Коледа 2025

• 88 002
  • 1 439
  •   1
Отговори
# 1 380
  • Русе
Скрит текст:
Ма как от Ивановден?!
И от Йордановден, и от Ивановден ги изядохме (две торти, еклери и още 5 вида дребни сладки и домашни бонбони) и вчера се присетих, та правих оня стар сладкиш с кайсии от компот на дъното на тавата, с обръщането, не бях го правила повече от 30 години и се чудя защо съм го забравила, съвсем незаслужено е било. Днес го изядохме, едва изкара 24 часа и то само защото през това време и спах, та му удължих малко животеца  Simple Smile
Успях да снимам едната торта и този последен сладкиш:

Чуден сладкиш с компот от кайсии. Навремето много го обичах, макар че не съм го правил скоро, поради липса на компоти.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_9.html

# 1 381
С карамел е, обаче той попи в сладкиша и не успях да се залея. 
На снимката не се вижда, нито имах време да правя друга, но го сервирах с топка крем от заквасена сметана и маскарпоне, поръсена с малко едро смлени орехи - фактически се получи разновидност на сладкиша на Пейч, който е с крем. ММ обаче го предпочита чист и затова крема приготвих отделно.
Утре смятам да правя нещо с ябълки, пак по някоя забравена рецепта - решила съм този месец менюто да е съставено от стари и традиционни продукти и рецепти, не само сладкишите.

# 1 382
  • на последния етаж
Кубратова, моля те споделяй и самите стари рецепти. Аз не съм записала повечето от тези, които правеше баба ми, а бих искала да съм...

# 1 383
Кубратова, любим сладкиш от маминия тефтер! Който и аз правя, но понякога с компот от праскови или круши. Сметани и кремове не слагам, не ги обичаме. Ех, как ме подсети за него! Отдавна, много отдавна не съм го правила.

# 1 384
Ще споделям с удоволствие рецептите. Ще постна и тази с кайсиевия сладкиш - моята е от мама свекърва и е с олио, а не с краве масло, някой може да реши и така да го направи. В оригиналната нейна рецепта сладкишът е без крем, само се залива със сока от компота.
За съжаление мамите не всичко са записвали, аз пък не съм питала, но все пак запазени рецепти имам. Също и от една съседка, която правеше много сладкиши и много сме се учили (младите снахи в блока) от нея. Тя и сега си е жива и здрава жената, но вече не прави сладкиши, на възраст е.

# 1 385
  • София
...................................
Утре смятам да правя нещо с ябълки, пак по някоя забравена рецепта - решила съм този месец менюто да е съставено от стари и традиционни продукти и рецепти, не само сладкишите.
Предлагам: много страхотен, ако мога така да се изразя, но е kuche, т.е. кухненски или за цялото семейство, не е претенциозен, лек и силно сочен, без да тече сироп от ябълките. Онзи ден го правих, че малката е при мен ,но замених захарта с кленов сироп, никакъв проблем не е, виж дано да ти хареса. Това е десерт от младежките ми години, т.е. преди 105 години.
СВЕЖА ЯБЪЛКОВА ТОРТА БЕЗ ФУРНА

ако е приготвен в кръгла форма без ринг се поднася със сладоледена лъжица, както и направих
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/12/blog-post.html

# 1 386
Ех, Марчева, стана ми едно детско и мило от твоя ябълков сладкиш - с удоволствие бих го направила - че кога иначе можеш да застанеш на един крак до масата, с подпряно коляно на стола и уж опитваш точно такъв един кухненски сладкиш, преди да го предложиш на домашните - половината тава е заминала без да се усетиш нито ти, нито околните, които чакат да им сервираш Simple Smile

# 1 387
  • Бургас
Оххх,Кубратова ме подсети за една съседка в блока на баба ми!
Аз бях около 5-6-7 годишна, че и след това, когато ме е черпила със сладките, които приготвя! Уникални! Има записани няколко рецепти от баба и мама на тази жена! Ще взема да ги изровя из тефтерите!
Бооожееее, къде ме върнахте в спомените!...

