позиция дрън-дрън. Нещо ми намирисваше пак, казах им, че излизам в отпуска 1 седмица, защото бях изпържила вече и ще си помисля дали искам да остана.

Връщам се аз от отпуска като съм решила, че не желая да взимам позицията и искам да напусна предвид фактът, че вече им нямах никакво доверие. Влизам в платформата, където се извършват документациите и прочие на собствения си профил и гледам аз имам хора под себе си и съм мениджър... като мениджър са ми дали да виждам и заплатите на служителите... е честно ви казвам като ми падна пердето... за 3 години колегите ми са получавали 2х моята заплата, тук не говорим 500лв, тук говорим за разлика от над няколко хиляди на месец... и като мениджър пак моята заплата е по-ниска от тяхната... отговор отново не получих от тях защо... казаха ми, че било грешка, сега видяли, че имало пропуск и неравнопоставеност в заплатите... май по-скоро бяха направили грешка да ми дадат достъп, ама айде...

На всичкото отгоре, те не ми дадоха никакъв договор или анекс аз да подпиша, аз отказах въпросната позиция и моят подпис го няма никъде. В момента съм пуснала жалба за дискриминация и сигнал в инспекция по труда за промяна на договора без моето съгласие и подпис.

Та, интересно ми е някой бил ли е в подобна ситуация? Как се справихте? Мислите ли, че някога ще има равнопоставеност на работното място?

# 1
  • Melmak
Здравей, като цяло мисля, че подхода ти е много грешен. Търсиш обяснение защо твоите колеги взимат повече. Говорите си колко са ви заплатите. Това особено за ит компания, а не “ЕТ Теменужка 22”, просто не е правилно!
Ти казваш “защо колегите ми взимат повече?”, а не “Какво трябва да правя за напред за да получа увеличение догодина?”
Абсолютна неадекватност да те направят мениджър без анекс, без подпис, с достъп до конфиденциална информация…

# 2
Здравей, като цяло мисля, че подхода ти е много грешен. Търсиш обяснение защо твоите колеги взимат повече. Говорите си колко са ви заплатите. Това особено за ит компания, а не “ЕТ Теменужка 22”, просто не е правилно!
Ти казваш “защо колегите ми взимат повече?”, а не “Какво трябва да правя за напред за да получа увеличение догодина?”
Абсолютна неадекватност да те направят мениджър без анекс, без подпис, с достъп до конфиденциална информация…

Не, историята ми е доста обобщена и съкратена. В сравнение с моите колеги аз бях с най-висока оценка за работата си, най-много квота, най-много разрешени проблеми за най-кратък срок от време. Информацията, която аз изисквах всъщност ще се наложи със закон от ЕС и компаниите ще са задължени да предлагат публично тази информация. Но тук говорим и за шуробаджанащина при положение, че имаше едно момче на 21г племенник на мениджъра, без образование, взето на техническа позиция, но получаващо повече от някои други колеги без реална база за сравнение

# 3
  • Melmak
Информацията за заплатите в ЕС я коментирахме в една друга тема. Да се знае рейнджа за позицията е едно, личното заплащане на Пенчо Иванов е друго.
Шуробаджанащина има на много места. Работя в голяма американска корпорация в България и при нас има едни такива задкулисни, грозни неща и назначаване на “наши”. Не е масово, но го има.
Опитвам се да ти кажа, че много се сравняваш с другите.

# 4
Информацията за заплатите в ЕС я коментирахме в една друга тема. Да се знае рейнджа за позицията е едно, личното заплащане на Пенчо Иванов е друго.
Шуробаджанащина има на много места. Работя в голяма американска корпорация в България и при нас има едни такива задкулисни, грозни неща и назначаване на “наши”. Не е масово, но го има.
Опитвам се да ти кажа, че много се сравняваш с другите.

Разбирам гледната ти точка и съм съгласна, че е важно човек да пита какво може да направи, за да се развива. Но в случая проблемът не беше в това, че не съм искала развитие или не съм показала достатъчно инициативност – напротив, имам отлични резултати, поради които ми беше предложена и мениджърска позиция.

Въпросът е, че при равни (или дори по-добри) показатели моето възнаграждение години наред е било значително по-ниско от това на колегите ми. Това вече не е тема на „лична мотивация“, а на равнопоставеност и прозрачност – нещо, което всяка компания, особено международна ИТ структура, би трябвало да гарантира.

Съгласна съм също, че липсата на анекс и достъпът до конфиденциална информация без подпис е напълно непрофесионално решение – именно затова реагирах и потърсих правна защита.

