Коледа 2025

• 88 771
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 255
  • Тополовград
Сахер сладките са с кайсиево сладко.

# 256
По принцип всички сладки и дори торти могат да се приготвят с кайсиево сладко, но ако имаш предвид на Мики сахер бисквитите,  ето ги:
 https://www.mycookingcreations.com/2024/12/biscotti-sacher-con-cioccolato-e.html

И обещаната на Ze-ze рецепта за солените бисквити, тя всъщност е моя адаптация измежду различни сходни по състав рецепти (едната е на Мики, ако правилно помня, друга - на Джулия Чайлд, има и такива, които не помня откъде са или не е бил посочен източник), даже бих намалила още количеството на сирената, ако са много солени - дозата съм записала, когато съм попаднала на подходящи, но при последното им приготвяне преди 2 седмици пак ми бяха солени, защото съм ползвала различни марки Грана падано и синьо сирене. За ядките - често слагам лешници вместо орехи, а последния път - печени бадеми, като на повърхността на някои бисквитки сложих по един цял бадем. Разбира се, вкусът с всеки вид ядки е различен, но това е и хубавото - хем същата рецепта, хем не съвсем Simple Smile
Честно казано, не само снахичката ги харесва у нас и се налага да правя две дози, че да не я подяждаме много, особено ако има бира Stuck Out Tongue Winking Eye

Скрит текст:
Продукти:
140 гр брашно (смес от бяло и пълнозърнесто) + 4-5 гр. бакпулвер
100 гр меко масло
60 гр синьо сирене (да не е с много остър вкус)
30 гр грана падано (настъргано)
50 гр ядки (орехи, лешници, бадеми или други по избор)
бял или черен пипер на вкус
цели ядки за декорация

Приготвяне:
Всички продукти се смесват и се замесва гладко тесто (става бързо, не е нужно много да се меси, за да се запази после хрупкавостта на бисквитите). Увива се във фолио и се охлажда поне половин час. Преди работа се изважда на плота да се отпусне до работна консистенция (да може да се точи). Поръсва се плота или силиконова подложка (аз на такава точа и меся, но може и директно на плота) с брашно, поръсва се и тестото и се разточва не много тънко, може би около 3 мм, не съм мерила. Изрязват се форми по желание, отгоре може да се поръсят едро счукани ядки или да се подредят цели, а може да се оставят и "голи" - аз обикновено правя с различно оформление, че да има за всеки вкус. Пекат се върху хартия или силиконова подложка на предварително загрята фурна (на моята 170 градуса, средна скара, без вентилатор) около 7-8 минути, но при първото печене да се следят и се съобразява конкретната фурна, защото се пекат бързо. Вадят се от тавата охладени, защото са много крехки.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 09:53 от Кубратова

# 257
Вариант на баклава с крема сирене може да е и чийзкейк баклава.Аз съм правила по тази рецепта,но има и други варианти.На Таня Донева в сайта е с малини.

# 258
Вчера си набавих кайсиево сладко  за коледни сладки. Днес се рових къде ли не и не откривам рецептата , та моля за помощ !
А какво всъщност възнамеряваш да правиш с кайсиевото сладко? Да го вложиш в тестото или да слепваш в него?
Дай някаква насока все пак, че рецепти с кайсиево сладко има стотици. Simple Smile

# 259
  • In transit
Кубратова, да, мисля, че ползва тази рецепта за соленките миналата година, само, че при мен са с горгонзола, защото ми е по-мек вкус.

Тези соленки с грана падано и розмарин, също са много вкусни.

Вкъщи можем да караме на соленки, таралини и гризини само. Докато направя и свършват. Joy  Особено таралините, мм им е голям фен.

Сисли, предполагам, че Донатела пита за бисквити Сахер, те са със сладко от кайсии. Много хубави се получават. Кубратова е дала рецептата по-горе.

# 260
Освен Сахерките на Mikkey, Кисинджър сладките на Джиа също се слепват с кайсиево сладко. Всъщност и линцерите, и меденките, а и почти всички сладки могат да се слепват с него. Въпрос на вкус е.
И, така и така сме се разговорили за кайсиево сладко, в къщи много се харесва една вариация на торта Сахер.
При нас, също както при Кубратова, сухите сладкиши не са на почит. Всичко трябва да е с много крем и сиропирано. Не се радват на кексове и подобни, колкото и влажни да стават по рецепта. Дори обикновено пандишпаново руло сиропирам леко иначе домашните се мръщят Joy. Та, за това винаги правя този вариант на прочутата торта Blush.

