Коледа 2025

• 88 967
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 165
Много странно, като един и същ асортимент ли се продават? Да не би покрай оригиналното да пробутват и менте, тъй де, покрай сухото гори и мокрото?🤔

Да разбирам ли, че немското с кравата/краварката не го броим за качествено и подходящо за сладки?🤗
Бъдете внимателни с маслото Монарх, то се преопакова у нас, и напоследък има оплаквания, мирише лошо и е с лош вкус. Това масло не го ползвам от много време, имам основание за това.
Аз предимно такова ползвам и досега не съм имал оплакване. Какво му има?

Пример от днес... направи ми впечатление в Кауфланд, че имаше два вида Монарх. Едното (по-дългото) е преопаковано със сигурност, личеше си. По-малките опаковки(лявата) бяха с прави ъглите, както трябва да е фабрично опакованото, а по-дългите (дясната) бяха със заоблени краища. Вижда се, че и опаковките им са различни.

Морски бриз, ще споделиш ли как приготвяш чомлека?

# 166
Не, в по-горен пост някой е написал, че има масла с подобна опаковка, но те не са оригиналното масло. На всичките пише Дойче маркенбутер. Просто има разлика в цените и са по-евтини. С такова съм правила и сладки и сладкиши, купуваме го повече от 10 години вече.
В момента е намалено в Кауфланд, но го нямаше.

# 167
  • In transit
Много странно, като един и същ асортимент ли се продават? Да не би покрай оригиналното да пробутват и менте, тъй де, покрай сухото гори и мокрото?🤔

Скрит текст:
Да разбирам ли, че немското с кравата/краварката не го броим за качествено и подходящо за сладки?🤗
Бъдете внимателни с маслото Монарх, то се преопакова у нас, и напоследък има оплаквания, мирише лошо и е с лош вкус. Това масло не го ползвам от много време, имам основание за това.

Пример от днес... направи ми впечатление в Кауфланд, че имаше два вида Монарх. Едното (по-дългото) е преопаковано със сигурност, личеше си. По-малките опаковки(лявата) бяха с прави ъглите, както трябва да е фабрично опакованото, а по-дългите (дясната) бяха със заоблени краища. Вижда се, че и опаковките им са различни.

Така го усетих и аз... за тях е все Монарх явно. За мен е различен продукт видно от опаковката и най-вероятно така си пробутват залежалата и/или с изтекъл срок, като я преопаковат.

Морски бриз, благодаря ти. Hug Не знаех, че на това ястие казват "чомлек". Майка ми му казваше "джолан в гърне" и го правеше по-доста сходен начин на твоя.

# 168
И аз си мислех, че чомлек е друго нещо, различно от моята манджа Simple Smile, но аз пропускам виното (за жалост), че ММ никак не обича манджи с вино. Слагам обаче вместо виното малко балсамов оцет, та все пак да наподобява ефекта.
Благодаря, морски бриз, ще я направя някой път точно като твоята, с виното, пък който иска, да яде Simple Smile 
Мики, моето масло напоследък (за Монарх говорим) така омеква по ъглите и се окръгля и затова си помислих, че това е причината. Явно обаче самият калъп, по който го правят, е различен.

# 169
  • Русе
Скрит текст:

Скрит текст:

Така го усетих и аз... за тях е все Монарх явно. За мен е различен продукт видно от опаковката и най-вероятно така си пробутват залежалата и/или с изтекъл срок, като я преопаковат.

Морски бриз, благодаря ти. Hug Не знаех, че на това ястие казват "чомлек". Майка ми му казваше "джолан в гърне" и го правеше по-доста сходен начин на твоя.

# 170
Реших да споделя с вас и една много любима семейна рецепта, подходяща за бъдни вечер.
Пълнени сухи чушки с картофи.
Нужни са само три продукта, сухи чушки, картофи и праз лук. Подправките са червен пипер, сол, чубрица или мащерка, олио. Картофите се нарязват на кубчета като за мусака, праза на много ситно. Смесват се и се поръсват с олио и подправките на вкус. С тази смес се пълнят чушките. Варят се на слаб котлон до готовност. Може да се сложат в гювеч с капак във фурната за 2часа.
пп сухите чушки накисвам в топла  не гореща вода докато нарежа продуктите.

Последна редакция: чт, 13 ное 2025, 22:03 от morskibriz

# 171
  • In transit
Морски бриз, благодаря, това ще го пробвам още тези дни. А чушките не ги рехидратираш предварително в гореща вода или сухи ги пълниш.

Пейч, благодаря. Сега, като се зачетох и в твоята рецепта, като махнем картофите и червения пипер, чомлека може да мине и за особуко. Simple Smile

# 172
  • Русе
Скрит текст:
Морски бриз, благодаря, това ще го пробвам още тези дни. А чушките не ги рехидратираш предварително в гореща вода или сухи ги пълниш.

Пейч, благодаря. Сега, като се зачетох и в твоята рецепта, като махнем картофите и червения пипер, чомлека може да мине и за особуко. Simple Smile

Преди около 6 години, по това време бяхме семейно в комплекс "Катарино". Отскочихме до Разлог и такъв чомлек ни сервираха в едно заведение, направо да си оближеш пръстите. Директно от глинения гювеч го извадиха. С една туршийка и много червено вино. Бяхме само да опитаме нещо автентично за района, а престояхме повече от 6 часа на хубави македонски песни. Имам малко смътни спомени как сме се прибрали в комплекса. Satisfied

# 173
Мики накисвам ги. Редактирах в рецептата. Благодаря, че попита.

# 174
Преди време правех подобни пълнени с картофи сухи чушки. Харесваше се, не зная защо през годините спрях.
Благодаря, че ме подсети!

# 175
  • София
Видях в предходните постове да се споменава дърпано свинско месо - може ли да споделите как се прави?
Чувала съм думата чомлек, но не знаех, че точно на това ястие казват така. Аз много често готвех джолан по този начин в гювеч.

# 176
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0
Аз гледах няколко рецепти миналата година. Мисля, че основно ползвах тази рецепта за дърпано свинско. Отстрани сложих моркови на пръчици, лук на четвъртини, чушки на ивици за гарнитура.

# 177
Оказа се, че имам печати за сладки, явно миналата година след сезона съм ги купувала. Та, исках да попитам, кое тесто ползвате за тях?

# 178
Ето няколко предложения за Рождество Христово със свинско месо. За Нова година предимно готвя птица или заек.https://ipeychev9.blogspot.com/2021/01/blog-post_25.html
Благодаря, пейч, за отзивчивостта!
Тия дни гледах подобно руло в тукашната Била, само че от телешко. Веднъж правих, но ми стана сухо. Сигурно си има технология, дето не можах да уцеля - предполагам на по-ниски градуси и по-кратко време.
Ще изчакам да видя какво още ще задредят от по-специалните празнични деликатеси. На места предлагат агнешка корона, но е скъпа (гъска и патица ги отписах окончателно).

# 179
  • София
Pippi, Спекулос бисквитките ги  правя с печати.

Общи условия

Активация на акаунт