Не целя да се оплаквам, а да посоча проблем, с който се сблъскват доста хора (и жени, и мъже), когато има разлика в заплащането без реално обяснение. За мен това е въпрос на принцип, не на драма или „завист към чужда заплата“.
Благодаря ти все пак за мнението – ценя, че споделяш гледната си точка, макар че в конкретния случай ситуацията е доста по-комплексна.

Но също така аз бих искала хора да споделят техни ситуации, конкретни случаи, защото ми е интересно.

# 5
Абстрахирай се от заплатите на другите и си отговори на въпроса: адекватно ли е заплатен труда ти в момента според теб? Ако не - нямаш работа в тая фирма, иди някъде другаде, където ще те оценят. Ако резултатите ти са наистина толкова добри, защо седиш там и чакаш да ти подхвърлят каквото преценят?

# 6
Работите 5 месеца на нова по-тежка и отговорна позиция без никакъв договор и едва накрая "търсите правна защита".
Започва се след уговаряне и документно фиксиране на позициите и условията, а не на устна уговорка. Трудно КТ би Ви помогнал, освен в някои изключения.
Много честа грешка. Всеки го е правил, но така "олеквате" и показвате, че с Вас може всякак.

Проблемите и усложненията с фирмата-посредник, са обичайните. Ако изрично не е уговорено, те не са задължени да Ви информират за своите договори с работодателя, за получаваните процентии пр. Очевидно е предпочитан работодател.
Частна фирма - собственикът или управителят има право да назначава и плаща и на баба си, която може да не знае, къде се намира офиса. Стига към НАП и НОИ да са стриктни и да не попадат в кръга на професиите, за които по нормативни актове има специални изисквания.

Концентрирайте се върху себе си.  Дръжте се спокойно, но изисквайте полагаемото Ви се делово и разумно.

# 7
Абстрахирай се от заплатите на другите и си отговори на въпроса: адекватно ли е заплатен труда ти в момента според теб? Ако не - нямаш работа в тая фирма, иди някъде другаде, където ще те оценят. Ако резултатите ти са наистина толкова добри, защо седиш там и чакаш да ти подхвърлят каквото преценят?

О, аз съм в предизвестие, подадох си молбата за  напускане и в момента имам интервюта за други позиции. Даже с напускането си, други колеги от други отдели прецениха сами за себе си, че не приемат такива условия на работа, защото имаше и други проблеми освен финансови откъм мениджмънт гледна точка. Но все пак аз исках да разбера с какво са се сблъскали хората, но явно никой засега няма подобна ситуация предвид фактът, че само моята ситуация се обсъжда и коментира

# 8
Българска злоба, ревност, завист... Преценили са, че сте добър, висококвалифициран специалист и по тоя начин са решили да ви накажат. Парадокс, но и на много други места съм го виждала, не е прецедент.

# 9
  • София
Пишеш, че си в тази компания от 3 г. В много големи компании по отношение на заплатите има твърди правила. Почваш на колкото си се уговорил и първата година нямаш право на повишение, а оценката е върху наученото. Следват 2 години оценки и се гледа да имаш растеж на оценката всеки следващ път. След това вече предлагат процентно увеличение.
В твоя случай явно са те оценили добре и са те повишили като длъжност и на заплата, но ти се сравняваш с хора, които работят на тази позиция от години, а обичайно много компании дават всяка година определен процент увеличение за лоялността, че служителите са там дълго. Т.е. няма как някой със стаж 10 г да се сравнява с някой със стаж 2 г (както писах, първата година се обучаваш).
Отделно и стартовата заплата я уговаряш ти и не може да се сърдиш, когато не ти харесва процентът върху нея.  Трудно е да си се продал евтино и изведнъж да ти дадат двойно. Растежът е със стъпки/маржове.
Пък и всеки служител има различни задължения, умения и качества и работодателят може да прецени колко му е ценен, без това да е задължително дискриминация, а да е следствие на различни задължения, които изпълнява, дори в очите на колегите си да не прави нищо.
И наистина, както ти писах, подходът ти е грешен. Ако служител ме попита какво да направи, за да повиши заплатата си, ще му дам насоки и след изпълнението им ще му я повиша. Ако дойде да ми държи сметка защо Пенчо и Иванчо получават повече, ще се разделя с изискващия. Може би ще наложа и административно наказание за разгласяване на конфиденциална информация.

# 10
За мен обяснението на Fever е най-правилно. В повечето компании парите за повишение не са много и често са твърди, колко и да въртят и сучат, примерно 300 лева, образно казано. Да, ама няма да могат да наемат кадри със заплата, която на теб са дали преди 3 години.

