Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 12 036
  • 274
  •   1
Отговори
# 225
Пратил съм ѝ всичко, което съм получил като информация от обсъждането тук. Ще я накарам да пусне сигнали, където може, че да не сме спорили напразно. 🙂
Ако не иска тя, ще пусна аз.
Така може ли вече? Приемливо ли е?
Факт е, че дърветата са отрязани. И се е забелязало чак когато се е оголило мястото, защото е била гъста гора. Нищо няма да ги върне тия дървета за жалост. Лошото е, че хората, които трябва да отговарят за инфраструктура и зелени площи...се правят на малоумни и все не знаят. Поне да кажат - Ейййй, ще правим еди-колло блока, път, заведения, магазини...за какво лъжат? Рано или късно ще се разбере. И аз не понасям такова мишкуване, но то е факт.

# 226
Фрагтрек, не че нещо, ама просто е абсурдно това “ходила до общината да пита и те я излъгали”. Звучи ми като подход от преди 30 години, ама оттогава дори в нашата държава са променили нещата. В една районна община сигурно има  100тина човека администрация, различни отдели, кого точно е попитала? И как се очаква този човек да знае наизуст за какво става въпрос? За такива казуси първо се подава писмен сигнал - дали чрез платформата call.sofia или директно до районната администрация (по мейл / хартия) и след това евентуално при липса на отговор или на задоволителен такъв може да отиде на среща с отговорното лице в общината. Учудващо всички районни кметове, както и някои от главните им експерти имат приемно време за граждани - след предварително запазен час и с конкретна тема. Нашата община дори има онлайн приемна за граждани 😃

Иначе относно застрояването - хора като Боян Юруков показват визуално тепърва какво уплътняване ни чака. Законно, незаконно, напълно безумно за мен. Но с тая паплач по високите етажи на властта ще е така.

# 227
Ама чакайте малко...Вие едва ли не обвинявате мене, все едно аз съм направил всичко и аз не подавам сигнали.
Абсурдно било...
Жената се е обаждала, питала е където е могла, ходила е да говори с всички, които биха имали отношение - тези по устройство на територията, кадастър, строителство и инфраструктура, контрол по строителството, екология. Всичките 100 човека ли трябва да обиколи, че някой с половин уста да каже - нещо става? Хората имат работа, не могат да отделят от работното си време, че да ги мотаят. Все едно не знаете какво става. Писала е, обаждала се е. Ако бях на нейно място, да съм се отказал. Това е поредният случай, в които ще стане както са го замислили инвеститорите и тези от съответния район. Вече са виждали какво е при предишните строежи до техните блокове.

# 228
Наистина звучи малко нереалистично.
Ако звъннеш на Столичен инспекторат по телефона дори, че някъде режат дървета, дори и в частен двор, ще дотичат до половин час, че и те план имат за събиране на глоби (приходи). Това е повече от сигурно, проверено е, от личен опит. Преди години, дори десетилетия, бяха маркирали дърветата по моята улица за кастрене (те си бяха за кастрене), но взели, че пропуснали да турнат един червен Х на 1 дърво. Моментално някакви еко-съседи от съседна кооперация се обадили на Столичен инспекторат и дойдоха 5-6 човека+полиция. А фирмата, наета от Столична община да кастри, даваше обяснения, защо е кастрила клони на единственото дърво, на което няма червен Х. А всички поред бяха маркирани. Търчеше насам-натам и се мяташе младо момиче, и то еко-нещо си, как убиват дърветата и няма да имаме въздух да дишаме. За кастрене на дърво в частен двор, дори не за рязане, също се иска разрешение от общината. Дори тези резачите не искат да се наемат да режат, ако нямаш тапия от общината.

Факт е, обаче, че еко-активистите не правят никаква разлика между дърво-саморасляк, каквито има много, и (по-)ценни видове дървета. Саморасляци - от едни дървета с много жилаво стъбло до джанки и круши, има колкото искаш. Има и доста полухрасти, които като не се кастрят, също заприличват на гора и дървета. Ама не са. Ето, люляците са храсти, ама отделни клони, ако не се оформят редовно, си стават като дърво. Дървесната ружа (имам и такава), също си расте и става като дърво, а е храст.

Та дайте да не бъркаме всеки парцел със саморасли храсти и дървета с гора.

# 229
Нереалистично...🙄🙄🙄
Ама разбира се, че може да се сравнят  дървото в частен двор и на улицата, което се вижда от не знам колко хора постоянно, и незнайното дърво в дерето, което е на не знам колко години, никой не знае за него и не е под никакъв отчет. 🙂
Ще дойде инспекторат и ще направят проверката в калта като за "наши хора". Вие сериозно ли мислите, че някой ще смее да глоби инвеститор, който ще реализира проект за милиони, а даже може и повече, не знам колко? Аз не мисля.
Или проверката ще бъде фиктивна, като изобщо няма да последва финансова санкция или ще им кажат строителите, че така са заварили мястото, имало е незаконна сеч от мургавите "събратя" в близост, или ще им се каже, че имат документи за всичко. Аз не съм наясно, но едва ли биха дали на обикновени хора да видят разрешение за такава сеч. Като няма снимки, че да се види какво е било, никой не може да докаже, че точно в момента се извършва нещо незаконно. Изобщо и не мисля, че някоя служба ще иска да спира такъв проект заради няколко дървета, а после да си има огромни проблеми. Много добре се знае какво се прави в Бг.
Дърветата изобщо не са саморасляци! Това, което се вижда са тополи, които са поне 30м високи. Надолу сигурно има и  други видове. Отворете и вижте снимки от мястото. Със сигурност дърветата са садени с цел.
Да се оправят хората от района. Предал съм каквото трябва до който е необходимо. Считам нататъшния спор за излишен.
Пускайте сигнали като мислите, че не ви е реалистично. 🙂

