Коледа 2025

• 87 826
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 990
  • В светлината на слънцето
Здравейте!
Чудя се за Коледното пънче на Йоли Bûche de Noël.
Не мога повече да въртя тави с дребнотии. Искам нещо бързо, но все пак коледно. Правих Speculoos бисквитки, Мостачоли, меденките на Джули, линцери и ванилени кравайчета. Всички са разпределени за раздаване, а се появи и още една сбирка, където искам да занеса нещо.

Аз правя почти всяка година пънче по моя си рецепта (тази ще пропусна може би). Става ефектно и е супер бързо и лесно. Класически пандишпанов блат, който още топъл навивам с кърпа, за да добие формата. Кремът е разбъркани на ръка 1 голяма кутия маскарпоне, 2-3 с.л. заквасена сметана и пудра захар на вкус. Развивам блата и мажа с крема, като запазвам и за отвън. Върху крема поръсвам с ягодово сладко и черешки мараскино, и завивам. Режа на около 2/3 рулото по диагонал и залепям малката част към голямата, за да стане пънчето. Отгоре мажа с останалия крем, за да се изравни и заливам с бял или тъмен шоколад според концепцията. Минавам с вилица зашарките и украсявам с червен касис, розмарин и каквото имам в духа на Коледа. На финала ръся с пудра захар. Това цялото упражнение отнема не повече от 40 минути. Ето ги моите пънчета: бяло и кафяво.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 16:08 от lulumba

# 991
Прекрасни са творенията на всички ви. Просто гледам и се наслаждавам, и се надявам някой ден да мога да създам толкова много красота.
Аз успях вчера да направя само от нутелените линцери и меденки.
При мен тестото на нутелените също стана много ронливо, както някой по - рано се оплака за неговото тесто. Наистина жълтъците ми бяха малки, но дали е от това, само мога да гадая. Едвам го разточвах и за първи път се опитвах да работя с печати (което си личи)

Меденките ги правя само по една рецепта, никога нямат грешка. Остава ми само да ги залея с малко шоколад.

Не мога да докарам естетичен вид, но пък с детето много се забавлявахме и мацахме.

Весели празници на всички!

# 992
  • София
....Правих Speculoos бисквитки, Мостачоли....
Май ми влезе мухата за тези Мостачоли, за първи път ги чувам, но искам да ги пробвам Blush

# 993
  • Русе
Скрит текст:
Май ми влезе мухата за тези Мостачоли, за първи път ги чувам, но искам да ги пробвам Blush

https://www.kulinarno-joana.com/2021/12/mostaccioli-italianski-koledni-sladki/

# 994
  • Sofia
Качвам една снимка колкото да се отчета, пък по празниците ще аранжирам за красота.
Тази година се предОбрих с 11 вида сладки:
Медени елхички, медено-шоколадови бонбони, медени топчета, сахер сладки в традиционна и не дотам форма на елхички, два вида мини щолени, капучинови звезди, рохлички, линцери, шоколадово-ментови шайбички, напукани лимонови сладки, спекулус

# 995
  • Русе
Да се отчета и аз, какви ги свърших.
Кисинджър сладки

Шоко нус кугел

Рохлички

Линцери

Бисквитки с печат

Меденки

Забравени сладки

Двойно шоколодови напукани сладки

И новите за тази година, Сахер

# 996
  • София
Любими шоколадови сладки

Може ли рецептата за тези шоколадови сладки?
Много ми харесват на външен вид, предполагам че са и много вкусни, щом са ви любими Simple Smile

# 997
О, тестото ми за тях е в хладилника. Grinning Любими са ни! А и това са моите сладки! Само с 25 гр. мазнина и и не твърде сладки - със сурова тръстикова захар и мед.

Пейч, и аз ги правя по тази рецепта!

*sve*, Красота!  Heart Eyesвинаги ме оставяш без думи с вкуснотиите си! Hug

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 18:44 от Sysly

# 998
Какво ще е основното ви на Коледа? Вкъщи ще е печено пуешко. За гарнитура печено кисело зеле, хрупкави печени картофи (за който не яде зеле), мисля да направя и карамелизиран лук, но ми се иска и някакъв сос за месото. Четох за сладко-кисел сос, знам, че на този вид месо отива плодова нотка. Вие какъв сос бихте направили?

# 999
  • Русе
Скрит текст:
Какво ще е основното ви на Коледа? Вкъщи ще е печено пуешко. За гарнитура печено кисело зеле, хрупкави печени картофи (за който не яде зеле), мисля да направя и карамелизиран лук, но ми се иска и някакъв сос за месото. Четох за сладко-кисел сос, знам, че на този вид месо отива плодова нотка. Вие какъв сос бихте направили?

Здравей!
Отнякъде съм го копнал, защото ми изглеждаше доста апетитно към месото. Не съм го пробвал. Превода е малко първичен /машинен/.
Сос за пуйка
Лек сос, приготвен от карамелизираните сокове на печено месо или птици (печена пуйка или пиле), които остават в тавата за печене след печене. Пригответе соса само за 5 минути и го залейте с него. Просто е фантастичен!

