Коледа 2025

• 89 097
  • 1 441
  •   1
Отговори
# 1 320
  • Бургас
Тетрадките с рецепти издиктувани на по чаша кафе в хола и задължително съпроводени с името на човека, който ги е предал..🩷 толкова съм щастлива, че поживях и в онова време 🩷🥹
А помните ли тетрадките със залепени изрезки на рецепти от вестниците? Мама имаше, а на мен като дете ми доставяше удоволствие да ги изрязвам😍📰
Още имам такива тетрадки у дома.
Имам много тетрадки с преписани рецепти от къде ли не.
Изрезки от вестници и списания също.
Книги и много списания от преди години.
Много си харесвам колекцията и с удоволствие си я попълвам, когато имам възможност!
Всичко що е с рецепти го искам Simple Smile
Въпреки, че не готвя много по тях. Това си ми е хоби и страст!

# 1 321
Покрай любимите рецепти, останали в тефтерите с имената на близки и приятели, често си спомням за тях, особено за тези, които вече не са сред нас. Имам роднини, които отдавна са си отишли, но най-редовно ги споменавам заради вкусните рецепти, които са ми оставили и все още наричам с техните имена.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 15:20 от GG*

# 1 322
  • София
Имам питане за тесто за меденки, които са подходящи за декориране с айсинг.
Мисля да правя сърчица за Свети Валентин, за Коледа правя меденките на Джули, но тестото ми е трудно за замесване, затова търся по-лесна рецепта, но да пазят форма бисквитките.

# 1 323
  • под тепетата

Emy, тези стават лесно, но не се изрязват. Тестото е лепкаво и трудно ще го разточиш.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 18:11 от bilqna_69

# 1 324
  • Бургас
Тетрадките с рецепти издиктувани на по чаша кафе в хола и задължително съпроводени с името на човека, който ги е предал..🩷 толкова съм щастлива, че поживях и в онова време 🩷🥹
А помните ли тетрадките със залепени изрезки на рецепти от вестниците? Мама имаше, а на мен като дете ми доставяше удоволствие да ги изрязвам😍📰

Ако можеше да се връща времето назад искам и аз да бях възрастен в тези времена.

Кажете този Сан Себастиян нали не се обръща? Някак се премества от хартията, но как?

# 1 325
  • Euskal Herria
Аз лично го обръщам.

# 1 326
  • In transit
Аз не го обръщам.

# 1 327
  • Бургас
Нали изгорялото се пада отгоре? Не се сещам как ще махна хартията без да го разваля, или освен да я изрежа някак и само отдолу да остане?

# 1 328
  • Euskal Herria
Ако ползваш форма с падащ ринг, може да я откопчееш и после внимателно да преместиш тортата върху чиния.
Всеки има различен начин на работа, ще напиша аз какво правя. Когато чийзкекйът е опечен и добре охладен, взимам чиния, поднос или нещо друго, което поставям върху формата (като  капак|) и обръщам. След това отстранявам формата и внимателно премахвам хартията. Ако има влага от конденз по дъното, я попивам с домакинска хартия. След това поставям отгоре чинията или подложката, която искам за тортата и отново обръщам. Надявам се да съм обяснила разбираемо.

Допълвам - намерих клип, илюстриращ начина (макар аз да не махам ринга, с хартията не е нужно да се ползва нож или шпатула):
https://www.tiktok.com/@cuquipostres/video/7488258914560134422?lang=bg

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 18:53 от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

# 1 329
Пейч, същата рецепта е.
С еднакви книги сме на Д.Венкова!
Има ли къде да се купи тази книга сега.

# 1 330
  • In transit
Галдучо, аз оставям да се охлади заедно с хартията. Така влагата от тортата отива в хартията и после лесно се отделя. Иначе и аз ползвам метален ринг без дъно, в който слагам два слоя хартия за печене и самата форма я поставям в тава, за да има какво да държи дъното.
Страните на тортата не стават гладки, а релефни заради хартията.

Ако имаш кръгла тортена форма, може да ползваш нея, с дъното или без. Или от тези металните рингове за торта, които се разширяват.

Марчева, не си права за еклерите. Да, обикновено се правят с масло, но могат да се приготвят и с олио. Никакъв проблем не е и пак се нарича "парено тесто".

# 1 331
Това е и моята техника за отстраняване на хартия за печене от дъното на печива, когато трябва да са си с върха нагоре във финален вид. Но  него не съм го правила и консистенцията ако е по течна, а върхът хлътнал след охлаждане, да не се прецака при двойното обръщане?🤔
Ако ползваш форма с падащ ринг, може да я откопчееш и после внимателно да преместиш тортата върху чиния.
Всеки има различен начин на работа, ще напиша аз какво правя. Когато чийзкекйът е опечен и добре охладен, взимам чиния, поднос или нещо друго, което поставям върху формата (като  капак|) и обръщам. След това отстранявам формата и внимателно премахвам хартията. Ако има влага от конденз по дъното, я попивам с домакинска хартия. След това поставям отгоре чинията или подложката, която искам за тортата и отново обръщам. Надявам се да съм обяснила разбираемо.

# 1 332
  • Euskal Herria
Не, тортата е достатъчно стабилна. Е, все пак си е нужно внимание при обръщането, но не е трудно. Първият път, когато трябваше да го направя, много се съмнявах и колебаех. В предния си пост допълних с клип, онагледяващ обръщането.

# 1 333
  • Русе
Скрит текст:

Ако можеше да се връща времето назад искам и аз да бях възрастен в тези времена.

Кажете този Сан Себастиян нали не се обръща? Някак се премества от хартията, но как?

Здравей!

Изпеченият чийзкейк не го обръщам. При тази манипулация може да се увреди горната част и ако няма брашно в рецептата да се разцепи евентуално.
Изстиналия сладкиш внимателно с две лопатки го надигам от едната част и изтеглям към средата хартията. Лесно се отлепя. След това правя същата манипулация от другата страна.
Трябва да е престоял поне 12 часа на студено.
Вероятно може да се обърне и махне хартията, но отгоре трябва да е еластична кората, а не чуплива. Натисни с пръст като изстине и престои. Ако не се счупи отгоре обърни внимателно върху хартия за печене и махни долната хартия. При мен горната част беше прегоряла като по рецптата и беше чуплива.

# 1 334
  • Бургас
Пейч, същата рецепта е.
С еднакви книги сме на Д.Венкова!
Има ли къде да се купи тази книга сега.
Бях я срещнала или в ОЛХ или в сайтовете за стари книги.
Ето тук я намирам
https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/3751783-solenki-sladkishi-kremove

Общи условия

Активация на акаунт