Коледа 2025

• 89 183
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 405
Момичета, изпитана рецепта за фунийки? Тесто + крем в грамажи...ще съм благодарна. Смея да твърдя, че ми се получават нещата, не съм начинаеща, но нещо с тия фунийки удрям на камък...все едни рецепти тесто до меко, в чаши, грамажи...та ако имате изпитана в грамажи, моля да споделите. Благодаря!

# 406
Тази рецепта постна една добра душа, копирам я. Явно фунийките ще са гводеят на тази Коледа Simple Smile   :

Мики, няма да имам време за фунийките от Амазон, ще взема от местния пазар, но благодаря за линка, по нататък може би ще се възползвам. . Как ги печете - изправени с връхчето на горе ли?
Взех едно италианско брашно, нямаше от това което ти снима,   моето е изцяло в червен цвят опаковката, две нули е. Ако ги направя една седмица, а другата ги напълня, ок ли ще е ?

Ето изпитана рецепта за моите Фунийки:
Скрит текст:Покажи
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
Ванилия
Брашно за средно меко тесто / около 700 гр./

Замесвам тестото и оставям 15 минути на хладно.
Разточвам кора с дебелина около 3 мм. Режа лентички широки около 1,5 см. и увивам  около формичките, като застъпвам по милиметър два. Поставям в тава, покрита с хартия за печене на разстояние. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Около 12 – 15 минути.

За крема:
900 мл. прясно мляко
2 жълтъка
8 с.л. захар
6 с.л. брашно
Парченце масло
2 пак. ванилия
Разбърквам яйцата и брашното с 200 мл. мляко в по-голяма купа.  В малка тенджера слагам на котлона млякото със захарта до кипване и на тънка струйка го изсипвам в купата с яйцата при непрекъснато бъркане. Връщам обратно цялата смес в тенджерата на тих огън и бъркам до желаната гъстота.  Накрая добавям ванилията и маслото

Охладените фунийки пълня с топъл крем. Отворите потапям в смлени орехи или ситно нарязани филирани бадеми и леко поръсвам с пудра захар.
Последна редакция: ср, 19 ное 2025, 19:08 от Sysly

# 407
  • Русе
Скрит текст:
Да, темата е за Коледа, ама тя Коледата не е едното ядене от всичко по много.... Wink

От всички тематични коледни десерти, най-приемлив вариант ми е "Карпатката" - гигантският еклер. Бях я забравила. виж за нея мога и да се прежаля Thinking. Ще го мисля....има време.
Ако се сещате за нещо друго подобно предлагайте смело, че и моята не е лесна. Smirk

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/03/blog-post.html

Още две предложения
Орехова торта

Торта "Апшерон"

# 408
Дамата помоли да е в грамажи рецептата. 🤗 Честно казано и аз предпочитам в грамажи, отдавна не меря с чаши, а на везната и съм отвикнала. Чак се чудя като дете как готвех по книгата на Добрина Венкова, тогава навсякъде всички рецепти бяха в чаши и лъжици.😅 А и по домакинствата нямаше везни като сега..🙈 ама пък и чашите бяха по-еднообразни. Сега имам чаши за чай от 250, 330, 550 мл😅 За вода от 200 до 500мл😅

# 409
  • София
Да си призная като малка много обичах фунийки с яйчен крем, леля ми ги правеше - мама не. Леля ми имаше формички от капачки на кисело мляко Smile (понякога си давам сметка колко съм възрастна с подобни спомени Satisfied). Дъщеря ми също обича фунийки, но е пробвала все купени, които не са най-доброто, което може да опита. Инспирирана от вас, поръчах формичките от Амазон и тази Коледа ще направя. Дано ми се получат, за да зарадвам семейството ми.

# 410
Ее, не така за възрастта. Аз даже си ги пазя формичките от капачки от кисело мляко. Joy
G..D., поставяш ги в легнало положение фунийките, не с връхчето нагоре.

# 411
  • София
Също съм правила Карпатка, много я обичам, но и там си има масло не е да няма-ЕКЛЕРОВА ТОРТА - КАРПАТКА - ПОЛСКА ПЛАНИНСКА КАРПАТСКА ТОРТА - ECLAIR CAKE - KARPATKA - POLISH CARPATHIAN MOUNTAIN CREAM CAKE

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/02/eclair-cake-karpat … h-carpathian.html

Всичките ми рецепти са само в грамажи, не мога  в чаши, опитам ли...и карай нищо не става, хвърлям.

Четем си мислите, и аз съм на вълна Карпатка, никога не съм я правила🩷
Е не от всичко по много, а от много по малко 😅🥂🫶
Погледни, може да ти хареса

# 412
Здравейте, присъединявам се и аз към вас. 🤗 Тази година си имам един помагач на почти 2 годинки и искам да правим бисквитките с него, но и да са подходящи. Ако някой е правил каквито и да е бисквити за деца, моля да ми прати линк или рецепта. 🤗 Най-много искам да направим меденки, за да мога хем да го захраня с мед, хем да поиграем докато ги правим, т. е. търся и такава рецепта.

