Коледа 2025

• 87 912
  • 1 439
  •   2
Отговори
# 345
Преди малко взеха масло с краварката от била София Младост за към 4,50-5 лв. На 40-50% намалено!

Това масло ми прецака онзи ден щолена Simple Smile Според мен беше фалшиво. Взех го от Фантастико може би преди 2 седмици на същата цена.

# 346
Когато е в 20 см форма, задължително един и го режа на 3 или 4. В 20 см почти не прави куполче.
В 26 см прави по-осезаем купол, но ако е тънко налято тестото (като за 1 блат) не се забелязва и завъртам леко изпъкналите части да са във вътрешната страна на тортата. При 26 см обаче трябва стабилен нож и ринг за рязане, че блатът е по-нежен от стандартните тортени и лесно се нарушава идеалния разрез.
Тук пекох наведнъж в 26 см посоченото количество и реших да я направя само с 2 блата. Като се  пекат и режат определено стават по-сочни. Но трябва да е количество само за 2 блата ако е 26 см.
В 26 см съм пробвала с висок ринг 10 см да пека за 4 блата. Трудно е и по края стават сухи, защото сместа е много и влажна и за да се изпече центъра в дълбочина, периферията изсъхва много. Това не важи за 20 см ринг 10см височина. Там става оптимално.🤗

Като заговорихме за блатове за торта, споделям любимия си,...
Тъй като и на мен както на Кубратова тази рецепта ми прилича на блата за червено кадифе (аз ползвам рецептата на Люси) искам да те питам как печеш блатовете- един, който след печене делиш на два по- тънки или предварително разделяш сместта в две отделни тавички? Забелязала съм, че ако пека блатовете (червено кадифе) индивидуално, то те стават една идея по- сухи. Ако изпека един блат от цялата смес, после, след разделянето на два отделни, те са по- сочни.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 23:00 от MayGodBless

# 347
Аз от доста време пека блатовете в отделни форми наведнъж на двете нива на фурната, но съобразявам времето на печене и намалявам градусите (в сравнение с обичайните за конкретното тесто) с 10. Така не се препичат и не са сухи. В същото време не се занимавам после с пипкавото рязане.   

# 348
Ох, винаги съм се чудела дали да го направя, като са 20 см се сместват и на едно ниво, ама 26 трябва на 2 и все се чудя дали ще се изпекат равномерно, да не запека единия отгоре,  а другия отдолу повече🤔 иначе конкретно това тесто, в отличие от пандишпаните без набухвател, както и за разлика от кексовите, търпи и на изчакване. Може единия докато се пече, другия спокойно да чака отвън разбъркан.🤗

# 349
  • Русе
Аз изпичам блатовете на торти както на отделни платки, така и на цял блат, който режа после на две или три парчета. И в двата случая не стават сухи, но това зависи изключително от рецептата, начина на печене и съхранението след това.
В някои случаи се изисква след изпичане на дебелия блат 6 см и повече, да се изчака да изстине напълно на стайна температура върху решетка, след това завие плътно в безцветно фолио и остави поне за 8 часа в хладилник, да придобие плътност.
Блатове печени разделно.

Цял изпечен блат, разрязан на две.

И двата са сочни, а след  намазването им с крем и престояването за 24 часа в хладилник, просто се топят в устата.

# 350
Да, преди разрязване пандишпаните и блатовете с кипяща вода е добре да узреят завити във фолио в хладилника една нощ.☺️ Аз обаче по нощите творя и обичам сравнително бързо да ми се случват нещата, та затова този ми е любим, не иска зреене, а е същевременно сполучлив. Като го изпека, докато изстине, приготвям пълнежите и в рамките на 2 часа я сглобявам и е готова. За другия ден остават само пипкави декорации, ако има.🤗

# 351
Преди малко взеха масло с краварката от била София Младост за към 4,50-5 лв. На 40-50% намалено!

Това масло ми прецака онзи ден щолена Simple Smile Според мен беше фалшиво. Взех го от Фантастико може би преди 2 седмици на същата цена.

