Коледа 2025

• 87 871
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 330
  • Русе
Определено бакпулвера е много за това количество продукти. Според мен ще стигне и едно пакетче, при правилно разбиване на яйцата /разделно жълтъци и белтъци/. По принцип е хубаво да се пече на 180 градуса С, без вентилатор. Трябва предварително фурната да е загрята на тази температура. Да не се отваря фурната до 22-25 минута. Аз лично понякога първите 15-на минути изпичам само на долен реотан при предварително загрята фурна.

# 331
Ще снимам.
На пакета пише да за 500гр брашно.
Чудех се дали да слагам второто, но в предвид рецептата,че беше още повече реших да рискувам.🙄.
Иначе още е топъл, не спадна за сега.
Притеснявах се да не хлътне надолу като се вдигна така.
Бучнах го пак с шишче,  че ме заглозга като изстине да не стане глетав.
В сайта го води авторката като "сочен".

Крема ще ми е маскарпоне с цедено кисело домашно мляко и боровинки.
Гола торта.
Поне не е за повод.
Дядото на децата вчера беше рожденик и те ме заврънкаха, че искат
"Торта ден-ден"
Пък и да потренирам. Може за Коледа да се престраша пред родата за още една торта, ако не плачевно състоянието на тази. 🫣.

# 332
  • Русе
Скрит текст:
Ще снимам.
На пакета пише да за 500гр брашно.
Чудех се дали да слагам второто, но в предвид рецептата,че беше още повече реших да рискувам.🙄.
Иначе още е топъл, не спадна за сега.
Притеснявах се да не хлътне надолу като се вдигна така.
Бучнах го пак с шишче,  че ме заглозга като изстине да не стане глетав.
В сайта го води авторката като "сочен".

Крема ще ми е маскарпоне с цедено кисело домашно мляко и боровинки.
Гола торта.
Поне не е за повод.
Дядото на децата вчера беше рожденик и те ме заврънкаха, че искат
"Торта ден-ден"
Пък и да потренирам. Може за Коледа да се престраша пред родата за още една торта, ако не плачевно състоянието на тази. 🫣.

Извади го от формата и го остави на решетка да изстине напълно. Тогава го обработвай - евентуално разрязване на по тънки блатове. Можеш да изрежеш внимателно шапчицата /дано не е глетав под нея - в средата, където е надигнат/.

# 333
  • София
За да не се получава т.нар. "капаче" на блата преди да се сложи във фурната  точно по средата се поставя алум. фолио ,  сгънато от няколко пласта в/у печивото. То ще предпази да не се издига прекалено.
Да не се получава "капаче" ползвам колан за печене, върши страхотна работа, много съм доволна.
На този показан блат бакпулвера е в огромно количество, никога не съм срещала да се добавят 2 пакетчета бакпулвер, та това са 20 грама, хм....знам ли

# 334
Като заговорихме за блатове за торта, споделям любимия си, безотказно сполучлив, лесен, без миксер, бърз и изключително сочен и наситен като вкус. Няма нужда от сиропиране, идеално подхожда на кремове с маскарпоне, варёная сгущёнка, шоколадов ганаш.
180г брашно
150г захар
120г кафява захар
60г какао
8г сода бикарбонат
8г бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Всички сухи съставки се смесват, към тях се добавят разбитите мокри. Горещото кафе е последно. Сместа се получава малко по-течна от стандартните, но в това е тайната на сочния резултат. Това е смес за 2 блата 26 см или за 3-4 блата, когато ползвам 20см ринг.
30-40 мин на 180 градуса без вентилатор.

Перфектно му пасват и коледни подправки като тези за меденки.

# 335
Изглежда много апетитно.
Ще си запазя вашата рецепта.

Коментарите бяха добри и затова рискувах.
Все още е леко топъл...чакам с нетърпение да го разрежа.

# 336
  • на Мелмак
Отчитам вече изядени соленки по Кубратова(добре угаждаш на снахичката Wink) и почти изядени джинджифилови сладки.

