Коледа 2025

• 89 154
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 390
  • In transit
И аз вдъхновена от темата и скорошната дискусия за фунийките с крем, направих едни мързеливи с бутер тесто и сладкарски крем.

# 391
Mikkey , разкошни са! Какъв е сладкарският крем?😍

1000 islands,  уаааааау, ех че хубаво! Къде го този сняг?💙

# 392
  • In transit

250г прясно мляко,
2 жълтъка от яйца Л,
70г кристална захар,
10г оризово брашно,
15г царевично нишесте,
Ванилия

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 23:18 от Mikkey

# 393
При сняг как да не ти е коледно? Heart Eyes

# 394

1000 islands,  уаааааау, ех че хубаво! Къде го този сняг?💙

Канада. Като почне сега, та чак до април.🙄 Поне не е чак толкова студено още.
Ама, ще си правим лимонада (коледни сладки) и ще си мислим за Коледа.😉

# 395
С Мики, сме на една вълнà. Simple Smile
И аз днес правих сладкарски крем за тези профитероли.

# 396
  • софия
В темата се храня с очите. Много я/ви обичам.
Вероятно и тази година няма да правя нещо извънредно, освен торта И коледни елхички. След миналогодишните празници поръчах формички. Моля за проверена рецепта за елхички 🎄 (имам с една от формичките, на бисквитена основа е) и за препоръка за зелен оцветител! Както и за тънкост да се получат хубави.

Снимката е от нета за онагледяване.

# 397
за формички не зная, но за оцветител съм ползвала на д-р Йоткер течна зелена и червена, много е сполучлива. За друг вид сладки съм ползвала.

# 398
  • София
Аз днес се пробвах да направя бисквитките с фъстъчено масло, но сякаш ги препекох.
На рецептата пишеше 8-10мин, но аз се опасявах да не останат сурови и ги пекох 13мин, та.....малко бият на прегоряло.
И аз съм планирала да ги правя. Какво фъстъчено масло използвахте? В рецептата пише да бъде с парченца фъстък, но ми се иска да използвам гладко, защото родителите ми над 80 години вече не мога да ядат ядки заради зъбите. Също трябва ли да бъде подсладено?

Допъвам се: тази седмица масло Лурпак е на промоция в Кауфланд по 5,79. Миналата гледах от любопитство срока му на годност и беше до март 2026.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 09:11 от Ahoney

# 399
Ahoney, aз взех на Балчо, натурално.
Не е подсладено, но няма и нужда, защото и без това бисквитите стават доста сладки.
Също не съм добавяла парченца, защото като цяло не обичам малки парченца ядки в сладкиши.

# 400
  • Русе
В пълен ход са тренировките за празниците. Всичко се унищожава за отрицателно време. Тази година съм набелязал доста експерименти.

Марокански сладки без брашно

Сладкиш с кафе

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 14:07 от peych

# 401

Аз традиционно  правя орехова торта за празниците по стара рецепта. Блатовете са само от  яйца, масло , захар , бакпулвер, смлени орехи и галета. Кремът е яйчен с прясно мляко и масло. Тази година искам да разнообразя , та се чудя дали на орехови блатове ще пасва крем от маскарпоне и сметана???
Въобще този крем за какъв тип торти е подходящ?
Маскарпоне, млечна сметана и кондензирано мляко е чудесен крем за много торти. Към него може да добавят аромати по избор и да се получи тотално различен крем. Например кафе, лешников тахан, тахан от шамфъстък, Нутела, лимон настърган, ром или Марсала и т.н. Според мен ще им ходи такъв крем на ореховите блатове, дори без допълнителен аромат и само с малко ароматен алкохол.

Мая, за мен маскарпоне+ краве масло ми е твърде мазно, като крем. Иначе руснаците доста торти имат с подобен крем.
А на мен като ви чета какви питателни кремове правите, направо лошо ми става. Несъмнено са вкусни, но аз и маскарпонето "подобрявам", като му добавям креместа рикота или гладка крем-извара. А масло добавям само като подправка - най-много лъжичка две и толкова. Крема си става прекрасен на вкус и текстура, и без да е мазен. Никой вкъщи не спазва диета, но такива калорийни бомби никой не харесва.
А маскарпоне, сметана, масло и кондензирано мляко, както обичат да комбинират рускините, даже не ми се вписват в едно изречение. Grinning
Голяма циция ще изляза накрая - пестя от захар и масло...., сега от и крем. JoyStuck Out Tongue Winking Eye

# 402
Несъмнено са тежки и калорийни бомби. Затова се и консумират 15 дни от 365 общо по малко парченце на порция.🤗 В останалото време се подслаждаме с плодове предимно. Но ореховите платки не поемат по-леки кремове, които имат повече водна фракция, за разлика от пандишпан или кексов блат. Съответно тортата не се стабилизира, а аз не обичам разгащени разтечени торти. Като ще е, да е.😅 Гараш с нейните продукти в крема е не по-малко маслен и тежък - сметана и шоколад. Както и всяка друга празнична торта, дали ще е само с бита сметана, дали с ганаш, все са мазни. Което пък пасва на зимните празници. Баклавата е не по малко калорична с количеството масло и сироп.
Но летните леки плодови торти не ми пасват на Коледа. А темата е за Коледа 🤗

# 403
Да, темата е за Коледа, ама тя Коледата не е едното ядене от всичко по много.... Wink

От всички тематични коледни десерти, най-приемлив вариант ми е "Карпатката" - гигантският еклер. Бях я забравила. виж за нея мога и да се прежаля Thinking. Ще го мисля....има време.
Ако се сещате за нещо друго подобно предлагайте смело, че и моята не е лесна. Smirk

# 404
Четем си мислите, и аз съм на вълна Карпатка, никога не съм я правила🩷
Е не от всичко по много, а от много по малко 😅🥂🫶

Общи условия

Активация на акаунт