Обсъждане на имотни обяви - 39

• 25 702
  • 412
  •   1
Отговори
# 120
  • Швейцария
Спешните случай не ме притесняват. Тук идват с носилка на колела и те смъквват с нея до долу. За храна има доставки от магазин и ти я носят до вратата. Е, в краен случай, ако не можеш изобщо да ставаш - старчески дом.

# 121
Кое е "ТУК"?
Защото съм съгласна с това с носилките и линейките, такава е практиката. Не я одобрявам, но така правят. На една приятелка се наложи да заведат майката до спешна помощющ. Извикват линейката, идва, търсят комшии да свалят майката до линейката. Посред нощ. Без асансьор трети етаж. Отвратително.

# 122
Който му допада първия етаж да купува смело. Аз изразих мое мнение, не е нужно да "скачате" в крайности.

# 123
Споко бе, никой не ти скача. По себе си виждам как нагласите се променят с възрастта. Ти си младичка сега, след 15 години може да си на друг акъл Simple Smile

# 124
  • София
Румка, нямате ли 2 асансьора?
А тежките покупки може да ги поръчаш. Глово, Ебаг и подобни носят.

# 125
  • Швейцария
Румка, в Швейцария. В линейката няма лекар, а парамедици, обучени да дават първа помощ. Тяхно задължение е да свалят пациента, даже е подсъдно някой друг да го прави и да застраши здравето му.  Да се надяваме, че ние докато остареем и в БГ спешна помощ ще е оборудвана с всичко необходимо.

# 126
Споко бе, никой не ти скача. По себе си виждам как нагласите се променят с възрастта. Ти си младичка сега, след 15 години може да си на друг акъл Simple Smile
Благодаря за комплимента. Simple Smile
И сега 7 етажа без асаньор ме отказват, ако трябва да избирам естествено.

А, за човек на носилка, не мисля че дали е първи етаж или 2-ри етаж е голяма разлика.

# 127
Да, да, възрастен пенсионер, към 80-годишен, иначе доста подвижен за възрастта си, залита, ставайки от масата, пада и чупи шийка на тазобедрена става, докато се е събрал на приказка с двама приятели, пак 80-годишни пенсионери. С дружни усилия двамата успяват да го надигнат и подпрат някак и викат Бърза помощ. Бърза помощ идва и отказва да го откара - 2 етаж в кооперация НС, с нов асансьор, но пак не се събира носилка. А двамата приятели 80-годишни пенсионери не могат да свалят приятеля си един етаж на практика до партера. На второ четене, след като ми се обадиха по телефона, дадох телефон  на частна линейка, която е свалила човека с онези столове/носилка и са го откарали в болница.
Те така е в България.

Иначе, за ходене - ходиш, но повечето пенсионери са със сърдечна недостатъчност, тогава не състоянието на краката, а сърцето пречи да качваш етажи, задъхваш се. И в един момент спираш да излизаш, ако не се налага. Не съм чула масово пенсионерите да пазаруват онлайн храна. А при мен куриерите на Глово и разни Торбички звънят по мобилния и чакат на тротоара, не се качват по етажите.

Помня в зората на демокрацията, пазарът на недвижими имоти току-що прохождаше и 6 месеца се правих на брокер, т.е. работех в агенция. Имах купувач точно семейство пенсионери, към 70-75 годишни, много жизнени и подвижни, но реалисти с жизнен опит. Продавали жилище на 3 етаж без асансьор и търсеха партер. Независимо дали кооперацията е със или без асансьор.
Та си мисля, че пазар за партерни жилища си има все пак, има такива купувачи, макар и да не са масовите купувачи.
Аз от 12 етаж отидох на висок партер, гледащ тотално към вътрешен двор. И в двата варианта се чувствах добре - на 12 етаж парапетите бяха много високи, почти до под брадичката ми.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 18:47 от man_darin_ka

# 128
  • There I was on a July morning
За един 80-годишен човек (а и някои по-млади) и 2-3 етажа да изкачи без асансьор са много. Да не говорим за хора с двигателни затруднения.
През последните години започнаха да предлагат в новите кооперации, в затворени комплекси или в по-крайни и зелени квартали, апартаменти на партера с оградено частно дворче. Подобни жилища се купуват на общо основание, има пазар и за тях. Разбира се тази опция не е привлекателна, ако жилището е на оживена улица, но в други случаи е добър избор.

# 129
Бихте ли се спрели на имот за живеене с дневна на североизток/северозапад? Помещението е светло, тъй като има прозорци по протежението и на двете изложения.

# 130
  • София
Бихте ли се спрели на имот за живеене с дневна на североизток/северозапад? Помещението е светло, тъй като има прозорци по протежението и на двете изложения.
Да. Ако имам качествена дограма и качествена изолация, това не би ме вълнувало. Но е и много субективно - аз светлина вкъщи не обичам и съм затъмнил максимално умишлено 🙃
Без горните неща, вероятно ще се усеща доста студ зимата, но пък и някаква прохлада лятото.

# 131
Да. Факта, че имате 2 изложения е голям плюс.

# 132
Да. Факта, че имате 2 изложения е голям плюс.
Ходих на оглед, беше светло, но може би не прониква директна слънчева светлина (освен сутрин рано и късно вечер може би)

# 133
  • София
В София октомври - април слънцето огрява западната страна от обяд. Бих предпочела пред север изток.

# 134

За себе си не виждам проблем, но има хора, които са зависими от наличието и липсата на пряка светлина и тези неща им се отразяват.
Направете сметка за себе си, ако ще купувате за лично ползване.

Общи условия

Активация на акаунт