Коледа 2025

• 87 846
  • 1 439
  •   3
Отговори
# 960

И аз съм почти готова.
Оставих белтъци за забравените сладки, чакам да се приберат внучките, да направим нещо заедно.
Благодаря на всички за вдъхновението и идеите!
Весела и сладка Коледа!

# 961

Сърбят ме ръцете още да правя, но много се уморих, а следват и работни дни. Тази година гъбките, линцерите и шоколадови те сладки, част от които гарнирах с портокалов мармалад. Украсените са купени. Ако успея, ще направя поне едни бастунчета.
Локумките, две дози почти през ден направени се изядоха на момента.

Топли и уютни празници! 🌲

# 962
Меденки

Арменски сладки

Виненки с локум

Сахер

Портокалови бисквити

Орехови сладки

Линцери

Рохлички

Шоколадовите полумесеци на Мики

Шоколадови линцери

Дано утре вечер имам време и за алфахорес.

# 963
  • София/Севлиево
Като питах за рецепта поне да покажа готовия резултат.

Станаха малко мекички, защото реших да правя тестото в хлебопекарната и му сложих половин кафена чаша прясно мляко,ама са много вкусни.И малкият шеф-готвач е доволен.И аз също -като за пръв път резултатът е повече от добър.Единствено ММ мрънка, защото ми отне около 3 часа да ги направя и това било според него пълна загуба на време (то и затова вкъщи рядко се готви),ама пък ние с детето не му останахме длъжни-щом мърмори няма да яде Simple Smile

# 964
Мики, първо благодаря за доверието, и второ, съжалявам, че така са ти се получили меденките. От това което виждам, според мен тестото ти е било по-твърдичко.
На мен ми се разливат и вътре са много меки и даже леко влажни, остават свежи повече от седмица. Аз оставям тестото много меко, дори малко да лепи с леко намаслени ръце оформям топчетата. Тогава не се напукват и имат съвсем леки "порички"/дупчици, почти невидими. А напоследък, даже леко намалявам малко содата, че понякога като че ли процеса протича по-бурно. Даже заподозрях, че различните марки сода за хляб различно набухват.

Вчера правих промишлени количества от тях за подаръци и навсякъде ме питаха дали са купени.

# 965
  • In transit
Сисли, моля ти се, не си виновна, че не се замислих дали ще е достатъчно сладък медът. Рецептата я спазвах дословно, точно 250г брашно сложих, тестото беше много мекичко, почти лепнещо. Сравнявах я с моята, която е само с мед и видях, че при теб има по-малко сода. Реших, че така няма да се разпукат, ама на... пак се разпукнаха. Иначе са много меки. Нищо, пак ще свършат. Меденките не са ми силна страна, не ги докарвам на визия, но пък са вкусни! Joy След празниците ще пробвам пак с намаслени ръце, да видим.

# 966
  • ново
Значи всякакви завъртяни сладки мога да направя, но за декориране и снимки съм с две леви Laughing
С печата са меденките, кисинджър са с форма на сърце. Голяма цапаница беше докато ги овалям с шоколад и орехи/лешници.

Сега кроя план за френска селска торта за Коледа, че ММ е именик.

# 967
  • София
Значи всякакви завъртяни сладки мога да направя, но за декориране и снимки съм с две леви Laughing
Това все е едно аз съм го писала Grinning
Кисиндър сладките винаги ги правя кръгли, точно по тази причина, че когато са с друга форма трудно се овалват.

# 968
И аз смятам, че различните марки сода се държат различно и тъкмо по такъв повод влизам да питам майсторите.
Правя в момента блатове за торта Шварцвалд по тази рецепта:
https://tortichkablog.wordpress.com/2018/07/03/%D1%82%D0%BE%D1%8 … lder-kirschtorte/

Работила съм друг път такива блатове, те са подобни и на блатовете на Червено кадифе, макар и с малко по-различна технология на приготвяне, но сега извадих първите два от фурната и остро си миришат на сода. Не помня друг път да са миришели така и се притеснявам да не остане миризмата и в тортата. Видя ми се много количеството на содата, но следвах дословно рецептата и сега се чудя дали не сгреших.
Случвало ли ви се е и изчезва ли миризмата като се охладят?
Или да захващам друг вид?

# 969
Кубратова, според мен содата би трябвало да е 1ч.л. както е бакпулвера. Това си е кажи речи рецептата на моя любим блат, само че кафето е сменено просто с топла вода, ефектът се запазва същия без цвета. Ама толкова сода би ми било излишно 🤔 При мен като съм предобряла със содата не се е случвало ароматът да изчезне, даже като знам че ми мирише и внушавам ли си или не, ама ми и нагарча. Да кажеш после как е?🤗
Аз си избрах торта за Коледа. Бях решила Карпатка, но тази интерпретация повече ми харесва сякаш. Само не мисля да слагам сладко, искам си ефекта на класическия еклер и май и крема ми се ще да си заложа на класически за Карпатка, а не този на д-р Йоткер, та както винаги ще обединявам рецепти😁🩷

https://www.cakeandpancake.com/28567/

# 970
Благодаря, MayGodBless!
Позагледах дозата на содата, но я сложих, защото тук брашното е повече - ползвам такава рецепта точно с кафе, но брашното в нея е 180 гр.
Направих 3 блата, сега се охлаждат и утре ще продължа с кремовете, че още се чудя дали да е Шварцвалд или да ползвам само блатовете, а да я направя малинова. Ходих пак да подуша, ами на мен ми миришат и това е...като срежа капачето на единия (той пък се надигна повече от другите), ще пробвам и ще реша дали ще правя нови.
Втората и аз съм замислила като еклерова - кремът е готов и в хладилника, не обичам готови, правя си домашен традиционен за еклери. Ама и за нея се чудя дали да не е друга, а да си направя еклери отделно, така или иначе готов крем имам, а самите еклери уж стават бързо.  Въобще, тази година голямо чудене на тия торти...

