Коледа 2025

• 88 041
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна и...духом на Босфора
Морски бриз❤️
Прегръдка и от мен

Благодаря за темата😘

И неусетно почти...пак наближава Коледа❤️
Аз оттук се научих да правя сладки и съм благодарна на всички вас!❤️
Крия ги в мазата в кутии,щото синовете и котешката дъщеря дебнат от засада😁

Масло хубаво е на Монарх също.
И имаше едно френско
Лора и Стоян готвеха с него, забравих името..
Но страхотно !

Колачета и аз искам да направя,и аз моля за рецепта

1000 islands-подай моля рецепта за маслените сладки с кайсиево мармалад🤗

На Нова година работя винаги,а последните три години и извън Европа,но за Бъдни вечер и Коледа си правим традиционните лозови постни сармички,зелеви с булгур,праз и гъби,сушени чушки с боб,и разядка от тях
Също много хубава разядка със сушени пиперки,с орехи,чесън,зехтин,варена тиква,сух хляб,или пък гъсто кисело мляко
Със содената а питка много върви.
И вълчи сърми с кълцано месо за Коледа,мезенца

Подариха ми вино,обаче е полусладко.
Може ли да се ползва за локумки?

# 46
Аз използвам и тези,освен Монарх.

# 47
Джингъл Белс, идвам и аз в най-сладката Коледна тема! Christmas Tree
Идеи имам много, но кои ще реализирам, не е ясно още.
Обмислям да направя маслена дъска, за времето на късните семейни закуски по празниците. Simple Smile

https://www.pinterest.com/pin/1130333206504736769/

За сладки задължително ще има меденки, като някои ще оформя така.
Скрит текст:

Това е още в "суров" вариант, колкото да видя дали ще се получи нещо. И от опит да ви кажа, че във фурната не стана. Тестото се разкъса и всичко се свлече. Обаче аз не се отказвам лесно и следващото, което пробвах е да ги изпека в еър фрайъра. На 170 градуса, за 7 минути на програма bake стана супер кошничка. Мисля да я измажа вътре с шоколад, а от вън може украса с айсинг.
На който му е интересно слагам оригиналната рецепта.
Скрит текст:

С интерес очаквам да си "открадна" идеи и от темата, защото обичам да експериментирам с нови неща!

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 18:11 от vox

# 48
Коледни сладки правя около 7-10дни преди Коледа. Обикновено планирам повече, отколкото правя, но и тези, които правя едвам се изяждат. Подарявам и нося на работа но пак се оказват много.
Моите задължителни са линцерите на Наталина, много хвалебствия съм писала за тях. Има едни шоколадови сладки от темата, гъбки и от миналата година "стъклените сладки" (тези, с бонбони по средата). Писала съм в старите теми, щоленчета от Била кулинар много вкусни, но последно го правих, първи се развалиха. Меденки не обичат у нас. Една година бях болна и съвсем в последния момент направих бастунчета с извара и цветна боя. Станаха малко грознички, но вкусни. Синът ми дори ги занесе на Коледен базар. И пак по план много.

Миналата година за първи път правих златна содена питка , уникална стана! Но спазвах всичко до грам и до секунда. Първият ми опит въобще със содена питка.
Използвам предимно Монарх, гледам отрано промоциите, много добре ми се получават с него не само сладките. Ако няма, ползвам Генерал Киселово, също е хубаво.

За Коледа мъжът ми прави кспсма, за Нова година някакво печено месо, туршийка, мезета, плодове, ядки.

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 16:06 от Светкавица

# 49
И аз се замислих за изработка на кошничка, но само като идея. Смятам да използвам тестото на популярните кошнички, може да се оформи върху обърнато гювече, така мисля, но дали ще имам успех, не знам.

# 50
бишкотена торта (сама си правя бишкотени блатове) с яйчено-млечен крем и мнооооого орехи.
Може ли рецепта за бишкоти, крем и цялата торта ?

