Коледа 2025

• 88 051
  • 1 439
  •   2
Отговори
# 60
Здравейте, следя темата от години.
Знам, че не са коледни, но някой може ли да даде рецепта за сладки орехчета.
Благодаря предварително.

# 61
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря предварително.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/12/blog-post_76.html

# 62
Скрит текст:
Благодаря предварително.

Благодаря много, peych. Аз ще ползвам преса, дали ще станат с нея по тази рецепта.

# 63
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:
Благодаря предварително.

Благодаря много, peych. Аз ще ползвам преса, дали ще станат с нея по тази рецепта.

Имам преса в къщи, но никога не съм я ползвал. По принцип рецептата е универсална и би трябвало да стане и за преса.

# 64
  • Czech Republic
Здравейте дами, Пейчев и други господа ако има инкогнито.😉

Радвам се, че ще се поддържаме, макар и виртуално в подготовката за Коледните и Новогодишни празници.

Аз пак ще правя това, което най-много обичат моите момчета - линцери - бели и какаови с различни видове пълнеж, нутелови линцери които станаха любими у нас през последните години, меденки, ванилови рохлички и няколко вида непечени сладки. Тази година искам да направя и мини Павлова с малини.

# 65
Всички или повечето пишат за "рохлички". Те трудни ли са, защото аз гледам все неща, които няма как да не се получат.

Искаше ми се да направя и АКК, две години пропускам. Но моите хора не го ядат, само аз ли да си го лепя да не казвам къде. Но много го обичах.

# 66
Рохличките не са трудни.
В първи пост са с името "Ванилени кравайчета" по рецепта на Наталина.
Ако ти се струва трудно оформянето, може да се направят на топчета, пак са много хубави.

# 67
  • София /Абсурдистан
Да се запиша и аз при вас. Още не знам какво ще правя, но все ще отмъкна някоя идея. И благодаря за новата тема!

# 68
  • Русе
Скрит текст:
Всички или повечето пишат за "рохлички". Те трудни ли са, защото аз гледам все неща, които няма как да не се получат.

...

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/01/blog-post.html

# 69
  • Варна
И аз с вас тука, тая овална форма трябва да се поддържа с редовно хапване! Joy
Lulumba, morski briz, нека да са ви светли празниците с близки, които да ви топлят душичките.
Кубратова, миналата година много се беше натоварила, внимавай! Stuck Out Tongue Winking Eye
Мен ме прихваща сладкарски пристъп в началото на декември и един уикенд се скапвам и приключвам.
От солените: боб по чирпански в гювеча, содена питка, купешки лозови сарми. Мама прави тиквеник, сестра ми - пълнени пиперки, локумената баница много я тачим.
На Коледа закусваме лозови сарми. На Нова година закуската е зелеви сарми с шампанско и виенска филхармония, много си пасват. Joy

# 70
redemi, donatella, извинявам се за късното включване, но бях на работа.

Ето рецептите:

Масленки с мас (за слепените сладки)
250 г мас, 1ччзахар, 1 яйце, 1/3 чч кисело мляко, 1 кл бакпулвер, 1 кл сода бикарбонат, 2 ванилии, около 450 г брашно
Разтопената св. мас се смесва със захарта, разбитото яйце, киселото мляко с угасената в него сода, бакпулвер  ванилиите. Разбърква се добре и се слага брашното. Меси се до гладко, нелепнещо тесто.
Завива е във фолио и се слага в хладилник за 30 мин.
Шприцоват се сладки в желана форма, върху тава, покрита с хартия.
Пекат се на в предварително загрята на 180 градуса фурна, 15 мин (до порозовяване).
След като изстинат се слепват 2х2 със сладко (аз предпочитам от кайсии). Едното крайче се топва в разтопен шоколад и после, по желание, в смлени ядки.
Колкото повече седят, по-вкусни стават.

Бишкоти

4 яйца, 1/2 чч захар, 1/2 чч брашно, 1/2 чч нишесте
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват със захарта с миксер до твърди връхчета..
Отделно се разбиват с тел жълтъците.
Внимателно се добавят жълтъците към белтъчената смес и се смесват внимателно.
Сместват се брашното и нишестето и се разбъркват.
Половината от сухата смес се изсипва при яйчената смес и се бърка внимателно, докато се поеме напълно.После се добавя останалата част и пак внимателно се обърква до получаване на хомогенна смес. Сместа е много пухкава.
Тук вече, ако искате си шприцовате отделни бишкотки или си правите блатове.
От тази смес ми излизат 3 блата с диаметър 24 см.
Най-лесно става с шприц, направо върху хартия, върху обърната наопаки тава.
Пекат се на 190С до леко порозовяване. Дебнете ги, че стават много бързо около 5-8 минути.
Оставят се да изстинат и после внимателно се махат от хартията.