# 971
  • София
Ами малко са ми количествата тази година, но нямам време и сили за повече. Десертът на Коледа ще ни бъде Тирамису.
Кутийките са пълни със сладки, имат си и малка картичка вътре, утре отиват при получателите си.

В работен режим съм все още тази седмица, но след това….минавам в отпускарски и заключвам кухнята.🤩

# 972
  • София
И аз смятам, че различните марки сода се държат различно и тъкмо по такъв повод влизам да питам майсторите.
Правя в момента блатове за торта Шварцвалд по тази рецепта:
https://tortichkablog.wordpress.com/2018/07/03/%D1%82%D0%BE%D1%8 … lder-kirschtorte/

Работила съм друг път такива блатове, те са подобни и на блатовете на Червено кадифе, макар и с малко по-различна технология на приготвяне, но сега извадих първите два от фурната и остро си миришат на сода. Не помня друг път да са миришели така и се притеснявам да не остане миризмата и в тортата. Видя ми се много количеството на содата, но следвах дословно рецептата и сега се чудя дали не сгреших.
Случвало ли ви се е и изчезва ли миризмата като се охладят?
Или да захващам друг вид?
Къде я измисли тази рецепта със сода?? Чак ме хвана яд! Попитай дали имаме рецепта, дали някой е правил торта Шварцвалд?  Веднага някой ще се обади, също и аз ще ти пусна рецепта, даже три рецепти дали не са и четири , а ти ще си подбираш, това което най-много ти харесва.
Как бих постъпила...аз хвърлям и започвам отново. Тези бонбони Моцарт трябваше да са по друга рецепта, не зная ,какво съм писала, какво съм драскала, но зная, че  още в началото не ми хареса тестото,  как стоят нещата, не вървяха добре, по всяка вероятност имаше нещо изпуснато, или не добре преведено от мен,  пропуснала съ нещо, спойката на тестото я нямаше. Не ставаха и ... хвърлих 200 г бадемово брашно + какао, потърсих рецепта отново , но друга и започнах отново по съвсем различен начин. Станаха. Майната му на едното бадемово брашно, пред нервите, които щях да изразходя. Ще си купа бадемово брашно. Ти решавай, но ще има вкус на сода, та това са 2 ч. л.  .то на питка содена не се слага толкова, а както разбирам ве е и изгасена в оцет или  греша?

# 973
Ами, а де, Марчева, рекох да не досаждам все с питане, да не сте дежурни тука...кой ще прави вашите сладки, ако все с нас се занимавате...
Пък и като съм правила други блатове със сода, а тук брашното и останалите продукти бяха повече, реших, че съотношението е нормално спрямо тях.
Сега давай твоята и да почвам Simple Smile
 Интересно, че заглеждах сайтовете ви, уж търсачка пусках, пък не намерих. 
Трябва да кажа, че най-бързо опаковах шотландските бисквити - бяха на риск да не дочакат Коледа. То мани Коледата, ами до децата нямаше да стигнат, което вече си е срам за майка им Simple Smile

# 974
  • София
Ами, а де, Марчева, рекох да не досаждам все с питане, да не сте дежурни тука...кой ще прави вашите сладки, ако все с нас се занимавате...
Пък и като съм правила други блатове със сода, а тук брашното и останалите продукти бяха повече, реших, че съотношението е нормално спрямо тях.
Сега давай твоята и да почвам Simple Smile
...............
Не досаждаш!
От това грешното тесто направи едни бисквитки, измисли ги, там на нещо си, после ги потопи в малко шоколад, малко цветни поръски и ще станат.
Само заради теб влизам отново, иначе опаковах в тишина подаръците, ха-ха
Преди да си избереш, и ако си избереш първо погледни източника, който съм го посочила, това е ориентир, ако нещо не ти допадне, второто е, че си запази декорацията, тя е добра, и не е проблем да я сътвориш,  а иначе си направи нова торта.
Първата - много е добра, малка, фина и изключително вкусна
ШОКОЛАДОВО - ЧЕРЕШОВА МУС ТОРТА ШВАРЦВАЛД - BLACK FOREST MOUSSE CAKE

Скрит текст:
СТУДЕНА ТОРТА ШВАРЦВАЛД - TORTA FREDDA FORESTA NERA BUON`IDEA - тази е лесна и сравнително бърза

BLACK FOREST TRIFLE - ТРАЙФЪЛ ШВАРЦВАЛД В КУПА - надали ще направиш Трайфъл, убийствено добър е, но може би е по за лятото, пресните череши придават всичко, но ти го пускам, под ред мие

BLACK FOREST - ЧЕРЕШОВО РУЛО ШВАРЦВАЛД -  това е една от първите ми рецепти, още се учих, как, какво ,да направя, трудно ми беше, годината е 2019 е- хеее, много е добро!!

Скрит текст:
ТОРТА ШВАРЦВАЛД - ето тук е със заливка от сметана, спазила съм рецептата, така както ми  е подадена, но ти си направи това което си искаш

Скрит текст:
това е което имам, нека и другите да подскажат нещо
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D1%88%D0%B2%D0%B … D0%B0%D0%BB%D0%B4

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 13:10 от marchеva14

Общи условия

Активация на акаунт