# 1 388
  • Русе
Скрит текст:
С карамел е, обаче той попи в сладкиша и не успях да се залея. 
На снимката не се вижда, нито имах време да правя друга, но го сервирах с топка крем от заквасена сметана и маскарпоне, поръсена с малко едро смлени орехи - фактически се получи разновидност на сладкиша на Пейч, който е с крем. ММ обаче го предпочита чист и затова крема приготвих отделно.

Не е стара рецепта, но няма да съжаляваш.
https://ipeychev9.blogspot.com/2025/10/blog-post.html

Няколко предложения с ябълки.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_14.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_22.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_14.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_24.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/12/blog-post_13.html

# 1 389
  • София
Ето го и моят сладкиш с компот, който съм правила десетки пъти още като ученичка:

Не снимах продължението, защото е ясно - печем и заливаме със сока от компота и оставяме за няколко часа да се напои.
Миналият ден правих и ето този сладък салам по рецепта на Бени - превъзходен се получи:

По темата с тефтерите - този ми е точно такъв - на ръка написани и изрезки от вестници, най-много имам от “Вестник за дома”, за който се абонирах години наред. Имам и още един по-новичък тефтер, без тях двата никъде не тръгвам. Местим се, къде ли не - багажът ми започва винаги с тях.

# 1 390
Сладкиша с компот от кайсии си е класика, майка често го прави през зимата. И сладкиш с ябълки прави често, реди в тава маслени бисквити поляти с разтопено масло, върху тях слага нарязани на филии ябълки и ги залива със сместа. Като се изпече поръсва с пудра захар.

От мен една пъстра салата с червено зеле, червена киноа, едамаме и хрупкав печен нахут с подправки.

Скрит текст:
За месоядните добавих и пилешки жулиени с корнфлейкс на фурна.

# 1 391
  • софия
С ябълки имам един любим с бисквити Руен и масло. Пак се обръщаше.

# 1 392
  • София
У нас сладкишът с кайсии се приготвя, както е показала Helene S.
За ябълките предлагам: Сладкиш с извара и ябълки (на мястото на маргарина е препоръчително да използваш масло)
Ябълков кекс с ядки и стафиди

# 1 393
Благодаря за ябълковите предложения! Постепенно всички ще пробвам, а някои вече сигурно съм.
Много обичах Дамски каприз със настъргани и задушени със захар ябълки, вместо с конфитюр, та се канех на него, но да видим, никое решение в кухнята не е последно Simple Smile.
Мама правеше такива ябълки в бурканчета точно за сладкиши, че имахме една голяма обилно раждаща ябълка и част от плодовете буквално нямаше къде да се съхраняват пресни (имаше цели редове с касетки в мазето), но когато няма готови, могат да се приготвят и в момента. 

Цитат
И сладкиш с ябълки прави често, реди в тава маслени бисквити поляти с разтопено масло, върху тях слага нарязани на филии ябълки и ги залива със сместа. Като се изпече поръсва с пудра захар.
А, ей този сладкиш имах предвид в предишния си пост - уж го донесох на масата, че по-лесно да сложа в чиниите, които вече бях сервирала, ама ММ и мама се позабавиха и докато го опитвах права,  щеше да си отиде, хем количеството не е малко.

# 1 394
Ди ви се оплача от себе си. Коледните Мостачоли ги изядох сам самичка. До една! Бранех си ги като опълченец Шипка! На всичкото отгоре бяха цяла доза, а обикновено всяка рецепта я приготвям на половината и моето ядене е сведено до пробването. Така да ми хареса нещо сладко, за мен е равно на джакпот от лотария.
Откакто свършиха, само в тях ми е акъла до степен, че седнах и адаптирах рецептата на Мостачоли във формата на сурови бонбони.
Станаха едно към едно със сладките като вкус и текстура, а за да постигна дъвкава сърцевина добавих сушени сливи нарязани на дребно и парченца черен шоколад за хрупкавост. Чак ми идеше да се цуна като ги опитах! Joy
По моята степен за вкусно резултата е - майко мила, лудница!
От вчера час по час отварям хладилника, лапвам по бонбон и не мога да се запра. ММ ми се подиграва, че щяла съм да хвана менингит. Grinning

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 10:54 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт