Коледа 2025

• 88 018
  • 1 439
  •   2
Отговори
# 375
Страхотни вкусотии показвате . При готвене и сладкарството трябва основно да има желание и нещата си получават .
Аз традиционно  правя орехова торта за празниците по стара рецепта. Блатовете са само от  яйца, масло , захар , бакпулвер, смлени орехи и галета. Кремът е яйчен с прясно мляко и масло. Тази година искам да разнообразя , та се чудя дали на орехови блатове ще пасва крем от маскарпоне и сметана???
Въобще този крем за какъв тип торти е подходящ?

# 376
Според мен маскарпоне да, смес маскарпоне и сметана прилича на кремчиз както го наричат руснаците и сякаш повече отива да си има блат с брашно🤔 Но пък с ореховите блатове за Гараш правих тази миналата зима и изключително добре се възприе, казаха, че е най добрата, която съм правила и повече им хареса от Гараш дори. Кремът е маскарпоне + карамелезирано кондензирано мляко + краве масло в съотношение 3:2:1. Отгоре я залях с шоколадов ганаш.

# 377
  • Русе
Скрит текст:
Страхотни вкусотии показвате . При готвене и сладкарството трябва основно да има желание и нещата си получават .
Аз традиционно  правя орехова торта за празниците по стара рецепта. Блатовете са само от  яйца, масло , захар , бакпулвер, смлени орехи и галета. Кремът е яйчен с прясно мляко и масло. Тази година искам да разнообразя , та се чудя дали на орехови блатове ще пасва крем от маскарпоне и сметана???

Ще променят вкуса на крема. Веднъж добавих заквасена сметана /около 100 г имах останала/ и домашните не харесаха крема на тортата. Веднага усетиха разликата от предишните правения. Но всичко е въпрос на вкус.
Това е рецепта за крем на австрийска орехова торта. Много добре го поемат ореховите блатове. Аз само допълнително към оригинала добавих подсладено кондензирано мляко и леко намалих захарта.
Маслен крем:
2 големи яйчни жълтък
60 г захар
щипка сол
ванилин/екстракт от ванилия
20 г царевично нишесте
250 г мляко
250 г масло на стайна температура
50 мл подсладено кондензирано мляко
3 с.л. коняк (бренди)

Смесете жълтъците, захарта, солта и ванилията. Разбийте добре.
Добавете царевичното нишесте и разбийте отново.
Изсипете млякото, като бъркате непрекъснато.
Сложете сместа на котлона. Варете сместа на средно слаб огън, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато.
Прехвърлете кремообразната основа в друга купа. Покрийте с безцветно фолио и оставете да се охлади до стайна температура.
Смесете маслото, кондензираното мляко, кремообразната основа и коняка. Разбийте до гладкост. Най-добре е първо да разбъркате кремообразната основа с шпатула.

# 378
Отдавна си бях наумила, но покрай темата реших, че е време. Снощи в 22:00 часа ми дойде музата и направих тортата от моето детство. В тефтера ми е записана като "торта с три кори", оригинално, нали? Joy Направих я с две кори, че с три е много висока. У дома майка ми я приготвяше при повод, заедно с фунийки и прасковки. Не съм я правила от много години и няма да я направя в близките години, но е спомен от детството ми и имах нужда да я приготвя. Не е нищо запомнящо се, особено  на фона на днешните прекрасни торти, но е мил спомен. И тя е с кексов блат. Сиропирах със сока на компот от кайсии, а кремът е традиционен - мляко, яйца, захар и брашно (при мен 50/50 с царевично нишесте). Слагат се и орехи между блатовете, и отгоре, но нямах. С тях има друг вкус.

Още не съм решила кои точно сладки ще направя, но ще пробвам сахер на Мики. И тези, пак нейни, задължително -

# 379
  • In transit

Аз традиционно  правя орехова торта за празниците по стара рецепта. Блатовете са само от  яйца, масло , захар , бакпулвер, смлени орехи и галета. Кремът е яйчен с прясно мляко и масло. Тази година искам да разнообразя , та се чудя дали на орехови блатове ще пасва крем от маскарпоне и сметана???
Маскарпоне, млечна сметана и кондензирано мляко е чудесен крем за много торти. Към него може да добавят аромати по избор и да се получи тотално различен крем. Например кафе, лешников тахан, тахан от шамфъстък, Нутела, лимон настърган, ром или Марсала и т.н. Според мен ще им ходи такъв крем на ореховите блатове, дори без допълнителен аромат и само с малко ароматен алкохол.

Мая, за мен маскарпоне+ краве масло ми е твърде мазно, като крем. Иначе руснаците доста торти имат с подобен крем.

# 380
  • София
В Лидъл има марципан, ако на някой му трябва за капучиновите звезди.
Направо си убих да го търся, няма, къде го намери, благодаря. Имам едно пакетче, но обичам да имам още малко, може и да ми потрябва и изобщо обичам да съм винаги заредена по  много, такава съм си.

# 381
Следя темата и се включвам, заради дискусията за диетичните сладки. Миналата година направих алфахорес, масленки(със свинска мас), меденки и соленки и реших да използвам вместо захар смес от еритритол и стевия в определено съотношение е със сладостта на захарта и да заменя брашното с безглутеново, само на меденките беше лимец, като май руските пряники се правили с такова брашно. Само за алфахореса използвах кондензирано мляко, нямаше как... и в меденките - мед.  Целта ми беше да намаля захарата като цяло, в общото количество. За съжаление не записах пропорции и точни рецепти. На нас много ни харесаха, но ние сме си свикнали да не е толкова сладко... Тази година ще ги запиша и ако са сполучливи ще ги споделя тук.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 19:45 от Лъчестлъч

# 382
  • София
....Направо си убих да го търся, няма, къде го намери, благодаря.
В секцията с Коледните сладки неща, близо до другия марципан, този с шоколадовата глазура.

# 383
Аз днес се пробвах да направя бисквитките с фъстъчено масло, но сякаш ги препекох.
На рецептата пишеше 8-10мин, но аз се опасявах да не останат сурови и ги пекох 13мин, та.....малко бият на прегоряло.

# 384
  • на тавана в кошницата
rozi4ka222, може ли рецептата?

# 385
ВВВВ6, ето една много сполучлива рецепта.
https://www.kulinarno-joana.com/2009/04/chocolate-peanut-butter-cookies/

# 386
  • на тавана в кошницата
Благодаря много!

# 387
Точно тази рецепта използвах, тук в темата друг потребител я беше препоръчал.

# 388
  • In transit
Точно тази рецепта използвах, тук в темата друг потребител я беше препоръчал.
Времето наистина зависи от фурна до фурна, но в 90% от случаите бисквитите трябва да са точно меки, като ги извадиш от фурната. Малко по-късно, като се охладят стягат. Иначе, рискуваш да ги изгориш или изсушиш, ако ги печеш 2-3 минути повече.
Само белгийските канелени се пекат малко повече, точно за да станат по-хрупкави.

# 389
Работилничката у нас отвори днес. Навън вали сняг, децата се въртят около мен, върви коледна музика... Какво повече му трябва на човек!

Общи условия

Активация на акаунт