Коледа 2025

• 88 738
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 270
  • Czech Republic
И аз да питам за един щрудел, които правеше мама. Разточваше една голяма кора, която пълнеше с нарязани на кубчета ябълки, някакви червени сушени плодове, натрошени бисквити или галета, каквото е имало най-вероятно, канела и счукани орехи. Предполагам и захар е имало. Това е което си спомням. Търся рецепта за тестото. Спомням си, че сякаш се топеше в устата и аромата....ммммм аромата и сега го усещам.
Имам въпрос и за соленките, колко време издържат? Дали ще могат да пропътуват 3000км и да са свежи и годни за ядене?

Ето моятата рецепта за щрудел, от бабата на мъжа ми. Може да се направи на руло, но ние го харесваме по начина по който съм го описала.

http://natalyna.blogspot.com/2015/12/blog-post.html

Кубратова, тези соленки си ги записвам, звучат много вкусно.  🫶

Нямам много време тези дни, но ви следя и се възхищавам на неуморноста и желанието с които се подготвяте. 🥰😘

# 271
  • Русе
Скрит текст:
И аз да питам за един щрудел, които правеше мама. Разточваше една голяма кора, която пълнеше с нарязани на кубчета ябълки, някакви червени сушени плодове, натрошени бисквити или галета, каквото е имало най-вероятно, канела и счукани орехи. Предполагам и захар е имало. Това е което си спомням. Търся рецепта за тестото. Спомням си, че сякаш се топеше в устата и аромата....ммммм аромата и сега го усещам.
Имам въпрос и за соленките, колко време издържат? Дали ще могат да пропътуват 3000км и да са свежи и годни за ядене?

Това е една древна снимка на щрудел с бутер тесто. Със сметана, стафиди, орехи и кубчета ябълки.

# 272
  • София
Марчева, прекрасни са ти баклавите! Всичките до една, а и грам не се съмнявам, че са точно толкова и вкусни колкото изглеждат. Ще пратя ММ за Коледа у вас, че аз за нищо на света не си представям да вкарам 300 гр. масло в един сладкиш, за захарта да не говорим. Само като чета рецептата и ме заболява стомаха. Grinning
От това чудо мога да вкуся едно залче с вилицата колкото да го опитам, ако изям цяло парче ще навиря крака като отровена хлебарка. Joy И не, не съм болна, ям си сладко, но това "сладко" надвишава най-малко 100 пъти представата за моето "сладко", ако ма разбираш значи. Grinning
За това и не правя баклава, на всичко друго си позволявам да намалявам захарта и мазнината, че и мазно недолюбвам, но този сладкиш стои блудкав ако не е ултра сладък и гига мазен. От турската сладкарница няколко парчета ми вършат чудесна работа, колкото да има за либето, никой друг не я ще.
Да, благодаря! Наистина баклава се прави с много масло, там и е тайната, мама така я правеше с 300 г масло и пакет кори, ставаше вълшебна. При едната рецепта на гръцката баклава маслото е 700 г,  но и корите са много - 43 броя, ама каква е - уникално добра, а сиропа е от 1 кг захар, направо да се гътнеш, ама й стои добре,  то и турците ползват повечко масло, даже и олио добавят. Както си написала..." този сладкиш стои блудкав, ако не е ултра сладък и гига мазен...", да така е!
Напоследък се опитвам определено да замествам захарта със смлени фурми , но най-вече ползвам кленов сироп, 1 : 1 го добавям, защото не зная пропорциите, никъде не съм ги срещала,  запасила съм се доволно с няколко бутилчици, също така брашното го замествам с бадемово или друго ядково такова. Дали на всякъде ще се получи не мога да знам, но за сега се получава. Дали ще правя нещо не зная, за мен е все още много рано.

# 273
Pippi, много е трогателна и твоята история. 🤗
Ще те помоля за рецептата за охлювчета. Благодаря! 🌹

С удоволствие. Ето я.

Охлюви

20гр. мая
1ч.ч. прясно мляко
2яйца - само жълтъците
5с.л. разтопено масло
1с.л. захар
малко сол и брашно, колкото поеме
нарязани орехи
За сиропа
4чаши вода и 4 чаши захар, настъргана кора от лимон или ванилия
Замесва се твърдо тесто, оставя се да втаса.
Разделя се на две, разточва се кора, която намазваме с  белтъка от яйцата, поръсва се с нарязаните орехи и се навива на руло, нарязва се на 0.5см. Нареждат се в тава, оставят се да втасат.Пекат се в умерена фурна.
След охлаждане се сиропират.

# 274
Момичета, ако търсите рецепта за "баклава", която да е малко по-диетична и не толкова сладка направете Пахлава Simple Smile Една година правих и мноооооооого се хареса Simple Smile Това е снимка на моята пархалава Simple Smile Пускам и рецепта Simple Smile

https://www.mycookingbookblog.com/pahlava-ili-baklava-bez-sirop- … nka-mereng-orehi/

# 275
  • софия
Гараш правя задължително, защото е без глутен, а имам скъп човек, който не консумира❤️ Но не обичам от дете класическата, затова задължително с бял шоколад. 🥂

В различни интерпретации, тази с избит шоколадол ганаш:

А баклавата преоткрих с Филаделфия, класическата ми е скучна:

Може ли рецептата за Белия гараш?

