Коледа 2025

• 89 275
  • 1 441
  •   2
Отговори
# 420
# 421
  • София
Марчева, много БлагоДаря за рецептата, интересен детайл е, че кремът изливаш да изстине в намокрен със студена вода и плосък съд.😍 Обикновено като правя такъв тип крем, само го изливам в порцеланова купа и покривам с фолио в контакт. Ще я пробвам само да влезем в декември 😅
======== 😍
Това в намокрената купа да се сложи крема не съм го измислила аз, а Рудолф, той така винаги  препоръчва, покрива го с фолио пътно да не става кора, и винаги след това се разбива с миксер да стане отново пухкав, но ти го знаеш.

# 422
Sysly, най-после стигам до обещаните мамини фунийки с домашен крем, извинявам се за забавянето.
Те всъщност са много подобни на досега дадените рецепти, но обещаното си е обещано Simple Smile

Фунийките на мама:

Продукти:
За тестото:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат
1 непълна ч.ч. мас / може да се замести донякъде ½ ч.ч. от 200 мл олио/
2 ванилии
Около 650-700 гр брашно /за меко тесто/ 
Крем:
1 л. прясно мляко
4 жълтъка
3 ч.ч. /от 200 мл/  захар
8 с.л. с връх брашно (голяма с.л.)
1 ванилия
Настъргана кора от ½ лимон

*Тогавашната захар може и да е подслаждала по-малко, та затова и такава е дозата - доста голяма за днешните представи, аз я намалявам до 2 ч.ч. (всички мерки са за 200 мл чаша), но съм правила и с по-голямата доза от рецептата - кремът не е прекалено сладък, тестото на самите фунийки е достатъчно, за да компенсира.

Приготвяне:
Кремът се приготвя по традиционната технология /отделят се 200-250 мл от млякото, за да е студено, а останалото се кипва с половината от захарта. Отделят се жълтъците от белтъците, към жълтъците се прибавят половината захар и малко студено мляко, разбърква се добре с телена бъркалка, постепенно се прибавят брашното и още мляко и сместа се разбърква до гладкост. В яйчната смес се добавя постепенно от горещото мляко и когато се затопли, цялата смес се излива в тенджерата при кипналото мляко, като се разбърква. Кремът се вари на слаб огън до пълно сгъстяване при непрекъснато разбъркване, накрая се добавят ванилията и настърганата лимонова кора/ и се завива плътно с фолио, за да не хваща кора.

Тесто:
От продуктите се замесва меко тесто, разточва се и се реже на лентички 1.5 см ширина и около 3-4 мм дебелина.
Формичките се намазват с масло и около тях се завиват лентичките спираловидно с леко застъпване.

*Ползвам металните формички на Декора, не се налага да се мажат.   

Пекат се в умерена фурна /170-180 гр в зависимост от фурната/ върху пекарска хартия до леко зачервяване. Вадят се от формите топли, почти горещи.
*Не ги охлаждам преди изваждане, защото забелязах, че поне при моето тесто студени се вадят по-трудно.

Пълнят се с крем /най-лесно с пош с тесен отвор/и се потапят в ситно смлени орехи. Консумират се най-рано на следващия ден. Съхраняват се на хладно.

# 423
Много харесвам фунийките с крем, но никога не съм правила. Имам рецепта от приятелка, която е като тази на Кубратова (но тя слага само олио, много са вкусни нейните).
Ще пробвам да ги направя тази година.

Имам въпрос : колко броя фунийки имате. Ще трябва да си купя, гледам, че по сайтовете са по 6 броя в опаковка. Мисля да купя 3 опаковки. Достатъчни ли са? Благодаря!

# 424
  • Русе
Скрит текст:
Много харесвам фунийките с крем, но никога не съм правила. Имам рецепта от приятелка, която е като тази на Кубратова (но тя слага само олио, много са вкусни нейните).

Имам въпрос : колко броя фунийки имате. Ще трябва да си купя, гледам, че по сайтовете са по 6 броя в опаковка. Мисля да купя 3 опаковки. Достатъчни ли са? Благодаря!

Ето една хубава рецепта  за сладки фунийки на моята добра позната и прекрасна кулинарка Мария Митева-Христоу. Стъпка по стъпка е и няма как да сбъркаш.

# 425
Ходих да броя фунийки - 32 бр.
Мисля, че и 18 бр са добре, те се пекат бързо и не е проблем да се изчакват тавите една след друга.

# 426
Скрит текст:

Ето една хубава рецепта  за сладки фунийки на моята добра позната и прекрасна кулинарка Мария Митева-Христоу. Стъпка по стъпка е и няма как да сбъркаш.

