Стани богат - тема 29

• 10 157
  • 422
  •   1
Отговори
# 120
To може би именно затова се е наложило. Или пък рибата е избрана заради това, но сигурно има връзка.

Св. Петър е бил рибар. Много са връзките на символа риба с християнството.

# 121
Е, апостол Матей е бил бирник, ама данъкът не е станал символ Simple Smile
Петър, макар и апостол, не може да даде символ за вярата. По-скоро има връзка с това, че когато  Исус вижда Петър и Андрей да ловят риба им казва да зарежат рибарството:
- Вървете след Мен и Аз ще ви направя ловци на човеци.

# 122
Кралят на рибарите от рицарските романи е метафора за Христос.

# 123
Е, апостол Матей е бил бирник, ама данъкът не е станал символ Simple Smile
Петър, макар и апостол, не може да даде символ за вярата. По-скоро има връзка с това, че когато  Исус вижда Петър и Андрей да ловят риба им казва да зарежат рибарството:
- Вървете след Мен и Аз ще ви направя ловци на човеци.

Стига, де. Св. Петър е камъкът, на който се основава съвременното християнство. Първият папа и т.н.
За разлика от Св. Павел –> павликянство и т.н., за останалите да не говорим.

# 124
Рибата е била символ преди да стане папа. А и пак не ми е много вероятно бившият му занаят да е символ на религията.

# 125
Сериозно ли мислиш, че аз съм си го измислила? Има много писано по въпроса, чела съм.

# 126
Не. За разлика от мен - аз сега се замислих по темата и сега направих тези изводи.
Иначе вярвам, че е писано какво ли не, но подлагам на съмнение това, което не ми изглажда логично, а рибарлъка на Петър ми се струва несъществен.
И за да не давам много линкове попитах AI  да систематизира причините рибата да е първият християнски символ:

# 127
За първи път преди много години срещнах символа на рибата в романа на Сенкевич "Кво вадис". Лигия беше нарисувала риба и това разказваше Виниций на Петроний. И двамата не бяха наясно какво означава този символ. И аз към онзи момент не бях, де. Blush После гъркът Хилон им разкри, че това е символ на християните.

# 128
И за да не давам много линкове попитах AI  да систематизира причините рибата да е първият християнски символ:

Сега с AI ли ще се замеряме? Laughing
Добре, питай твоя „Каква е връзката между апостол Петър и рибата като символ на християнството?“ и чети.
Макар че едва ли базата данни, с която разполага, включва всичко, писано на хартия.

# 129
Питах го. Каза пак това - Христос му казал да зареже ;лова на риби и да тръгне да лови човеци.

# 130
И все пак е подобно на гръцката дума за риба, не е само акроним.

Писах какво означава точно този християнски символ, за който ставаше въпрос в предаването - две дъги, които образуват риба, което пък се свързва и с мълчание, тайна. ИХТИС  е на старогръцки.
Сега в Гърция ако си купуваш риба, казваш  Псари (Ψάρι), а не Ихтис (Ιχθύς).
Не се оправдавам, нито се заяждам. И преди и сега пиша съвсем добронамерено.
Бъдете здрави!

# 131
Ιχθύς май се използва за зодиакалния знак.

# 132
Това словосъчетание "който носи празника с името си" за мен е безсмислено и неразгадаемо. Все едно че го е измислил ИИ, който никога преди това не е използвал български език.

# 133
Това словосъчетание "който носи празника с името си" за мен е безсмислено и неразгадаемо. Все едно че го е измислил ИИ, който никога преди това не е използвал български език.

Абсолютно. И аз нищо не разбрах от аргументите на Кънчев.
Яд ме е за Кириакодромин. Нормално е никой (освен професионално заинтересовани) да не знае за тази книга, но се намира много лесно в Гугъл. При правилно търсене, де.

# 134
Гледам на запис, ама как не знае какво е гаргойл Thinking Можеше поне да изключи другите отговори, той даже не помисли.

ПП: И за гургулицата същата работа…

Общи условия

Активация на акаунт