# 276
С удоволствие 🤗
Бял Гараш
За торта с диаметър 26 см

За белия ганаш:
600 гр бял шоколад кувертюр
300 мл животинска сметана 30% (става и с растителен сладкарски продукт, но той е допълнително подсладен и е твърде сладко според мен)
100 гр краве масло (може и без него, понякога го пропускам, кремът пак ще стегне)
В касерола с двойно дъно нагрявам леко сметаната и разтапям в нея натрошения шоколад. Като поизстине малко добавям и маслото на кубчета. Като се получи хомогенна смес, оставям да се охлади на стайна температура и се заемам с блатовете.

За 5 или 6 орехови платки(зависи колко тънко ще ги разстелиш)
10 белтъка
щипка сол
240 г захар
400 г смлени орехи
(Ползвам от Лидъл 2 пакета по 200 гр)
Белтъците разбивам на сняг в сух съд, който предварително съм претеглила . Добавям захарта и солта директно отначало, защото ползвам робот на Филипс. Добавям орехите с шпатула.
Очертала съм предварително с молив диаметър 26см на 6 хартии за печене. С помощта на кухненска везна разпределям сместа по равно на 6те хартии (затова предварително тегля празния съд).
В зависимост от хартията за печене, леко я намазнявам и набрашнявам, за да се отлепят по-лесно, но ако е хубава незалепяща хартия, може и без този етап. Аз за всеки случай си пестя нерви. Пека до леко розово на 180 градуса горен и долен реотан без вентилатор. Като леко изстинат, внимателно отлепям хартията, за да не се начупят. Сглобявам в тортена форма 26 см с чийто ринг съм чертала хартиите за печене. Ганашът е изстинал, но още леко течен. Блат-ганаш-блат-ганаш.
Завършвам по желание: или остатъка от ганаша прибирам в камерата за 30 мин след което избивам да стане въздушен и шприцовам розички.
Или както е по традиция:
100 гр бял шоколад разтапям с 2-3 лъжици олио и заливам като глазура. По ръба украсявам с натрошен шам фъстък ама истински. Тези оцветените в зелено турски кокосови стърготини не ги харесвам.

# 277
Наталина, и аз благодаря за щрудела!
Имам обаче питане за тавичката в рецептата - моята фурна няма дълбока тавичка (както е описана), а две по-малки с еднаква дълбочина като стандартната (ще сложа снимка точно на последните щрудели, както са в тавата, че снимах за приятелка да види оформянето и в какво ги пека, та ще ме прощавате за работната снимка).

Та, в такава тавичка подходяща ли е дозата да се изпече или друг размер да ползвам?
Бисквитите наистина ми допадат, пък и на домочадието (без сина), но трябва все да се внимава със сирената - тестото е фино и лесно се пресолява от тях.

# 278
  • Czech Republic
Наталина, и аз благодаря за щрудела!
Имам обаче питане за тавичката в рецептата - моята фурна няма дълбока тавичка (както е описана), а две по-малки с еднаква дълбочина като стандартната (ще сложа снимка точно на последните щрудели, както са в тавата, че снимах за приятелка да види оформянето и в какво ги пека, та ще ме прощавате за работната снимка).

Та, в такава тавичка подходяща ли е дозата да се изпече или друг размер да ползвам?
Бисквитите наистина ми допадат, пък и на домочадието (без сина), но трябва все да се внимава със сирената - тестото е фино и лесно се пресолява от тях.

Кубратова, ходих да измеря тавичката - 35х 35 см. Истината е, че тогава ( мале, то са си 20 години и повече) имах друга фурна, но точно за този щрудел си използвам тази тавичка, която е малко по-малка от сегашните ми.

Аз смятам да пробвам соленките до края на седмицата, че имам поводи. 🫶

# 279
И аз най-безсрамно откраднах рецептата на Кубратова, но не знам кога ще я направя. Но със сигурност ще!

# 280
И аз най-безсрамно откраднах рецептата на Кубратова, но не знам кога ще я направя. Но със сигурност ще!
Ааа, взаимстването на рецепти тук е несъставомерно Simple Smile
Всички си споделяме, помагаме и това е прекрасна тема, любима дори само заради атмосферата! Yellow Heart
Наталина, сетих се, че имам и аз една по-малка фурна, която вече не ползвам, но пък има тавичка, вероятно близък или еднакъв с този размер Simple Smile
Благодаря отново!

# 281
  • София
Изпуснала съм тази сладка, вкусна и уютна тема. Ще си открадна някоя и друга ваша рецепта.

# 282
Живеещите в Германия, обърнете внимание на седмичните намаления в Алди, заслужава си. Намалени са почти всички продукти, които се използват коледни сладки и печива.

Скрит текст:

# 283
Наталина, благодаря за рецептата за щрудела, ще я направя със сигурност.

# 284
https://www.facebook.com/share/r/1FKsKsbvZE/
Още един начин на оформяне с  филирани бадеми - шишарки

Общи условия

Активация на акаунт