Леле ако и това е фалшиво, не знам... От години ми е любимо.

# 352
Преди години и аз правех цели блатове, които разрязвах и дори не съм чакала пандишпанът да узрява преди това - в рамките на 2-3 часа и тортата е готова. Сега съм стара, бавна и мързелива Simple Smile и предпочитам да пека отделните платки, които после оставям да се охлаждат върху решетки, а преди сглобяване, ако няма да е същия ден, ги подреждам една върху друга с хартия между тях и ги оставям да престояват в картонена кутия за торти на хладно.
На тази Червено кадифе блатовете са печени отделно и след престояване и попиване и от крема си бяха съвсем сочни (ще прощавате, че снимката е от маса, ама гладниците не дадоха време да снимам отделно):

# 353
  • София
Някой от вас да ползва такава приставка? Четох много добри отзиви за нея и се чудя, дали да си я взема.
https://a.co/d/gNwNRs9

# 354
Някой от вас да ползва такава приставка? Четох много добри отзиви за нея и се чудя, дали да си я взема.
Ако питаш за форма - да, тя е за кексови теста, по-тежки от пандишпанени. Конкретната приставка не съм ползвала.

# 355
  • In transit
Аз ползвам такъв тип приставка за маслените теста, но моята е метална. Много е удобна.

# 356

Внимавайте с маслото тази година. Скоро имаше дискусия в темата.
Цитат
Тъй като съм в бранша на ХВП, да предупредя, че преди месец и нещо на пазара се изсипа незнайно колко, но явно огромно количество краве масло с изтекъл срок  и влошени качества. Съответно вероятно е препакетирано и се продава. Самата аз го улучих два пъти, така че горещо съветвам да избягвате всички опаковки, имитиращи "краварката в левия ъгъл", също и златната опаковка без картинки, с надпис Дойчемаркенбутер.
В момента във Фантастико има промо на Монарх - два пакета за 10 лв.

# 357
Четох, четох и на мен този блат, който обсъждате, ми е точно блатът от Най-вкусната шоколадова торта.

Него препочитам да пека на отделни платки, защото е много крехък и има риск да се "счупи" при рязане, което ми се случи веднъж или два пъти. Не е проблем, че сместа престоява, докато се пекат отделните блатове. Те и без това се изпичат за по-кратко време, от колкото да печеш цялата смес наведнъж.
А за рязането въпреки, че имам най-различни джаджи, най-ми е лесно с обикновен конец Blush.

# 358
Обещах на Peyhc  да снимам разрязан блата.
Назад са снимките.

А ето и престояла от вечерта.
Явно съм голям свидла.
Трябвало е повече крем да сложа.

Мъжо естествено не я хареса.
Децата питат за още, но те не са критерии, защото купешко не ядът ( т.е не им даваме вафли, бонбони, шоколади купешка торта за рожденият си ден  са кусали  двапъти)

Следващият път маскарпонето ще го смеся или със заквасена сметана или  по-скоро сладкарска. С цедено киселомляко пък и макар и домашно не ми хареса и на мен

# 359
Такъв блат, за да се ползва за торта, трябва съвсем леко да се сиропира напр. с прясно мляко, иначе си е по-сух и по-плътен кексов блат. Може да мине и без сиропиране, но трябва кремът да е обилен и да престои по-дълго време. При такава консистенция обаче на блата, не е сигурно, че вторият вариант ще се окаже удачен. Маскарпонето най-удачно се смесва с дулсе де лече, заквасена сметана (особено подходяща за плодови добавки) или с животинска бита сметана, а може и с ганаш с бял или тъмен шоколад - така хем е по-лек и по-пухкав кремът, хем ще съобразиш да подхожда вкусово с останалите добавки. 
Важното е, че децата са харесали  тортата, пък при следващо приготвяне ще си направиш корекциите в нужната посока и според вашия вкус. Това е редовна практика, особено когато за пръв път се приготвят рецепти, не се притеснявай   Simple Smile
Прочее, смело напред!

Общи условия

Активация на акаунт