Пейч, жив и здрав да си, благодаря Simple Smile утре мисля да я тествам.
Рецептата на Сисли съм я правила. Намерих я в нет пространството. И не, че не станаха...Явно пробелма си е в моята глава и детските ми спомени Simple Smile Майка ми твърдо отказва да се знаимава, та аз съм си навила на пръста да правя. Тя е с тесто, да е мекичко, ама колко...не се знае, иначе прави уникани сладки и соленки...
Фунийки си взех от Тему. Хич не са лоши. Май имам 24 бр, в различни разфасовки има. Печа легнали. Номера е да се точи тънко тестото, че аз имах и доста дебели и после крема малко...
Някой нпаред пита за тесто за детенце. Онзи ден, пак заради дежа вю, си играх с тесто за сладки мечета. Тия над 40-45+ сигурно си ги спомнят. Пробвах тази рецепта и мисля да я оставя за меденките тази година. Лесна за работа и много бърза: https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0 … /#google_vignette рецептата е в чаши Simple Smile

# 427
Този крем за фунийки става ли и за сладки орехчета? Този година съм решила да правя , дори си купих преса за орехчета. Та ако препоръчате и някоя рецепта, ще съм благодарна Hug

# 428
Според мен орехчетата са перфектни с крема, приложен към старите преси- правят се 3 вида крем и се смесват, този крем ги прави специфични и различни от всички други сладки. Ще мога да снимам рецептата почивните дни, сега не сме в къщи, ако има интерес.

# 429
Виж за крем за орехчета при Пейч. Не че и този няма да стане, но техният е специфичен.
Пейч, аз я гледах преди време тази рецепта на Христу, но понеже е с амонячна сода, не я пробвах. В ученическите ми години някой ме беше черпил с кекс, в който имаше амонячна сода - така остро миришеше и така кашлях, че вече над 40 години заобикалям всяка рецепта с нея - може и да не съм права, но още потръпвам от спомена и не рискувам.

# 430
Аз от години търся рецепта за питка с амонячна сода. Ядохме я в едно заведение в Сърбия и ми е останала в главата като нещо много вкусно.
За да не е спам днес правих едни безглутенови соленки на Мики, но съм нервна и не ги докарах на вид за снимка. На вкус уникални!
https://www.mycookingcreations.com/2021/01/salatini-con-farina-d … KO_A&m=1&sfnsn=mo

# 431
  • Русе
Скрит текст:
Този крем за фунийки става ли и за сладки орехчета? Този година съм решила да правя , дори си купих преса за орехчета. Та ако препоръчате и някоя рецепта, ще съм благодарна Hug

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_76.html

3-те крема за орехчетата: ПЪРВИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.пудра захар,2 п.масло,2жълтъка,1ванилия/Маслото и захарта се разбиват до побеляване и последователно се прибавят жълтъците и ванилията; ВТОРИ КРЕМ:1и1/2ч.ч.прясно мляко, 2ч.ч.смлени орехи,1-2с.л.какао на прах, захар според вкуса/Орехите и млякото се сгъстяват на слаб огън, прибавя се какаото и захарта. Оставя се да изстине. ТРЕТИ КРЕМ: 1ч.ч.прясно мляко,1с.л.брашно,захар на вкус/Приготвя се млечен крем и се оставя също да изстине. ТРИТЕ КРЕМА СЕ СМЕСВАТ МНОГО ХУБАВО и се пълнят орехчетата.

Тази е семейна за голямо количество орехи.
КРЕМ
3 пак. краве масло(бутер), 1 ч.ч прясно мляко, 50 г смелени орехи, 1ч.ч захар, 1 с.л. какао.
Оставя се маслото да омекне, заварява се млякото със захарта и смилените орехи, смесва се всичко заедно, когато млякото изстине.
Обърква се добре и се оставя в хладилник да се сгъсти. Пълнят се черупките и се слепват, поставя се по една орехова ядка.

Продължавам предпразнично.
Соленки със синьо сирене и орехи

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 17:48 от peych

# 432
Пейч, този крем с варените орехи с мляко и масло ми е любим!
Благодаря, че ми го припомни Yellow Heart

# 433
Ето и от мен една рецепта за черупки орехчета с преса.
В рецептата 1ч.ч. ром да се чете 1ч.л. Печатна грешка е.
Скрит текст:

# 434
Ако не ме лъжат детските ми спомени, се оставяше крем за допълване на фунийките, защото го "пият" и след няколко часа или на другия ден е добре да се допълнят, нали?🤗🤔

Общи условия

Активация на акаунт