На море в Гърция 2026

• 21 889
  • 323
  •   3
Отговори
# 165
Ступа и Толо не стават, да - и двете са пренаселени с туристи.
Ако търсите тихо и спокойно място с пясъчен плаж (разбирам, че това се търси) вижте Плитра, Финикунда (особено къмпинга извън селото), както и почти целия западен бряг около Захаро, Толо (това е друго Толо), Романос, Килини, Калогрия.
Иначе Мани аз много го харесвам, но пясъчните плажове са кът, а и по-популярните и красиви каменисти са доста населени (например Фонеас, който няма чадъри и шезлонги по принцип). Миналата година през юли бяхме в Агиос Николаос, там е много симпатично и наоколо има и дивички села.

Блу,
с изключение на Парга и Сивота е добре Simple Smile За плажовете ли питаш?

# 166
Блу,
с изключение на Парга и Сивота е добре Simple Smile За плажовете ли питаш?
Хубави плажове, развлечения, разходки. Нещо на час и не много повече от час от летището на Превеза. Разбирам, че колата ще е задължителна за по-далечни разходки и плажове, но не ми се иска за всяко нещо да се качваме в колата, т.е. да сме отседнали до хубав плаж и в населено място. Не държа да е диво, нека има и други освен нас. Да е красиво, сравнително автентично...

# 167
E ти много малко искаш Stuck Out Tongue
Автентично няма. Хубави плажове са Амудия и Луца-Врахос - и двете имат необходимата инфраструктура (таверни, магазинчета, бийч барове).

# 168
В Амудия бяхме сега през септември на връщане от Закинтос за 5-6 дена. Плажът е хубав, но водата е по-студена заради реката, която се влива там. А комарите са това, заради което не бих се върнала там. Много, много комари, отново заради реката. Има хубави рибни таверни на реката, красота и вкусотия, но гъмжи от комари, а бяхме много стабилно напръскани. Следващите дни ходихме на десетина км към вътрешността в едно градче Каналаки да вечеряме.

# 169
Благодаря за отговорите.

Параход, а защо изключваш Парга?

# 170
Ами ако си ходила на големите протести на 1 или 10 декември, когато хората са притиснати тяло в тяло в протежение на стотици метри, ето такова приблизително е усещането през лятото в Парга Simple Smile
Иначе е много красива даже, амфитеатрална, цветна, живописна. То си има причина да е толкова популярна сред туристите. Има и интересни екскурзии с корабчета от пристанището. Но пък плажовете й не струват за мен. Общо взето, ако толерирате навалица и намерите настаняване с гарантирано паркомясто, си струва да сте в Парга, но аз лично от юни до септември включително бягам с 200.

# 171
Здравейте, планирам лятната почивка и се чудя между Родос, Корфу или Скиатос. Искам хубави, спокойни  пясъчни плажове. Моля за мнения и препоръки. Без деца сме. Благодаря.

# 172
Може ли малко повече информация за Парга и околностите?
Изобщо, как е крайбрежието северно от Превеза? За съжаление, в пиков сезон.Sad

Миналата година (втората половина на юли) бяхме в Канали. Селцето не е нищо особено, но беше супер спокойно. Имаше приятни ресторанти, сладкарница, супермаркет, пекарна и няколко хубави барчета. Не сме ходили на плаж там, не ми хареса. Ходихме веднъж на Луца-Врахос, огромна плажна ивица, много уреден, има място за всички дори в пиков сезон, но много бързо ставаше дълбоко (може да е било само там, където бяхме позиционирани ние).

Случайно попаднахме на Kerentza Beach, докато търсим Alonaki Fanariou и оттогава всеки ден бяхме на Kerentza - пясък и плитка вода. През седмицата почти нямаше хора, посетителите бяха предимно гърци. Има две барчета в началото на плажа, но няма чадъри и шезлонги. Alonaki е много красив, но имаше толкова много хора, че само го погледах и си тръгнахме.

Парга е магнетично място, но както са обяснили по-горе, трябва да се посещава извън сезон.
За съжаление не стигнахме до Сивота, в списъка ми е за следващо пътуване.

Да добавя, ако сте в Превеза, може да отскочите до Лефкада. Ние отидохме за един ден, но не успяхме да видим нищо от красотите му.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 19:30 от avonita

# 173
Уви, нямаме вариант за почивка извън пиков сезон. Не по-рано от лятото на '29.
Ще разгледам местата, които описвате и ще му мисля.

# 174
Блу, миналата година изкарахме няколко дни на юг от Превеза - в Палерос. Бяхме там около 20 юли, вечер си имаше много хора по улиците и бих препоръчала да се вечеря в околните села, но през деня по плажовете беше съвсем поносимо като за този сезон. Плажът на Палерос е единственият с пясък в района и съответно най-пълен, без да е претъпкан. Другите са по-каменисти и малки, но не са лоши, казвам го само за пояснение. Надолу към Митикас е по-разредено откъм туристи, плажът там също е с камъчета.

Ако бяхме отишли през същия период в Парга и Сивота щеше да е ад.

# 175
Ставало е дума кой плаж в района между Парга и Сивота е ОК и през пиковия сезон (по информация от '24, освен ако нещо в последното лято не се е променило). Каравостаси - много просторен, почти целият е свободна зона, само 2 или 3 неголеми бийч бара. Но става дълбоко изключително рязко, мен даже малко ме беше страх да плувам на него.
Съседният Арила е много приятен, плитък и с мек пясък, но значително по-рано през сезона се пълни, и то с балкански народи основно.
Дрепано на Игуменица - любим, пълни се, защото местните ходят на него, но все пак е достатъчно голям, за да има въздух, особено в делничните дни.
Иначе около Сивота всички плажчета са изключително малки и задръстени с чадъри и шезлонги, в противоречие с гръцкото законодателство.
Примерна снимка (Микри Амос мисля, че беше този):

# 176
  • Sofia
Здравейте, планирам лятната почивка и се чудя между Родос, Корфу или Скиатос. Искам хубави, спокойни  пясъчни плажове. Моля за мнения и препоръки. Без деца сме. Благодаря.

Трите острова са много различни един от друг в почти всяко отношение.
Съвсем закономерно, на Родос, предвид огромния му размер, има най-много плажове – буквално за всеки вкус. Главният недостатък е, че те са разпръснати по цялото му продължение и е много вероятно в някои случаи да се налага да шофирате поне по един час в посока, ако държите да посетите най-знаковите места за плажуване на острова. Ако не сте от хората, които обичат да стават рано на почивка, това би било проблем. От друга страна, на мен Родос ми е едно от любимите места в Гърция (на второ място, след Крит), та го препоръчвам горещо.
Корфу лично за мен не е остров, който може да се похвали с най-перфектните плажове – част от тях са в заливи с доста мъчен за коли достъп – ние бяхме там в самия край на август и лудницата все още беше ужасна. Иначе, определено Корфу е доста красиво и живописно местенце. Има много какво да се види там.

# 177
Това за плажовете на Родос, по мои впечатления, не е точно така. Повечето хубави пясъчни ивици са между Цамбика и Пефки, а това са 30-ина минути шофиране.
В северната и западната част една голяма част са каменисти, а и по-ветровити. При правилен избор на настаняването, може и да не се налага дълго пътуване.
Масово се смята за най-хубав плаж на острова Цамбика, има и доста малки симпатични заливи надолу към Архангелос и Линдос, НО повечето са задръстени с чадъри и шезлонги. По моя информация в момента единственият пясъчен плаж без концесия е Агия Агати. (Не се знае как ще е догодина.)
Има един Агиос Георгиос най на юг, до който не сме стигали, може би той е достатъчно отдалечен и спокоен, но наистина е на голямо разстояние от всичко, както пише Black Cat. Дори от Линдос е на час, от столицата - на два.

Лично за мен от трите острова с най-хубави плажове (и най-топла вода) е Скиатос, но реалистично, и трите са изключително претоварени през летния сезон - не е случайно, че имат международни летища.
Все пак мисля, че има няколко плажа в югозападната част на Корфу, където шансът за спокойствие е най-голям сред така предложените алтернативи.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 00:11 от Параход

# 178
  • София
Цамбика не е никак лош, но си имаше доста бийч барове и народ, дори през юни. Ако можеше да е празен, би бил идеален. За другите в района не остана време, но наши приятели си бяха изкарали много добре на Стегна. Ако изберете Родос обаче, се подгответе за адска жега през активния сезон, предполагам, че е като Крит, но ние там бяхме в началото на юни и беше ОК.

# 179
  • Sofia
Това за плажовете на Родос, по мои впечатления, не е точно така. Повечето хубави пясъчни ивици са между Цамбика и Пефки, а това са 30-ина минути шофиране.
В северната и западната част една голяма част са каменисти, а и по-ветровити. При правилен избор на настаняването, може и да не се налага дълго пътуване.

Аз само за плажовете от източната страна коментирах. Simple Smile За тези от западната нямам представа, защото не ги посетихме нито веднъж.
А и написах, че това е валидно "в някои случаи" – демек, ако непременно се цели посещение на всички предварително набелязани места, дори да са в долната част на острова, пък хората, примерно, да са се настанили в столицата. Карането в този случай би било стабилно – аз си спомням, че даже по час и половина се тътрихме в посока, когато трафикът беше кофти. Зареждахме колата със закуски, фрешове и фрапенца и тръгвахме максимално бързо сутринта (нямаше време да се яде в квартирата).
Иначе, ако авторката просто търси някакви пясъчни плажове, без кой знае какво желание за авантюристични изяви, вярвам, ще намери и по-близичко до мястото, в което се настанят. Simple Smile
А между другото – мнението ми е доста непопулярно, но за мен най-разкошният плаж на Родос категорично е Navarone Bay. Има и доста обширна свободна зона, за който го привличат такива неща, но ние отидохме директно на плажа на близкия 5-звезден ризорт и останахме изключително доволни. Цели 3 пъти го посетихме и наистина се почувствахме като на едно спокойно райско местенце...

Общи условия

Активация на акаунт