Съставки:
5 супени лъжици сок от тавата
5 супени лъжици брашно
2,5-3 чаши месен или пилешки бульон
сол
черен пипер
1 парче студено масло с размер на орех

Инструкции:

Сосът е един от най-вкусните и прости сосове, които ще добавят изцяло нов вкус към вашето печено месо. Когато пуйка или пиле се пече във фурната, тавата се пълни със сокове, които се карамелизират по време на печене. Тези остатъци се превръщат в прекрасен печен сос с богат вкус.
Извадете месото или пуйката от фурната върху чиния и ги дръжте на топло. Отстранете 5-6 супени лъжици мазнина от тавата.
Остържете всички карамелизирани остатъци и ги изсипете в тавата заедно със соковете.
Поставете тавата на средно силен огън и след като мазнината се загрее, добавете брашното.
Разбийте, докато брашното се смеси напълно със соковете. Продължете да бъркате в тигана и постепенно добавяйте бульона. Разбърквайте непрекъснато и оставете да къкри няколко минути, докато сосът се сгъсти. Колко гъст искате да бъде сосът, зависи изцяло от вас; можете да добавите още течност, за да го разредите, или да къкрите за кратко, за да го сгъстите. Винаги проверявайте за сол и черен пипер накрая.

Струва ми се, че носи и малко бяло вино към продуктите.

Още 2 соса.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_71.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_30.html

# 1 000
  • Под сянката на разлистените кактуси

Аз бих направила два. Този, който Пейч е дал си е грейви и винаги отива на всичко. Бих направила и сладък сос, с боровинки или червени боровинки или нещо такова. Но не всички хора обичат сладко към месото си.

Тази година ще правя за самата Коледа пушена шунка с ананас и за гарнитура печени дребни картофчета и някакъв задушен зеленчук, ще сме само с децата. На 27-ми в събота ще има голямо парти вкъщи с много хора, ще направя голямо гърне с капама и отделно допълнителни сарми и торта. На приятелките съм делегирала салати и баклава.

# 1 001
  • In transit
Розичка, сподели и твоята рецепта за меденки, моля.

Хубаво е колко е заразна темата и какви красиви сладки показвате. Браво на всички майсторки и майстори. Hug

Sve, Tari, възхищавам ви се, като гледам количествата, които правите. И колко кутии имате. Heart Eyes Аз имам три и се чудя къде да ги прибирам цяла година, за кутиите на Цари ще ми трябва цял шкаф. Joy

G..D..е отличничката на темата с нейните 22 кутии. Евала!

Наталина, за поредна година ще ти кажа, че имаш невероятен талант. Всичките ти меденки са, като картини. Аз такава не бих я яла! Това е кощунство.

Основното за Коледа ще е традиционната ми коледна капама, много я обичам и няма да пропусна да я приготвя. Покрай нея ще има доста салати, аламинути, разядки... само десерта още го мисля, но до утре ще го реша. Май клоня към някое мусово пънче, но ще видя какво ще измисля.

Пейч, както ти е казала Туната, този сос е грейви, но брашното ми се вижда доста...ще стане, като каша. Аз го правя, като използвам соковете от месото, добавям мъничко брашно, по-скоро нишесте, защото става по-нежен соса и ако е необходимо малко вода. Количество от рецептата ще стане към 700-800г сос.

# 1 002
  • В светлината на слънцето
При нас основното ще е патица с нещо портокалово за баланс и два вида свински ребра: с боровинков сос и с кленово-джинджифилова глазура.

Много се забавих със сладките аз. Вчера обаче успях да украся меденките и да слепя линцерите. Намислила съм да направя още 1-2, ама ще е утре. Да свърша и ще покажа продукцията.

# 1 003
  • Русе
Скрит текст:
...

Пейч, както ти е казала Туната, този сос е грейви, но брашното ми се вижда доста...ще стане, като каша. Аз го правя, като използвам соковете от месото, добавям мъничко брашно, по-скоро нишесте, защото става по-нежен соса и ако е необходимо малко вода. Количество от рецептата ще стане към 700-800г сос.

Сега се зачетох за този сос. Обикновено в рецептите се препоръчва 140 мл течност /бульон/ и 15 г краве масло на 1 с.л. брашно. В моята рецепта това съотношение е близко. Написах, че не съм я пробвал. Ако види, че става гъст соса винаги може да го разреди. Още съм на мнение, че за птиче месо сосът носи някоя друга лъжица бяло вино.

Поздравления и от мен за всички които са сътворили такива красоти и вкусотии за празниците. Поздравления за трудът им да направят уют и настроение за близките в домът си. Винаги тази тема е била наслада за окото и небцето.
Весели празници на всички!

# 1 004
Набързо и без дози, че импровизирах, но като основни съставки на един много приятен сос за печено месо - уиски (малко - супена лъжица, две), конфитюр от кайсии (пасиран), малко соев сос, аз сложих и балсамов оцет (не салатен), може би половин чаена лъжица, сгъстяваш с малко нишесте, разтворено в чашка студена вода - количеството вода ще прецениш според общото количество на соса, така че да не е много гъст, но и да не е рядък.

Общи условия

Активация на акаунт