Коледа 2025

• 87 846
  • 1 439
  •   3
Отговори
# 1 005
  • Czech Republic
Здравейте и още веднъж благодаря за милите думи! 🫶
Обаче показвате страхотни неща и не успявам да харесам всичко!
И аз също приключих сладкоправенето, само след работа на 24 ще спретна мини Павлова. Ще пробвам в Air fryer.

Ето снимка на моите сладки, като уточнявам, че 4 са от свеки - сърчицата, луничките, гъсенички и орехчета.

За нутеловите - не знам защо така се е получило. Нали Нутелата ви не е била от хладилник? Добре ли беше измесено тестото?   Иначе, ако ви се струва сухо може да прибавите малко мляко, сметана или още един жълтък. Както и може да разточвате между хартия за печене.

# 1 006
  • Русе
Скрит текст:
При нас основното ще е патица с нещо портокалово за баланс и два вида свински ребра: с боровинков сос и с кленово-джинджифилова глазура.

Много се забавих със сладките аз. Вчера обаче успях да украся меденките и да слепя линцерите. Намислила съм да направя още 1-2, ама ще е утре. Да свърша и ще покажа продукцията.

За една Нова година бях приготвил тази патица. Но, подготовката почна поне три дни преди това.

# 1 007
Ние решихме основното да е добрата стара супа с морски дарове, а за десерт печени ябълки и карамелизирани круши. (Рецептите са само примерни, после ще кача истински снимки.)

# 1 008
  • ново
Тъкмо бях отписала пуйката и прочетох предните страници. За Коледа няма да е, защото няма да сме вкъщи, но следващите дни ще имаме гости и смятам да пробвам сосовете, които споделихте. Пуйките ни тази година са с размер на фламинго 😂 и месото ще е сухо.
Аз още се чудя каква торта да направя. Преди много време бях пробвала рецепта за торта с медени блатове с орехи, но не съм я записала, а беше много сполучлива. Правих я с млечно - маслен крем и халва. Много наподобяваше тортата на Щастливеца. Сега ми е влязла мухата пак такава да направя.

# 1 009
natalyna, допускам, че наистина е било заради малките жълтъци. Наистина за първи път случвам на толкова малки яйца, бяха малко по - големи от топче за пинг понг.
Така или иначе, освен че  беше малко трудно точенето, вкусът им пък е много добър и ги сразихме. Мисля за НГ да направя още веднъж и ще пробвам с нормални яйца.

Mikkey,рецептата ми е доста стара, от тефтера на майка ми и неприятното ѝ е, че е зададена без точни грамажи. Но аз от години си я правя все с една и съща чаша, 200мл.
2 яйца
1 ч.ч олио
1 ч.ч пудра захар
1 кафяна чаша мед
1 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена лъжица канела.
Брашно, колкото поеме - около 1/2 кг

Всичко бъркам с тел. Първо яйцата с олиото. После добавям пудрата захар и меда. След това пресятото брашно, заедно с канелата и содата. Брашното го добавям на части, макар че повечето пъти отива малко повече от 1/2 кг. Месим до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто.
Печем на предварително загрята, на 180 градуса фурна, до придобиване на лек розов цвят.
Украсата е по избор.

Иначе темата е много заразителна, особено за по - начинаещи като мен.
ММ е разочарован, че правя бисквити, вместо да му направя една бисквитена торта Grinning Голям фен ѝ е.
Та......дали може да се направи нещо по - празнично със съставките на обикновена бисквитена торта. Иска ми се да го изненадам за НГ?

# 1 010
Мини щолените на Бени

Кисинджър сладки

# 1 011
Розичка, правили ли сте бисквитената торта на Пепчо? Много е вкусна, аз съм я правила с домашни бисквити и домашен яйчен/сладкарски крем, защото не съм в България и нямам достъп до нашите бисквити и готови нишестета. Това казвам, за да знаете, че търпи и импровизация от страна на бисквитите и пак става страшно вкусна. А, аз слагам и Нутела в половината крем.
https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html?m=1

# 1 012
На практика всяка по-засукана празнична торта (по състав и вид) може да се направи като бисквитена, просто вместо блатове, ще се сложат бисквити и готово. Декорацията също може да е празнична.
Ама все пак зависи мъжът ти каква точно бисквитена обича - аз обичам най-много с домашен сладкарски крем. Ако я направиш такава, може да я облепиш отвсякъде със запечени филирани бадеми, запечени орехи и пак ще бъде хубава. 

# 1 013
  • под тепетата
https://cookingtwntyfourseven.blogspot.com/2017/05/blog-post_22.html?m=1
Rozi4ka, аз предлагам тази торта, но я правя с по- малко бисквити - към 600гр и слагам два нарязани банана вътре.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 22:40 от bilqna_69

# 1 014
  • Стара Загора
Страхотни неща творите всички 🥰
От мен до тук:
Таралежки

Бейби щолени

Едни бисквитки с карамел и шоколад

Спекулос - страхотен аромат, от доста време се чудех къде да използвам останалата ми захар Мусковадо

Бързи шоколадови сладки с пукана киноа

За утре останаха едни кето бисквитки, за които тестото е в хладилника и ще направя опит за руло Павлова със стевия, а  на 24-ти едно кето коледно пънче а-ла Гараш.

# 1 015
  • In transit
Розичка, благодаря. Hug Гледам, че и в твоята има достатъчно сода, а ти стоят плоски. Simple Smile Много странно, освен да пробвам с друг пакет сода. Ще ги пробвам след празниците.

Давам ти идея за три бисквитени торти, които могат да изглеждат достатъчно празнично и са много лесни за приготвяне. Излишно е да казвам, че може да ги направиш в кръгла форма, нали?

Бисквитена торта с крем капучино

Бисквитена торта с карамелизирани ябълки и ябълков крем

Бисквитена торта с два крема - ягодов и шамфъстък. Тази може да я приготвиш и с малини, по-подходящо ще е за сезона, а и по-лесно се намират пресни сега за украса. Иначе кремът е със сладко.

Тани, много сладки ежковци! Heart Eyes

# 1 016
  • Бургас

Бързи шоколадови сладки с пукана киноа

За утре останаха едни кето бисквитки, за които тестото е в хладилника и ще направя опит за руло Павлова със стевия, а  на 24-ти едно кето коледно пънче а-ла Гараш.
Ще помоля за инфо за всичко това!

# 1 017
Гледам, че темата набъбва и я следя тази година. Виждам, че тук има кулинарни гурута, та с известно неудобство идвам да се похваля с моето скромно коледно творчество. Wink Направих за пръв път напукани сладки, като избрах рецепта с черен шоколад, вместо какао. Миришат невероятно, но с определените количества захар( 2 шоколада и 100 гр.захар на 200 гр брашно) ми идват малко по-сладки. Другата ми рецепта за коледни сладки е по-балансирана.
Коледни сладки
1/2 чаена чаша захар се карамелизира и се се разтваря в 1/2 чаена чаша вода.Прибавя се 1/2 чаша пудра захар, 1 ч.лъжичка канела, 1 лъжичка сода ( аз слагам дори половин, за да не се усеща), 1/2 чаша олио, 1 жълтък(сложих цяло яйце) и брашно до тесто за точене. Тези сладки се украсяват с глазура от белтък, пудра захар и 1,2 капки лимонов сок, но аз нямам търпение за подобни декорации. Затова част от сладките ги поръсих с орехови ядки.
Не съм ги правила, откакто децата ми бяха малки. Първата ми партида леко прегоря отдолу и точно тя се оказа особено вкусна. Simple Smile
От пробване ги намалих чувствително.
Много ми хареса идеята за домашни Моцарт бонбони, но в лидл няма марципан. Sad

# 1 018
И аз много харесах ежковците - толкова автентични изглеждат, че ми домъчня за моите селски ежковци, които някъде изчезнаха, а ги хранех заедно с котката...Yellow Heart

# 1 019
Толкова виртуози има в тази тема! Много красиви творения!
Ето моите 4 вида.
Лошо се порязах, зашиха ми пръста, и не мога да меся. Утре момчетата ще правят кринкълс и гнезда на оси.

Общи условия

Активация на акаунт