# 337
MayGodBless, след като преглътнах два-три пъти и се приведох в годно за писане състояние,  ще кажа, че и на мен този вид блат ми е сред любимите. Скоро не съм го правила, благодаря за напомнянето!

Много прилича по състав (различава се по начина на приготвяне) на също така сочния блат на торта Червено кадифе. От същото тесто (и на двата блата) съм правила често и мъфини, които пълня с дулсе де лече и декорирам с крем маскарпоне и бял шоколад - много са благодатни за всякакви експерименти. Имах някъде старички вече снимки, да онагледя експериментите:
.

Ама сега пък ще се примоля за  рецептата за тази (ако правилно я определям, че се опитвам да замижа) вариация на Шварцвалд Yellow Heart

И да се оплача, момичета:
Скрит текст:
Гледам си сега едната от снимките (с какаовия блат), че е от селската къща и явно по празниците съм ги правила, а от две години там почти няма вода и рядко ходим. А така обичам точно там със спокойствие, вдъхновение и радост да си стоя в кухнята, дори по нощите...Не знам как ще е тази година, ама стискайте палци поне за кратко да мога да си пошетам на мястото, което ми е най на сърце Yellow Heart

etty775, докато се залисвам с тортата от снимката (не знам дали можете да сте върл почитател на тортите, особено шоколадовите и особено с ганаш, да не сте яли от вчера и да погледнете равнодушно на тази красота и на вид, и на вкус?!) и писане, не съм видяла поста ти. Радвам се, че са ви харесали бисквитите.
Снахичката си е за угаждане, обичам си го детето Two Hearts

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 16:49 от Кубратова

# 338
Кубратова,  разкошни са ти мъфините!😍
Да, точно вариация на Шварцвалд се опитах да постигна, бях тръгнала за класически Шварцвалд, че отдавна ми се правеше, но ММ обича шам фъстък та взех крем шам фъстък от Кауфланд (на щанда с таханите и фъстъчените масла е).

Зеленият крем е 2 към 1 маскарпоне и въпросният шам фъстък. В случая 500гр маскарпоне и 250 гр крем с шам фъстък.
Отделно си направих ганаш от 500мл 30% животинска сметана и 250 гр тъмен кувертюр 52% какао от Лидъл. Шам фъстъковия крем е достатъчно сладък и затова сметаната не подсладена и с тъмен шоколад за баланс. Сметаната се затопля в касерола с двойно дъно и вътре разтварям натрошения кувертюр. Охлаждам го в хладилника и го избивам на въздушен ганаш. В 2 поша си слагам 2та крема. На всеки блат от към края правя кръг със зеления крем. В центъра слагам сладко от череши и върху него запълвам с шоколадовия ганаш. Оставям я няколко часа да стегне в хладилника. После махам ринга. Отстрани я доизмазвам със зеления ганаш. Отгоре пускам "шоколадови сълзи" с 50 гр разтопен Черен шоколад в много малък пош с мъничкък отвор. И Отгоре шприцовам розички с останалия ганаш. Беше сезона на черешите затова декорирах с истински. Иначе ползвам коктейлни.💚🤗

# 339
Сърдечна благодарност, MayGodBless!
Не познах цвета на шам фъстъка - при мен изглежда бананово жълт Simple Smile
Този крем го обичам и аз и мисля, че даже същия крем от Кауфланд съм купила - слепвам и бисквити с него и поръсвам с печен шам фъстък - много бърз и вкусен крем, спасявал ме е многократно.
На сладкото от череши слагаш ли малко желатин за консистенция или го оставяш, както е?
Моето е с по-рядък сироп и може да се наложи да сложа малко.
Значи, твоята торта дойде точно като по поръчка - тези дни се замислих, че имам поне 2-3 големи буркана с много гъст концентрат черешов сироп, който ми остава след приготвянето на озахарени череши. Всяка година твърдо решавам, че най-после ще го вложа в нещо и не стигам до него, а произвеждам нов буркан. Сега съм пак тъй твърдо решена  Simple Smile да го ползвам и мислех да го разредя с бадемов аперитив, да го кипна и да го ползвам за сироп или в по-гъст вариант - за пълнеж на торти, за топинг и подобни, като разбира се, в сладкиша ще добавя и от озахарените ми череши.  Самият концентрат е изключително траен (въпреки това за всеки случай го държа на хладно и на тъмно), защото е с много захар и запечатан горещ (както конфитюрите) - сигурно ще доближи трайността на меда, ама няма да доживея да го констатирам или опровергая лично, а децата има да се чудят какво е това тъмно сладко нещо в буркан (без етикет!) и ще го изхвърлят Simple Smile
Един буркан вече счупих преди година върху плочки и близо до мебели, които се старах да запазя - няма да разказвам нищо по-нататък, но е позволено по-чувствителните да ме ожалите като ваше другарче Cry

# 340
  • Русе
Скрит текст:
Като заговорихме за блатове за торта, споделям любимия си, безотказно сполучлив, лесен, без миксер, бърз и изключително сочен и наситен като вкус. Няма нужда от сиропиране, идеално подхожда на кремове с маскарпоне, варёная сгущёнка, шоколадов ганаш.
180г брашно
150г захар
120г кафява захар
60г какао
8г сода бикарбонат
8г бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140мл гъст айран
75мл олио
140мл прясно, горещо кафе
Всички сухи съставки се смесват, към тях се добавят разбитите мокри. Горещото кафе е последно. Сместа се получава малко по-течна от стандартните, но в това е тайната на сочния резултат. Това е смес за 2 блата 26 см или за 3-4 блата, когато ползвам 20см ринг.
30-40 мин на 180 градуса без вентилатор.

Перфектно му пасват и коледни подправки като тези за меденки.

Чудесна торта! Поздравления!
Блатът прилича на този на торта Сахер. Там винаги е без грешка.

# 341
Чудех се дали да го желирам, но оставих така, хем леко напои блата, но той и не поема много, защото си е сочен, не е от дунапренените, хем стои по-течно като пълнеж като го разрежеш. Моите хич не обичат като желирам сладката в сладкишите. Веднъж желирах Боровинковото върху чийзкейка и край😆🫶

Тоя шам фъстъков крем е много ефектен и за Дубайска торта. Правих миналата Нова година. Блатът и ганашът са същите, само че ганашът е от външната страна, а в сърцевината шам фъстъковия крем и запържени с масло кори за баклава на фини парченца. Ама модата на Дубайския шоколад отмина сякаш🤔💚.

А като казах баклава, направих варианта баклава чийзкейк, но някак не ми е съвсем коледно-новогодишно?

# 342
Голяма трагедия 😂
Дано домашните да са ми добри прасенца.
Как успях да го разполувя не знам.

Влажен е. Мисля, че не е клисав, но определено се усеща бакпулвера.
Има вкус на кекс 😀.

Още докато го налях във формата видях, че излизат балончета.
Опитах се да тръсна няколко пъти тавата да излязат, но ме достраша да не отворя формата

# 343
Като заговорихме за блатове за торта, споделям любимия си,...
Тъй като и на мен както на Кубратова тази рецепта ми прилича на блата за червено кадифе (аз ползвам рецептата на Люси) искам да те питам как печеш блатовете- един, който след печене делиш на два по- тънки или предварително разделяш сместта в две отделни тавички? Забелязала съм, че ако пека блатовете (червено кадифе) индивидуално, то те стават една идея по- сухи. Ако изпека един блат от цялата смес, после, след разделянето на два отделни, те са по- сочни.

# 344
Преди малко взеха масло с краварката от била София Младост за към 4,50-5 лв. На 40-50% намалено!

Общи условия

Активация на акаунт