# 413
Марчева, много БлагоДаря за рецептата, интересен детайл е, че кремът изливаш да изстине в намокрен със студена вода и плосък съд.😍 Обикновено като правя такъв тип крем, само го изливам в порцеланова купа и покривам с фолио в контакт. Ще я пробвам само да влезем в декември 😅

За фунийките, намазнявате ли алуминиевите формички преди да завиете тестото? Или намазняване и брашно като при кекс? Иначе ако ли не, Лесно ли се отделят? Дали не мога да си навия фунийки от нагънат на няколко пласта лист алуминиево фолио?🤗

Между другото, трябва да призная, че сладкишите, които готвя, не ги консумирам. Изобщо. 🙈Но ми Доставя огромно удоволствие да глезя близките си. С мярка и дозирано, разбира се. Но така са свикнали, че ако не измайсторя нещо, все едно не е пълноценен празникът. А за мен остава огромното удоволствие да планирам какво, да сондирам рецепти, да сглобя своя и да импровизирам. Плюс самата архитектура на сладкишите. 😍

# 414
Моите,фунийки не са алуминиеви,а стоманени от магазин тип "левче".Нищо не ги правя преди да навия тестото.За алуминиевото  фолио не съм сигурна,може би по-скоро няколко пласта хартия за печене(тя е по-твърда).
Аз също не консумирам това,което приготвям.Може би някоя хапка,колкото да усетя вкуса,ако е нещо ново за мен.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 16:20 от dt

# 415
Една торта Павлова също е по-лека и подходяща за празниците. Може да се направи и като руло, като венец или като индивидуални порции. А плодовете могат да са ананас, киви, банан, манго, мандарини, червени боровинки, нар...
Скрит текст:

Понеже в къщи не обичаме чисто сметанови торти аз слагам и малко сладкарски крем Blush.

Ще стане с алуминиево фолио. Може би само трява да е от няколко пласта, за да е малко по-дебело. В крайна сметка едно време капачките от кисело мляко, които се ползваха са точно алуминиево фолио.

iрене, погледни първата страничка. Там ще откриеш няколко рецепти за меденки и ще си избереш коя ти допада най-много. А иначе почти всяка маслена бисквитка е подходяща за деца. Те в основата си са масло, захар и брашно и евентуално яйце. Тези с какао, шоколад или ядки може и да ги пропуснеш, ако малкият помагач все още не е консумирал такива неща.

# 416
Момичета, много благодаря за предложенията, страхотни сте! Ще разгледам подробно вси-чки! Kissing Heart

И понеже рецептата е за моите фунийки, да ви кажа, че тук грамажа не е от голямо значение, по-скоро пропорциите течни към твърди съставки. Хващате която чаша искате и мерите всичко с нея, а брашното наистина е колкото поеме сместа - до меко, но нелепнещо тесто.
С яйцата също не е драма - правила съм и с едно, и с две, и с три. Grinning Всякак съм пробвала и се получават.
Не е задължително и формата да е на фунийка, може на на тръбичка или коминче, резултата е същият, важното е тестото да е вкусно и да не са прекалено дебели стеничките за да са сочни и крехки сладките, и да има място за повечко крем. Grinning

И още нещо, формичките не омазвам с нищо предварително и се измъкват лесно докато са още топли с леко завъртане. После има опасност да се счупят, когато изстинат напълно са крехки и хрупкави, омекват от крема.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 17:21 от Sysly

# 417
  • In transit
Фунийките на Декора, са от някаква тенекийка - метални. Задължително леко ги намаслявам и пека изправени, не легнали. Изпичат се идеално. Леко оставяте тестото да се охлади заедно с формите и след това ги махате. Много лесно се свалят.

Sysly, предлагам ти торта Кардинал. Има блатове от меренг и пандишпан, а кремът е сметанов. Много добре се комбинират и се прави изключително лесно.

# 418
Моля за проверена рецепта за елхички 🎄 (имам с една от формичките, на бисквитена основа е) и за препоръка за зелен оцветител!

Аз съм правила преди няколко години, по тази рецепта.
https://recepti.gotvach.bg/r-268031-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0% … %B8#goog_rewarded
Използвах зелена течна боя на Dr.Oetker.

# 419
Мога ли да помоля за съвет за торта, която ми бе да се направи и двуетажна и не е за профи, с в домашни условия: не ми е за Коледа, но не може бях да се въздържа, че сте толкова сладкари тук!!!

За да не е тотално офф, капучиновите ли най-вървежното изкушение с марципан? За човек, който не е голям фен на марципана Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт