Коледа 2025

• 88 787
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 210
Марчева, и аз когато купувам, ги купувам белени, но уточних, че тези са домашни и не растат белени, да му се не види  Simple Smile
Понякога имам по цял чувал, ще е грехота да купувам точно лешници, освен ако годината не е била добра или съм забравила да взема от селската къща (и това се е случвало Confused ).

# 211
  • София
Лешниците освен добре накиснати във вода и белени един по един, друг начин не знам.

# 212
Лешниците освен добре накиснати във вода и белени един по един, друг начин не знам.

Лешници не съм белила, само бадеми. Накисвам за малко в топла вода, после обелката пада, само като стисна бадема между пръстите. Предполагам, и с лешниците така може да се процедира.

# 213
Благодаря! Само това последното не съм пробвала с лешници, днес ще пробвам и ще докладвам. На лешника люспата е тънка и може да не се отдели лесно, както на бадема, но пък за конкретния сорт методът може да се окаже подходящ. Вече стигам до извода (сравнявам измежду 3 сорта), че и това има значение, но засега е само догадка.

# 214
Лешници беля като ги попарвам с вряла вода и ги захлупвам. Когато водата поизстине до степен да може да се пипа с ръка, вече беленото става лесно.
А относно маслото,
Скрит текст:
май трябва да се радваме, че в него все още има и животински продукт, че чичо ни Бил ни готви масло от въглеродни емисии и метан. Стартъпът вече има готов продукт и замислят да го пускат на пазара от 27 г. Satisfied

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 13:35 от Sysly

# 215
Благодаря за темата.
Традиционно ще започна първия уикенд на декември. Традиционно правя меденки, сладки с печати, рохлички, шоколадови напукани сладки, фунийки с крем, ще избера и нова рецепта.

И аз благодаря за темата.

Много интересно ми стана, защото това е чешка традиция, не българска. Традиционно се започва с меденки, след Микулаш на 6.12. (който според календара е на 6ти, но се празнува на 5ти )
Преди 25 години поне никой не правеше сладки за Коледа в България, и не бях чувала. Научих се от свекърва ми, в Чехия.

И аз мислех тази година да не правя, а да ги купя, но като чух децата да говорят за миналата Коледа, колко приказно било и уютно, си промених мнението. Ще се пече.
Моите хора не са по меденките, но ванилови рохлички, линцер, три вида працни (класик, мед§кокос, какао), хусарски копчета, crinkles, кошерчета ще има със сигурност. И като нищо ще пробвам и нещо ново.
Взех млени орехи, бадеми и лешници, но е рано още.

Ще ползвам някой хармонограм.
https://www.concept.cz/vanocni-kalendar-aneb-kdy-zacit-pect-vano … bYS7XhMNbYZLFxkbF

# 216
  • Балчик
Не е вярно, че никой не е правил сладки. Но беше за Нова година - 2-3 дни преди празника, 2-3-4 вида. Точно меденки винаги правихме за Нова година. Точно рецептата , която съм давала тук е от маминия тефтер, от 80-те години на миналия век. Локумките виненки,  маслени сладки елхички ( три слепени къдрави кръгчета с различен диаметър), сладките със шприц, калии, зайчета от захарно тесто и др. са баш от това време..

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 10:40 от Джемма

# 217
И аз нямам спомени за сладки по или преди Коледа. Обикновено за Коледа имаше баклава с масло и баница с тиква. Вече за Нова Година задължително имаше торта - "Гараш" или "Бомба" с няколко вида блата и кремове, и сладки каквито обичаме. Нямаше типично коледни сладки с характерните подправки.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 13:39 от Sysly

# 218
  • Русе
В нашето семейство откакто се помня винаги са се правили дребни сладки  /по малко на вид и в съотвествие с продуктите на времето/, гевречета, с които украсявахме сурвакниците и тази торта. Първо за Нова година, а като стана популярно Рождество Христово /Коледа/, започнахме да се подготвяме по рано.

# 219
Да, за Коледа имаше баклава, баница с тиква.  Ореховата торта от горния пост за Нова Година. Heart
На Коледа се празнуваше Рождество без подаръци, тях ги носеше Дядо Мраз на 31.12.

Интересно ми е как се развиват и променят традициите. Нищо ненормално няма, в крайна сметка живеем в глобално село. Традиционният шаран за вечеря на Бъдни вечер отдавна е заменен от сьомга от голяма част от населението, но навсякъде се появяват пазари със живи шарани преди Коледа.
Поднасям сьомгата с тайландски къри сос със чесън и мед, и никога не го правя по друго време на годината.
Чешката картофена салата обаче я заменям с руска, защото кисели краставички и моркови в нея място нямат.

# 220
У нас беше като у Пейч, включително с вида на тортата Simple Smile
За Коледа имаше и гевречета, и дребни сладки, но повече празнувахме Нова година - това преди 1989 г.
Скрит текст:
Откакто Коледа се комерсиализира до чудовищни размери и подготовката (най-вече рекламна и търговска) започна буквално 2 месеца преди празника (още малко и ще започне от лятото, когато по каналите вече вървят коледни филми!), взех май пак да си предпочитам новогодишния празник - то за Коледа настъпва една умора, едно притъпяване на празничното усещане, което ти натрапват с месеци отвсякъде и най-вече - едно загубване на действителния духовен смисъл на празника.  Естествено, правя си сладките и тортите за Коледа, от тях остават някои видове и за Нова година, като допълвам с нови дребни сладки и торта.

# 221
Въпрос към запознатите с чешките и словашки сладкиши. Споделете мнение за щедрак, много моля. Гледам рецепти,  но се чудя какво е грубо брашно?

# 222
Въпрос към запознатите с чешките и словашки сладкиши. Споделете мнение за щедрак, много моля. Гледам рецепти,  но се чудя какво е грубо брашно?
Štědrák (Бъдник)  Štědrý den е Бъдни вечер. Словашка традиция е, и не съм правила. Това е комбинация на нормалните им колаче, но всички пълнежа наведнъж.
Не съм правила, и трудоемко ми се види с 3 вида пълнеж- орех, мак, тварох.
https://www.magnumhome.cz/blog/stedrak-slovensky-narodni-kolac

Брашната в Чехия и Словакия са 3 вида- гладко, пологрубо, и грубо. Грубото е ситно и зърнито. За кнедли е.
Гладко за палачинки и сладки, пологрубо за кексове и друг сладкиши.

# 223
Dez,  благодаря за пояснението. Чудя се това грубо брашно дали мога да го заменя със семолина.

# 224
  • Русе
Скрит текст:
Dez,  благодаря за пояснението. Чудя се това грубо брашно дали мога да го заменя със семолина.

Може би с пшеничен грис /или както сте написали семолина/.
https://mariyanasbread.com/about-flour-part-1/

Общи условия

Активация на акаунт