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 21:35 от Фрагтрек

# 230
Ами снимайте и пращайте на когото се сетите - ФБ, еколози, институции. Снимайте как режат...
Цялото ми детство мина в пелена от цъфтежа на тополи, от бул. Сливница чак до Дондуков - в двора на училището, което е точно под Дондуков, се събираше тази пелена. И тичахме в този двор. И който е алергичен, е изтеглил късата клечка (да не пиша другия, невъзпитан идиом ала-Любослав Пенев (чичовото)).

Май почнаха да ги сменят в един момент - женски с мъжки или обратното, едните пускали белите фъндъци, другите - не. Пак да има дървета, но да не цъфтят с белите полени.

Да не се правим на лесовъди/лесоинженери/или както се казват специалистите по озеленяване, цяла специалност в Лесотехническия си има. Има си подходящи за градска среда дървета и такива, които не са подходящи.
Всички се възхищаваме на аромата на цъфтящи липи по улиците, ама малко хора, само живеещите покрай тях, знаят, че корените им са инвазивни, разпростират се много нашироко и влизат под основите на къщите/кооперациите покрай тях. И добре ли е корените на липа да ти влязат в основите на къщата/кооперацията и да ти надигат пода/основите на сградата? Ама всеки еко-ориентиран гражданин се чувства подготвен по същество да спори и да вдига патардия. А като падне дърво по улицата/парка, защото е изгнило и кухо, защото не е проверявано наистина, и убие човек или го остави неподвижен за цял живот? Ама не, да не пипаме дърветата. Общината, поне в София, май и не само в София, кастри дървета по улиците веднъж на 10-15-20 години. А короните им се разрастват, бутат керемидите по старите кооперации, а покривите да ги поправят собствениците. Или да си платят те, за разрешително за кастрене, за самото кастрене и за извозване  на клоните? При положение, че това са общински улици, с общински дървета. Като не искаш да платиш 200-300 или повече пари (защото толкова ще струват всички разрешителни и самото кастрене и извозване), чакаш още 10-ина години да дойде ред отново на твоята улица. 

И аз спирам, няколко потребители дадоха полезни съвети, ама не, не става. Явно беше нужно да бъдат споделени емоциите.

# 231
Тополите най-често са обект на профилактиране, и с право. Освен пухчетата, които са ужас за хора с хронични респираторни проблеми, гният отвътре на сравнително млада възраст, съответно са опасни при вятър, натрупване на сняг, лед и т.н. В нашия квартал преди месец-два имаше самозапалване на топола - оказва се, че при тези дървета не е рядкост, - добре, че беше на главната квартална улица и през деня, та я забелязали сравнително бързо.

# 232
И аз съм от онези, които бяха щастливи като премахнаха всички липи покрай блока. Децата ми са алергични, или поне като малки бяха. Сополи, сълзи и течащи очи с месеци. А, мерси! Корените са големи и развалят и тротоара тя - нямаше човек з който да не е паднал на този дълъг тротоар с множество липи. А да не говорим как циганите ги нападаха и обираха. В парка на града, докато си чака  3-годишното дете, едно дърво , по-скоро голям клон, пада върху майката и тя изпадна в кома. Мне, не е нормално това врещене "Спасете дърветата". По-нормално ми се струва да се врещи "Спасете хората".

# 233
  • София
При нас липите са ок и да кажем са 2 за цял квартал обаче тия дето стават целите в пухчета и това се носи с месеци наред - направо УЖАС! Мъжът ми е алергичен и се почва едно кихане едно смъркане и така месеци наред. Пухчетата летят, закачат се по дрехите, навсякъде по терасата са и по мрежата и това няма миене в един момент.
И сме осеяни с тия неща по цялата улица до нас, а сега и зад блока...

# 234
Странно за липите. Принципно само за тополите знам, че предизвикват алергии. Аз имам алергии.
Аз лично много харесвам липи. В нашия целия квартал в Бургас имаше. Някои са запазени, други вече ги няма.

# 235
  • София
Такива алергени има, че аз чак се учудвам ама факт Grinning Така, че не се учудвам и за липите изобщо

# 236
# 237
Ами дайте направо да изсечем всички дървета, че все ще има някой алергичен. Ех, колко ще е хубаво - нито ще има листа за чистене наесен, нито клони за кастрене, тротоарите ще са идеални, приказка!

# 238
  • София
Малко преигравате Simple Smile Това никой не го е казал.

# 239
По-скоро следва да останат дървета, които са си със зелени листа. Без тополи, липи, + още едно дърво - което цъфти с едни красиви цветове - които са наистина ужасно алергенни.
Разбирам, че сит на гладен вяра не хваща - но тези дървета са били посадени във време, когато обществото не е страдало поради тях. Последните 30-40 години здравето и хората са се променили. Така че следва да се промени и средата около нас. Това включва и характера на общественото озеленяване

Общи условия

Активация на акаунт