Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 12 080
  • 274
  •   2
Отговори
# 255
12, 14, 90 ,и 119 са селски автобуси. С 90 номер съм пътувала години (когато живеех при родителите си). Винаги е бил нередовен, и все още е. Говорим за 25-30 мин. сутрин в най-натоварените часове. 40-45 мин. през деня, а вечер, в по-късните часове 50-55 мин. С другите линии не е по-леко. А 78 тръгва през около 20 минути от крайна спирка (в делнични дни). Но за по-сигурно, вижте разписанията в сайта на софийски градски транспорт. Най-добре ще бъде с метрото, когато го пуснат.

# 256
Хубаво е да се провери и на място доколко има малцинства.
С метрото ще бъде удобно, но до там. От метрото до селото пак трябвя автобус. Ако на онези в ГТ им увре акъла да "разминат" разписанията на тези няколко автобуса с по 5-10 мин., довеждащия до метрото транспорт ще бъде съвсем ОК.
Но досега не съм видяла, поне в центъра на София, да "разминават" разписанията на превозните средства, които стигат до метро. Примерно, от Сточна гара тролеи 6 и 8 се водят един-друг, през 1-2 мин., да не се загубят по жицата. А тролей 11 е примерно 5 мин. след тях (максимум). И след това 15 мин. - няма никой.

# 257
  • София
Сега погледнах - рейс 78 от 9 до 20 ч. е по 3 пъти на час. В останалото време, включително уикендите, е по 2 пъти на час.
Но е същото като честота като трамвай 1 - от/до престижния квартал Иван Вазов. Laughing

В някои отношения, например през почивните и празничните дни, градският транспорт в София е по-скоро селски, по 1-2 превозни средства на час.
От Иван Вазов за 10-тина минути си на метростанция, та можеш и без трамвай.

# 258
Доколкото поне на мен ми е известно, във Враждебна няма проблем с малцинства. То навсякъде има хора от ромски произход, неизбежно е, но там в общи линии няма. Поне това знам от някои хора. И отделно моите лични наблюдения. В темата няма ли хора от Враждебна?
Пп. Сега се сетих - На Ботевградско шосе, в една сграда имаше настанени сирийски бежанци. Това е от другата страна на кв. Враждебна. Не знам още има ли някой там. Но, не ми е известно да ходят навътре в квартала. Те си пътуват основно с 90-ти номер, който се движи по Ботевградско шосе.

# 259
Аз не съм ходила там, въпреки че имам близки роднини от там, но вече починали. Чух, че са почнали да бутат стари къщи и да строят малки кооперации.
За циганите говоря, че в съседни села има доста, а преди години/десетилетия не е имало. Но аз лично не знам.

# 260
  • София
Враждебна ( не живея там, познавам доколкото познавам София в цялост ) си е нормално село, което се води квартал.
Мисля че е по-добре от други край София ( няма значение кое се види квартал и кое село ) като Челопечене, Кремиковци, Сеславци, Яна, Бусманци, Кривина или Суходол.
Но по-лошо от Витошката яка, Бистрица, Лозен, Герман.

Центърът за настаняване оттатък Ботевградско работи, но нямам идея с какъв капацитет, тоест дали е пълен или просто има някой. Но видимо има обитатели.
Не ми е известно да има обособена махала в самата Враждебна.
78 си е нормална софийска линия със съответните хора вътре. Да не се бърка със 79, не е същото.

# 261
  • София
Имам близки роднини във Враждебна и ходим често, затова да допълня: в квартала(селото) си има всичко. Училището и ДГ са много добри. Има и добра школа по АЕ. Има стадион, както и по-малко футболно игрище близо до центъра. Магазини има всякакви.
Недостатъци - в крайните части от селото е шумно - от едната страна от северната тангента, в другата - от Ботевградско шосе и бул. Владимир Вазов. Голяма част от улиците са разбити и сякаш никой няма и намерение да ги позакърпи. Зимата е мъгливо и неприятно, там е ниско и настани ли се студен въздух, трудно се вдига.
Престъпност и подобни проблеми няма. Там няма ромска махала. Парцелите и къщите са доста скъпи и новите заселници логично са с възможности. И там вече се презастроява и къщите са в много малки парцели, но това е друга тема.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 09:51 от sofyia

# 262

За 10-15 минути си в центъра

# 263

За 10-15 минути си в центъра

Калкулациите показват, че ако трябва да чакаш 25 мин. за трамвай и след това ти трябват още 10-15 мин. до центъра, значи общо ти трябват 35-40 мин. до центъра. Въпреки че самият квартал не е далече като разстояние и е престижен хубав квартал.

Със 78 си за 15-20 мин. от центъра (Лъвов мост) до Левски-Г. Но ако чакаш отново 25 мин. да дойде рейс и добавиш тези 15-20 мин. пътуване, пак става горе-долу толкова, колкото от/към Иван Вазов. От Левски-Г също можеш да слезеш и хванеш метро от метростанция Хаджи Димитър, между другото.

Значи, като транспортна свързаност, Левски-Г с рейс 78 и Иван Вазов с трамвай 1 са приблизително еднакво транспортно комуникативни. Това написах първоначално, само като транспортна свързаност сравних двата квартала. По никакъв начин не съм ги сравнявала по други показатели.

# 264
Здравейте,

не е съвсем по темата, но инциативата е страхотна и заслужава да бъде популяризирана, затова споделям и тук.

За трета поредна година се провежда гласуване за проекти, предложени от граждани, целящи облагородяване на градската среда. Бюджетът е 200.000 лв на район и могат да бъдат избирани няколко проекта до запълване на целия бюджет. Освен в района по постоянен адрес, всеки гражданин може да гласува и за общоградски проекти с бюджет до 500.000 лв.

Гласуването става онлайн в платформата София Решава (линк в скрития текст), а идентификацията е чрез ПИК от НАП или електронен подпис.

Прави впечатление, че в южните райони като Витоша, Красно село и Триадица има много повече проектни предложения, което за мен е отражение на по-високата ангажираност на живущите там.

# 265
живея в престижия квартал Иван Вазов. Трябва да ти кажа, че по-раздрънкани коли от тези на Трамвай 1 - НЯМА. Буквално всеки път като видя да се задава, и ако имам време, подминавам и чакам да дойде номер 6. Номер 1 очаквам да се разпадне по пътя

# 266
Скрит текст:
Здравейте,

не е съвсем по темата, но инциативата е страхотна и заслужава да бъде популяризирана, затова споделям и тук.

За трета поредна година се провежда гласуване за проекти, предложени от граждани, целящи облагородяване на градската среда. Бюджетът е 200.000 лв на район и могат да бъдат избирани няколко проекта до запълване на целия бюджет. Освен в района по постоянен адрес, всеки гражданин може да гласува и за общоградски проекти с бюджет до 500.000 лв.

Гласуването става онлайн в платформата София Решава (линк в скрития текст), а идентификацията е чрез ПИК от НАП или електронен подпис.

Прави впечатление, че в южните райони като Витоша, Красно село и Триадица има много повече проектни предложения, което за мен е отражение на по-високата ангажираност на живущите там.

Навсякъде ми дава:
Цитат
Не можете да гласувате този бюджет. Опитайте с друг бюджет.
Само дето се регистрирах.

# 267
Скрит текст:
Здравейте,

Навсякъде ми дава:
Цитат
Не можете да гласувате този бюджет. Опитайте с друг бюджет.
Само дето се регистрирах.

Странно, с доста хора споделих и не са имали проблеми да гласуват. Логна ли се с ПИК / електронен подпис? Би трябвяло да можеш да избираш проекти от твоя район, както и от общоградския бюджет.

# 268
Това беше. Гласувах успешно.

# 269
Жизненият ми опит сочи да не участвам в али-бали. Че и ПИК/електронен подпис ще искат... Те сериозно ли?
За да пълнят касичките на техните хора...

Общи условия

Активация на акаунт