Стани богат - тема 29

• 10 154
  • 422
  •   1
Отговори
# 135
Тревата?

# 136
Само който не е спортувал няма да се сети за плюенето.

Аз обаче имам още една хипотеза - футболистите развиват някаква свръхсетивност и усещат кога ги дават в едър план и тогава им идва да се изплюят Wink

За Дъмбълдор знае всеки, чел поредицата - пчела. Някаква земна пчела май.

# 137
Да, бъмбълби.

# 138
Дъмбълдор е пчела.

# 139
Това словосъчетание "който носи празника с името си" за мен е безсмислено и неразгадаемо. Все едно че го е измислил ИИ, който никога преди това не е използвал български език.

Абсолютно. И аз нищо не разбрах от аргументите на Кънчев.
Яд ме е за Кириакодромин. Нормално е никой (освен професионално заинтересовани) да не знае за тази книга, но се намира много лесно в Гугъл. При правилно търсене, де.
Много тъп прочит наистина, Кириакодромин беше ключовата дума, той я пропусна изобщо, иначе два пъти повтори въпроса.

# 140
Ами не, не беше. На мен „Кириакодромин“ нищо не ми говори, но за „Неделник“ съм учила в училище и знам, че е:
1. Първата българска печатна книга на новобългарски
и
2. Че авторът е Софроний Врачански.

Просто като чух „Неделник“ и авторът веднага ми изплува. Но ако го бяха спестили и бяха оставили само гръцкото име в условието, изобщо нямаше да се сетя.

# 141
Не беше ли Абагар първата печатна?

# 142
За използването на жокера беше ключова думата, предполагаше се, че ще търси в гугъл.

# 143
Абагар не е само на новобългарски, според Уикипедия:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B1%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80

Но иначе е първата българска печатна книга.

# 144
  • Русе
Не знам защо някои от децата ми изглеждат неориентирани. Те са на 18-19 години - като ги питат какво ще кандидатстват, отговарят нещо, но като ги питат за подготовката са някак мъгляви...
Аз на 18 вече бях ходила  една година на уроци - подготовка за кандидатстване (после ходих още една, общо две - така си беше разпределено по програмата на уличището, където ходих, а не че аз съм го решила).
Може би сега с матурите е по-лесно и затова не им е толкова важно.

Аз се готвих по история (сега се занимавам изключително много с този предмет), мислех да кандидатствам химия, защото бях на поправителен изпит, който взех блестящо, сама на себе си се учудвах за знанията си. При попълването на документите за кандидатстване заедно с една моя съученичка, тя ме разубеди за химията (Къде ще ходиш в Дървеница!). В края на краищата кандидатствах с руски и география. Така че не се учудвам на колебанието на младите хора. Доста хора сменят факултетите си дори след като са учили година или две.

# 145
  • София
Много слаб този. Иска жокери за водоливника и гургулицата, тц тц.
Браво на дамата за слюнката.

# 146
Аз, признавам си не знаех как изглежда гургулицата та проверих. А тя била много нежно и красиво птиче.

# 147
  • Пловдив
Това словосъчетание "който носи празника с името си" за мен е безсмислено и неразгадаемо. Все едно че го е измислил ИИ, който никога преди това не е използвал български език.
Абсолютно. Аз се опулих и казах нещо от сорта на "какво, носи празника в името си?!" и малкият с тон на знаещ: "да, правилно си чула".
Все пак при тая идиотска формулировка предположих, че е Фелисиано заради името.
Жената вика, че Пикасо на китарата трябвало да значи много добър, гениален - е, що не Тициан или Рембрандт на китарата тогава? Според мен трябва да значи шантав до почти налудничавост. Wink

КириакодромиОн е книгата, не Кириакодромин. Аз помня, че сме учили за нея и в този вариант на заглавието, но не се сещах чия беше, нито пък - че била първата на новобългарски език.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 08:06 от Магдена

# 148
Имам някакъв смътен спомен, че самото заглавие на книгата беше "Кириакодромион, сиреч неделник". Но със сигурност сме го изучавали в училище, че авторът му е Софроний и т.н.

За птиците нямах никакви колебания. Всичките ми бяха познати. В народното творчество и по-стари произведения често има сравнения на момите с гургулици, че са нежни като гургулици и пр. За Дъмбълдор също го знаех, за гаргойлите също - "Парижката Света Богородица" и пр. произведения.

# 149
Тези птици изобщо не ми изглеждаха като за жокер - все пак, яребицата е ясна, кукувицата също - все сме ги виждали, има из България. Улулица не съм виждала, но знам, че е нещо като бухал или сова.
Гургулицата е нещо като гугутка, а гугутката е нещо като гълъб Grinning , обаче си признавам, че не съм я виждала на живо (виждала съм гривяк - из Плевен има доста - както в Кайлъка, така и из града, където има зелени площи - големи тлъсти гълъби, живеят по високите дървета; много по-различни от обикновените и с много по-различен дълбок и силен глас).

Общи условия

Активация на акаунт