Коледа 2025

• 88 416
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 90
  • пак на Рив Гош
Да се включа и аз за още една година Hands Wave.
Още не съм решила окончателно какви бисквити ще правя. Благоверния вече си поръча една доза ванилови кравайчета, а пък аз искам да си направя любимите ми елзаски анасонови бисквити, та тези два вида са сигурни. Ще ми се обаче и някакви джинджифилови да забъркам. Също така, тази година искам да пробвам и нещо като плодови желирани бонбони, които са много разпространени във Франция за Коледа, pâte de fruits.
Скрит текст:

Кубратова, много е яко да си на 38 градуса и да дъни Джингълс белс на мах Grinning
Това като го прочетох, се сетих за: https://www.instagram.com/reel/DPbs0U-jGKw/?igsh=bXJpczhidjNjb3Bs

# 91
  • In transit

Тази година реших да опитам да направя и щолен. Ако ми се получи, мисля да направя по малък размер и да ги добавя към кутиите със сладки.
Дайте моля, сполучлива рецепта за щолен и насоки, ако има тънкости.
Давам ти моята рецепта за мини щолени с кварк (извара), стъпка по стъпка. Много са вкусни.

Лулумба, заповядай, бисквити Сахер

Роца, добре дошла! Hug

# 92
  • София
Много приятна тема.
Всяка година правя бисквитки и раздавам на приятели. Всички ги очакват с нетърпение и сега и да искам, няма как да се откажа и да ги разочаровам.
Тази година реших да опитам да направя и щолен. Ако ми се получи, мисля да направя по малък размер и да ги добавя към кутиите със сладки.

Една година правих щолен по рецепта на Джема, направих един голям и няколко малки, които подарих. Хубаво е да се направи в началото на декември.

# 93
  • По широкия бял свят
peych, Mikkey, благодаря!

# 94
  • Sofia
Да не ви изпусна!
Ще захващам и аз от първия уикенд на декември. Разглезила съм си приятелите, чакат си сладките всяка година 😂.

Роца, дай да ги видим тия бонбони! Трудни ли са?

# 95
  • пак на Рив Гош
Tari Tasartir, още не съм решила на коя рецепта ще се спра (и с какви плодове), понеже намерих доста. Засега се просвещавам в технологията Joy
Не ми изглеждат трудни, на принципа на конфитюра са - правят се с пектин и лимонова киселина. Сгъстява се плодово пюре със захар, добавя се пектин, после се оставя да стегне една нощ, нарязва се на хапки и те се овалват в ситна захар. Вероятно ще ги пробвам последния уикенд на ноември, че първо трябва да си поръчам пектин.

# 96
Чудно ми е, колко кила ще кача ако пробвам толкова много изкушения...

Мисля, че дебелея само докато чета рецептите.
Сега няколко пъти прелистих рецептата за щолена на Mikkey......уж чета, но все снимките гледам и преглъщам.

# 97
  • Варна
velikova1 по какво се отличава боба по чирпански от нормалния боб, може да опитам да разнообразя?
Много отдавна го правим за Коледа.
В олио задушавам ситно нарязан праз и морков. Добавям домати, имам нарязани в кутия във фризера и оставям да къкрят до сгъстяване. Поръсвам с червен пипер, джоджен, чубрица и девисил. Получения сос добавям към сварен и отцеден бял боб и довършвам с магданоз. Ако стане много гъсто, може да се разреди с водичка от боба.
Чудесно се съчетава със содената питка.

# 98
  • Czech Republic
Tari Tasartir ,  Роца ❤️Аз съм правила преди много години тези лимонови но с желатин ( бяха като "лимоновите резенчета") https://bg-mam.ma/p/110919/2012879

С пектин звучат също много добре. 🫶

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 23:22 от natalyna

# 99
  • В светлината на слънцето

Ей, златна си! Hug Жестоки са тези сладки, жестоки! Heart Eyes

# 100
1000 islands, видях че пишеш за бисквити с фъстъчено масло. Може ли линк към рецепта. Намерих в интернет тези, ако става въпрос за тях:
https://www.kulinarno-joana.com/2009/04/chocolate-peanut-butter-cookies/

Същите! Лесни и вкусни!👍

# 101
  • София
Аз харесвам ето този щолен - лесен и много вкусен:
https://uhaena.com/2015/11/28/lesen-stollen/comment-page-2/#comments
Мини щоленчета правя също по рецепти на Бени или на Ваня Джорджевич, първите ми харесват повече.
Ето ми ги Сахер сладките по рецептата на Мики:
Твърдички ми се получиха нещо.
Харесвам и ето тези бързи локумки по рецепта на Ваня Джорджевич:

Убийствено лесни и вкусни.
Меденките на Пейч са ми топ фаворита на мен. Точно такива ги харесвам.
Отдавна се каня на една гръцка Портокалопита, ще видим ще й дойде ли реда. Важното е, че взех още един миксер и още форми за сладкиши, пък каквото направя, това.

# 102
Благодаря за темата Christmas Tree.

Планът за сега newsm08 е....
Кучидати или Мини коледни пайове на Йоана- ароматът и пълнежът най-много ми навяват за Коледа Blush.
Бисквитките с боровинки на Марчева - любими на цялото семейство
Сахерките на Mikkey - за шокохолиците в къщи
Кисинджър сладките на Джиа
Портокаловите бисквитки с шоколад на Ирина Купенска
Линцери - любими на щерката
Меденки - да има какво да украсяват внуците Crazy , #Silly , Mr. Green
Всеки уикенд през декември си имаме ритуал с внуците. Правим по 1-2 вида, изяждат се през седмицата и следващия уикенд правим други.

За Бъдни вечер - Златната содена питка, боб на фурна, постни сарми, щрудел с ябълки и баклава
За Коледа - зелена салата, Скалопини от свинско месо с гъбен сос с марсала и картофено пюре, торта или коледно пънче
За Нова година (ако сме си в къщи) - плато с мезета, сирена, плодове, ядки и разни брускети, Бонбони с Бри и боровинки, еклерчета със солен и сладък пълнеж, любимите пастички по мамина рецепта или Павлова в мини вариант.

# 103
В очакване на Коледа:snowman:

# 104
  • София
......................
ДРЕЗДЕНСКИ ЩОЛЕН С МАРЦИПАН.
Рецептата е дълга и обяснителна, това е оригиналната рецепта за този дрезденски щолен, много е добра

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_880.html

Общи условия

Активация на акаунт