Стани богат - тема 29

• 9 889
  • 417
  •   1
Отговори
# 300
Да, изхаби си жокерите на лесни въпроси.

# 301
Хах, Кичънър в кухнята ли го прати?! Верният отговор.

# 302
На един въпрос отговори без жокер - и сгреши...

# 303
Боже, къде прати Рузвелт в 1914 година???  Обърка се с плаката на чичо Сам, той е американски.
Само лорд Кичънър пасваше, не че го знам.

Това за Жълтата гостенка щеше да ме затапи. Знам, че е туберкулозата, но не помня стихотворението. То не е и някакъв бисер, дето да трябва да се помни, освен дето е социално. А логиката може да е и бедните (основно те са боледували, не само тютюнджиите), и децата (като по-слабички).  Иначе тютюнът задръства белите дробове, но туберкулозата е заразна болест, не е като миньорската силикоза. Та няма логика тук, трябва да се знае.

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 18:38 от Черна станция

# 304
Вие знаете ли кои години е Втората световна...

# 305
Пак тъп жокер... Каква може да е единствената причина да се отлагат? След олимпиадата на Хитлер 1936 има двойна пауза, може ли да не знае. А световни пандемии кога е имало, освен Испанския грип, ама само веднъж???

# 306
Май по-добре, че си тръгна. Много слаб епизод.

# 307
И първият участник и тази след него бяха много, ама много зле.

# 308
Направо ми е неудобно да ги гледам. "Жълтата гостенка" е с посвещение - "на тютюноработничките". А мнението, че не е бисер...

Последна редакция: чт, 27 ное 2025, 19:19 от W

# 309
  • Пловдив
Тоя с добавеното име Удо се оказа, че пее/свири в една група с един мой бивш колега, който в другия си живот е все още скучен чиновник като всички нас. Преди време ги бях гледала в интервю в канала на местна медия двамата и ми се видяха много приятни (колегата е приятен, този го виждах за пръв път), а сега някак ми изглежда с излъчване на извънредно нафукан костюмар (може би пък заради костюма). Едва като споменаха групата, се усетих, че е същият. Ми нищо общо във впечатлението. Flushed
Друго лошо не мога да кажа, де. Wink

# 310
Направо ми е неудобно да ги гледам. "Жълтата гостенка" е с посвещение - "на тютюноработничките". А мнението, че не е бисер...

Това, че е с посвещение не го знаех. казах, че с логика не може да се познае. А че конкретно това стихотворение не е бисер си е мое лично мнение. Никой поет няма само бисери.

# 311
  • Пловдив
Жената защо реши, че всяко пропускане е само за по едни олимпийски игри...

И аз не го знаех лорда, но за останалите беше рано, да.

# 312
  • Русе
Той пак приказва наизуст - в случая Ерато би била по-подходяща (също е муза на поезията, но не на епосите), обаче Калиопа звучи по-красиво.

Ерато - ерос. Муза на любовната поезия.
Чапраз съм го чувала само в израза "диван-чапраз". Каква може да е връзката с инструмента чапразило?
Всъщност, сетих се, че чапразите са украшения на женския колан, пафти. И тогава "стоя диван-чапраз" ще означава "стоя с ръце прибрани отпред на колана".

Да, Кънчев каза, че в стиха "Аз Пейо бях, а аз пък Калиопа" (от песничката, известна като "На 20 километра от Бургас") - е използвана Калиопа, защото тя е музата на поезията и любовта.
Това не е вярно - би трябвало да е Ерато, защото тя е музата на любовната поезия и е подходяща в този контекст. Калиопа е на епосите. Обаче името Калиопа звучи по-добре - затова е използвано в този стих.
Само изяснявам какво имах предвид Simple Smile

Е, да, но в поезията е трудно да се вместиш в ритъма и да намериш подходящата рима.

# 313
  • София
Много зле. Много. И мъжът и жената - пълна трагедия.
Толкова лесни въпроси за елементарна обща култура. Особено за ранчо Скайуокър и за Олимпиадите, хах, просто нямам думи.
Досега в този сезон си мисля, че не сме имали двама поредни участници с 500 лв.

# 314
Много зле. Много. И мъжът и жената - пълна трагедия.
Толкова лесни въпроси за елементарна обща култура. Особено за ранчо Скайуокър и за Олимпиадите, хах, просто нямам думи.
Досега в този сезон си мисля, че не сме имали двама поредни участници с 500 лв.

Ама пък и двамата напълно си заслужиха 500-те лева.

Общи условия

Активация на акаунт