Само на АКТ 16

• 233
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Миналия месец (октомври) получихме Акт 16 на тристайния апартамент, който си закупихме „на зелено“.
Чакането със сигурност ни поотегчи малко, но пък времето мина доста бързо. В момента все още не можем да започнем ремонта, тъй като продължават довършителните дейности от страна на строителите. Това означава, че имаме около два месеца преди началото на същинския ремонт.

Обръщам се към вас с молба за всякакви съвети! С приятеля ми нямаме никакъв опит. За щастие около нас има хора, които вече са се сблъсквали с това предизвикателство, но бих искала да прочета и вашето мнение. Споделяйте опит и впечатления!

Интересува ме как бихте препоръчали да започнем ремонта. Какво никой не казва предварително, но после се налага да се прави „ремонт на ремонта“?

На какви електроуреди заложихте?
Мебели по поръчка или от магазин? От Турция или от български вериги?

Разкажете ми за всичко!

(Относно бюджета - колкото по-изгодно и качествено - толкова по-добре Simple Smile)

# 1
Първо се уговорете с майстор, защото добрите са заети много месеци напред. После с него обсъдете нещата и покупките (плочки и санитария основно, бои, настилки, арматура) и после почвайте да търсите.

# 2
Търсите майстор първо, започнете, тъй като повечето са доооста заети напред. Важен ви е плочкаджията, за да оправи наклоните в банята и да не берете ядове после. Разбира се, довършителните дейности не са с по-малка важност.
Вероятно ще се сблъскате с криви стени и тавани. Помислете хубаво за осветлението спрямо височината и големината на стаите.
Не подценявайте паркета и плочките - ходила съм с шише с вода, за да мокря мострите, че да видя дали не се хлъзга.

При новото строителство, често е тясно. В такъв случай, по-добре мебелист, за да се усвои всяко възможно място, така че да е максимално функционално.

Обърнете внимание на дограмата при влизане, дали духа. Напоследък доста често фирмите не си вършат много добре работата и се налагат рекламации.  Проверете и наклона на тръбите за климатиците. Звучи нелепо, но при нас бяха наобратно и се наложи преправяне, след като вече беше боядисано, което беше дооооста неприятно.

След ремонта сменете и ключалките, не се знае колко души още имат ключове.

Никак не излиза бюджетно. При мен, ремонта за нанасяне в апартамент (беше на зелено, т.е първи собственик - на замазка) излезе долу-горе половината от самото жилище.
P.s. ако не сте помислили за паркомясто, бързо помислете, че е ад навсякъде. Дори да не се използва, може да се отдава под наем за един лек пасивен доход.

Бъдете заредени с много търпение - от началото на ремонта, до нанасянето и справянето със съседи Grinning

# 3
От моя опит.
Оглед от специалисти, за да ви кажат как са стените, има ли нужда от шпакловане или са гладки.
Събиране на няколко оферти за довършителни работи (стени, мокри помещения, настилки).
Изгответе си бюджет.
Най важни са според мен баните и пода. Другите неща могат да се коригират/сменят, но под и мокри трудно (там заложете на по висок клас материали).
Ако имате финанси използвайте интериорен дизайнер, не всеки умее всичко.
След като сте направили баня, тоалетна, следват тавани и стени в другите помещения.
След това под, мебели, врати.
И чак накрая са уредите.

Успех!

# 4
  • Пловдив
Първо измислете как си представяте обзавеждането.
Със сигурност ще се наложи да преправите и електрическата инсталация и ВиК.
Например лампите на тавана издават ги центрирани, но на голи стени ако да речем от едната страна на стаята имате голям гардероб, а от другата нищо, то осветлението ще ви е "накриво" в един момент. Огледайте колко контакта имате обикновено пускат по 4-5 за кухненския блок и още 3-4 за всекидневната - това са твърде малко контакти и няма да ви стигнат.
Понякога тръбите за мивката в кухнята са нелепи, някои изобщо не си правят труда да пускат изводи за съдомиялна.
После си намирате майстори и то проверени.
Докато чакате да ви дойде реда с майсторите си харесвате плочки, настилки, боя или мазилка, врати.
Същинския ремонт започвате с Ел. инсталацията, ВиК, бани, тавани, стени, подове, врати. Ако нямате поставени тръби за климатици направете го преди да започнете да работите по стените
После при готови подове и стени, поръчвате  врати, вземате размери за кухнята и други поръчкови мебели.

Общи условия

Активация на акаунт