Иначе любима гозба от Коледите на мама е стъргана /редена/ студена салата от варен картоф, майонеза, кисела краставичка, варено яйце, сол и черен пипер !

Любими коледни сладки на племенниците са Капучинови звезди, портокалови сладки с кардамон, мищолени и кошерчета/ борчета, елхички/.

Тази година мисля да направя няколко вида сладък салам :

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 14:15 от donatellla

# 51
  • София
Здравейте. И аз ще последвам темата, защото обичам коледните сладки и изобщо Коледа. Бих искала да попитам понеже всяка година правя коледни бисквитки, но ми стават твърди дори и да са в кутия. Има ли някой изпитана рецепта след която да са меки и да мога да тествам преди Коледа.Не искам "трошачки" Purple Heart Благодаря ви Simple Smile

# 52
  • Балчик
Морски бриз, кураж, знам какво чувстваш., ужасно е. Дано намериш сили поне малко да ти е празнично.

Аз имам тази рецепта за колачета:

Колачета за Коледа
480 брашно тип 500
62 г краве масло
4 яйца
1 с л захар
щипка сол

Приготовление
• От брашното, яйцата, маслото, захарта и солта се омесва гладко тесто.
• Меси се 8-10 минути.
• От него се приготвят колачета или кравайчета (гевречета, спиралки, осморки или незатворени кравайчета).
• Пускат се в тенджера с вряща вода.
• След изплуването им се изваждат с решечеста лъжица.
• Посипват се с ким, сол или захар.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С до зачервяване.

** Тези колачета се раздават на децата след Бъдни вечер, сутринта на Коледа (по традицията са предназначени за коледарите).

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 15:46 от Джемма

# 53
Записвам се да следя темата и аз, любима ми е🩷
Тази година за пръв път с рожбичка на ръце да видим какво ще успея да измайсторя🫶🤗

# 54
  • In transit
Anna, най-вероятно ги препичаш, затова ти стават много сухи.
Мога да ти предложа тези бисквити Канестрели са по-леки и се запазват дълго време.
Линцерите, като се слепят също омекват.

MayGodBless, честита рожба! Heart Eyes

# 55
  • София
В Лидъл има масло Пилос на добра цена.  Дали става за коледните сладки или да не рискувам?
Отлично е! За мен след LURPAK това е най-доброто масло, става въпрос за у нас.

# 56
По моята рецепта меденките също стават мекички. Правя ги на топчета, които издълбавам и пълня с млечно маслен крем. Слепени потапям в разтопен шоколад.

# 57
Само не ми се смейте 😁
Миналата година успях да направя само едни бисквитки, които са "като бисквитките от OMV" така ги обсъждахте.
Станаха страхотни , но къде ще търся рецептата не знам.... Преди си запазвах всичко каквото сготвя в лаптопа, но сега не го отварям заради децата и не знам къде я записах.

Та ако някой се сети за кои говоря..

Но много ме надъхахте за три вида сладки и ако щете вярвайте в браузъра който по-малко ползвам стоят трите  отворени страници на сладките...дано тая година успея да ги направя 🫣

P.S колко съм сдухана....
Последната страница са въпросните  бисквити...
Майчинството не ми се отразява добре на мозъчните клетки....🙄🫣

# 58
  • под тепетата
Цоп и аз тука! Благодаря за вкусната празнична тема!
 Vox, с каквото си се захванала, все е станало! Аз ще извъртя една доза листа с тази рецепта , че в началото не ми хареса вкуса, но след отлежаване ги одобрих!
 Сахер, меденки и локумки задължително. За други ще видим. Вече имам към кило масло във фризера Relaxed
 Joy Joy, мисля, че говориш за спекулос на Mikkey
https://www.mycookingcreations.com/2022/11/speculoos-biscotti-alla-cannella.html

# 59
Точно за тях 😃 "Белгийски канелени бисквити"
След като видях принтскрийна  на трите вида сладки, които ми стоят отворени в браузъра "зацепих", че са те 😆

Общи условия

Активация на акаунт