# 261
  • Русе
Скрит текст:
Вчера си набавих кайсиево сладко  за коледни сладки. Днес се рових къде ли не и не откривам рецептата , та моля за помощ !

Ето рецепти с кайсиево сладко.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/01/blog-post_27.html

# 262
Много благодаря за рецептите за ябълковия кекс с грис! Hug
Разказаните истории силно ме докоснаха, преживях всяка една поотделно. Хем като страничен наблюдател (в случая читател), хем като човек, минал през тях по един или друг начин.

Прочее, младите, пишете, питайте майки и баби, не чакайте като нас да дойде момент да се вайкате как беше бабиният/маминият сладкиш и какво се правеше сега...

А, де? Баща ми все казваше- позавърти се около баба ти, гледай, запомняй, ама кой да го слуша! Тя също нямаше нищо записано, знаеше си рецептите наизуст.

Баклава с Филаделфия прави близка приятелка, у тях често съм яла. Аз не съм много по сладкото, но като ви чета и гледам споделените снимки, искам от всичко да опитам. Крада си и рецептата за солените бисквити!

# 263
Да , точно Сахер-сладките имах предвид и се бях заблудила, че са на Natalyna - моя грешка, а те са на Mikkey, но ме вкарахте в прaвия път !
Кисинджър също изглеждат добре.
А торта Сахер в чаши направо я предвкусих !
Но сладкото от кайсии е много така, че ще се пробват много рецепти.

# 264
Pippi, много е трогателна и твоята история. 🤗
Ще те помоля за рецептата за охлювчета. Благодаря! 🌹

# 265
Кубратова, Мики сърдечно благодаря!
Прибрахме се от Италия с торба сирена и освен да ги похапване гледам да влагам в нещо.

# 266
  • София
Не съм  MayGodBless,но аз съм ги правила по тази рецепта
Една година ги направих тези баклавички, нещо не се приеха добре, казаха ми, като е баклава да е баклава, тази е измислица, а пък аз много я харесах, въпрос на вкус
Скрит текст:
тук имам 9 рецепти за баклава, мисля ,че най-добрата която съм правила е гръцката, направо си е уникално добра
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0% … D0%B0%D0%B2%D0%B0
имам и ТОРТА БЯЛ ГАРАШ - много е сладка, даже натъртва от сладост, докато черната е много по приемлива, това е само според мен
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_584.html
а тук има коледни бисквити - 116 рецепти до една са перфектни, взети са от най-добрите кулинари
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B8% … D0%B8%D1%82%D0%B8

# 267
И аз да питам за един щрудел, които правеше мама. Разточваше една голяма кора, която пълнеше с нарязани на кубчета ябълки, някакви червени сушени плодове, натрошени бисквити или галета, каквото е имало най-вероятно, канела и счукани орехи. Предполагам и захар е имало. Това е което си спомням. Търся рецепта за тестото. Спомням си, че сякаш се топеше в устата и аромата....ммммм аромата и сега го усещам.
Имам въпрос и за соленките, колко време издържат? Дали ще могат да пропътуват 3000км и да са свежи и годни за ядене?

# 268
Марчева, прекрасни са ти баклавите! Всичките до една, а и грам не се съмнявам, че са точно толкова и вкусни колкото изглеждат. Ще пратя ММ за Коледа у вас, че аз за нищо на света не си представям да вкарам 300 гр. масло в един сладкиш, за захарта да не говорим. Само като чета рецептата и ме заболява стомаха. Grinning
От това чудо мога да вкуся едно залче с вилицата колкото да го опитам, ако изям цяло парче ще навиря крака като отровена хлебарка. Joy И не, не съм болна, ям си сладко, но това "сладко" надвишава най-малко 100 пъти представата за моето "сладко", ако ма разбираш значи. Grinning
За това и не правя баклава, на всичко друго си позволявам да намалявам захарта и мазнината, че и мазно недолюбвам, но този сладкиш стои блудкав ако не е ултра сладък и гига мазен. От турската сладкарница няколко парчета ми вършат чудесна работа, колкото да има за либето, никой друг не я ще.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 19:03 от Sysly

# 269
  • В светлината на слънцето
По повод баклавата, вкъщи много добре се прие баклавата с шамфъстък на Йоли.

Ето я и рецептата.
https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/коледа/баклава-с-шамфъстък

Общи условия

Активация на акаунт