Бишкотена торта

Приготвя се крем от 1л пр. мляко (аз винаги слагам повече, към 1.5 л харесва ми по-течен и тортата става по-сочна), 10сл брашно, 1 чч захар (може и по-малко, според предпочитанията за сладост), 4 яйца, масло към 100г, кората от един лимон настъргана на ситно, 1 ванилия.
Сварява се млякото и, докато е горещо, се слага в него бучката масл, да се разтопи.
Разбиват се яйцата със захарта, добавя се брашното и се разбърква до хомогенна смес. Към сместа се добавя на тънка струйка и с непрекъснато бъркане горещото, но не врящо мляко.
Вари се на бавен огън и при непрекъснато бъркане докато клокне и започне да бълбука.
Сваля се от огъня, добавят се лимоновата кора и ванилията. Разбърква се добре. Ухае много апетитно! Обикновено по това време трябва да браня крема от деца, въоръжени с лъжици!

Реди се ред бишкоти или бишкотен блат, крем. Може да се сложат малини, боровинки, банани - каквото ви харесва, между блатовете. Аз последнят път сложих замразени боровинки и стана много вкусно. Правила съм и с банани, малини. Редят се блат, крем (по желание плодове, слагала съм и смлени орехи върху крема между блатовете и добре се получи). Отгоре се наръсва обилно със смлени орехи. После в хладилника за поне 3-4 часа. Аз я правя в тортена форма без дъно, защото иначе се разлива и обезформя. Като престои и се стегне, махам тортената форма.
Звучи сложно, но всъщност става доста бързо. Можете да си нагаждате количеството захар или брашно в крема, според вашият вкус - по-гъст, по-сладък.

Да ви е сладко!

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 05:08 от 1000 islands

# 71
velikova1 по какво се отличава боба по чирпански от нормалния боб, може да опитам да разнообразя?

# 72
Здравейте. И аз ще последвам темата, защото обичам коледните сладки и изобщо Коледа. Бих искала да попитам понеже всяка година правя коледни бисквитки, но ми стават твърди дори и да са в кутия. Има ли някой изпитана рецепта след която да са меки и да мога да тествам преди Коледа.Не искам "трошачки" Purple Heart Благодаря ви Simple Smile

По тази рецепта правя и са меки https://www.youtube.com/watch?v=KfuLl8vsqZs

# 73
  • Между гори и планини
Здравейте, приемате ли нови попълнения?
Още в началото на месеца ми започва да е празнично. Украсявам у дома, пускаме ретро коледни песни, филми, готвим вкусотии, мъжът ми прави известното си коледно вино... Декември е най- уютният месец!

# 74
Добре заварили, майстори! Yellow Heart
Аз пък еретично за темата тази година искам нищо да не правя  и да забегна на море, ама  за цял месец.
Ей така да си стоя на брега и да чакам морския дядо Коледа, който ще дойде с кораб сигурно...
Не искам, не искам, ама снощи си поръчах допълнителен комплект телени бъркалки точно с мисълта, че при коледните приготовления бъркам едновременно няколко вида шоколад, кремове и т.н., да има Simple Smile
1000 islands, и мама се налагаше да пази този крем, който тя ползваше и за торта, и за пълнене на фунийки (бяха ми любими), ама затова и често правеше повече и ми отделяше да си ям с голямата лъжица на спокойствие. 
Великова, как си запомнила, че бях зле миналата година?! Даже аз забравих вече как се влачих болна в кухнята Simple Smile  Дано тази година не се излагам, то че няма да седна на морето да чакам, ами ще вляза в кухнята, е ясно, но поне да съм на себе си.
Не знам още какво ще правя, но със сигурност любимите на снахата Алфахорес, меденки, слепени с мармалад (Пейч, пак благодаря за страхотната ти рецепта!), бабините (от бабата на съфорумка) виенски орехови сладки, които миналата година правих за пръв път с малко изменения и много харесахме,  линцери, няколко торти (имам и рожденик между Коледа и Нова година), тарталети (децата ги обичат и правя по всяко време на годината) и ще видя какво друго, нещо ново ще добавя.
Приятно майсторене на всички!

Общи условия

Активация на акаунт