Иначе, не бих държала сметка за заплатата на други, според мен също е грешен подход. Имах колега, с който бяхме на една длъжност, той работеше във фирмата от 5 години, съответно мен ме наеха на значително по-висока заплата и като се започнаха индексациите след това - разликата стана още по-осезаема. Аз му бях казала колко взимам, не го правя по принцип, но с него бяхме дългогодишни познати, та не виждах смисъл да не му казвам, а и знаех, че няма да се обърне срещу мен. И наистина не го направи, но отиде при шефовете и започна да им говори защо аз получава толкова, а той толкова - на третия път го отрязаха с “който както се е договорил”. Сега, в неговия случай го имаше факторът, че си беше хаймана и аз правех повечето неща, та затова не искаха да му вдигнат заплатата, но това е друг въпрос. Идеята ми е, че насила трудно можеш да ги накараш.

По темата, като общо, не съм усещала дискриминация, но и аз доста щателно, чак маниакално, проучвам фирми, разглеждам линкдин, гледам колко жени има на ръководни длъжности, как са се развили в кариерата си и т.н.

# 11
Българска злоба, ревност, завист... Преценили са, че сте добър, висококвалифициран специалист и по тоя начин са решили да ви накажат. Парадокс, но и на много други места съм го виждала, не е прецедент.

Благодаря за мнението, още по-странното е, че не е българска фирма. В Англия като съм работила заплатите, които се плащаха на една и съща позиция варираха с до 5% в зависимост с качества, опит и прочие, а не с 50%.

И наистина, както ти писах, подходът ти е грешен. Ако служител ме попита какво да направи, за да повиши заплатата си, ще му дам насоки и след изпълнението им ще му я повиша. Ако дойде да ми държи сметка защо Пенчо и Иванчо получават повече, ще се разделя с изискващия. Може би ще наложа и административно наказание за разгласяване на конфиденциална информация.

Да, разпространението на заплатите като информация дойде от колегите, никакви санкции не последваха. Също така ние бяхме наети с 2 месеца разлика на една и съща позиция, аз бях с най-много предишен опит, образование и квалификации. Ако е нормално за обществото някой да бъде повишен на мениджърска позиция и да му дават с хиляди по-малко на месец от неговите служители, които ще мениджира, за мен това е смешно и обидно. Шокира ме какво хората биха търпяли. Мисля, че подходът ми грам не е грешен, даже се изплашиха и се опитаха да ми убедят да не правя нищо. Ако нямаше какво да крият и можеха да се обосноват защо има разлика от 50% за една и съща позиция в заплатите, щяха веднага да ми дадат информацията.

Мисля, че всеки трябва да се бори за себе си в този живот и да не позволява на някого да се измъква. А въпросната компания със сигурност няма да измъкне.

И наистина не го направи, но отиде при шефовете и започна да им говори защо аз получава толкова, а той толкова - на третия път го отрязаха с “който както се е договорил”. Сега, в неговия случай го имаше факторът, че си беше хаймана и аз правех повечето неща, та затова не искаха да му вдигнат заплатата, но това е друг въпрос. Идеята ми е, че насила трудно можеш да ги накараш.

Точно такива примери търсех. За мен адекватен отговор би бил да му кажат, че ти си изпълнявала много повече задължения и прочие, но по български му е било отговорено да разбирам. А интересно ми е разликата в заплатите в хиляди ли ви беше на месец между двамата?

# 12
  • Melmak
Е, ти щом смяташ, че няма проблем да си разгласявате заплатите и да търсиш сметка на работодателя си защо Пенчо взима повече от теб… то какво да коментираме?!

# 13
Това е вбесително и го има навсякъде в България. Конкретно обаче ,,вътрешните правила" в различните фирми могат да бъдат в много широки диапазони, и ако един подход ще е добър в едната, в друга може да трябва съвсем друг. /аз лично ако разбера за такива фрапиращи несъотвествия в изработеното и заплащането, което ми се е случвало много пъти, бих напуснал без угризения и без особени драми/.

# 14
  • Пловдив
В твоя случай явно са те оценили добре и са те повишили като длъжност и на заплата, но ти се сравняваш с хора, които работят на тази позиция от години, а обичайно много компании дават всяка година определен процент увеличение за лоялността, че служителите са там дълго. Т.е. няма как някой със стаж 10 г да се сравнява с някой със стаж 2 г (както писах, първата година се обучаваш).
Не се ли очаква на мениджъра заплатата да е по-висока от заплатата на хората, които менажира? На мен ми се случи да взимам по-малко от хора, за чиято работа отговарях. Ми... напуснах.

Общи условия

Активация на акаунт