Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 367
  • 271
  •   1
Отговори
# 105
Инвестицииите са пари, които влагаш в дълосрочен план, не ги пипаш поне 10+ години, дори доста повече.
Може да ги пипаш, но внимателно. Когато имаш някакви нискорискови активи, те винаги може да се използват за гаранция на краткосрочно кредитиране с ниска лихва. Този така желан буфер.
Още на пост втори подсказах нещо на YTM 5.2% с годишна лихва 6.8 в ДКЦ което си е перфектно за тази цел, но... No Mouth

# 106
Ми не, нищо такова не си казала. Сега вече послъгваш здраво.
Държиш се надменно, високомерно и снизходително.
Това YTM  нищо не ми говори, нито гуглето открива банка ДКЦ Joy
Е, открива поликлиники.
Но се чувствай свободна да не ми отговаряш на питанията след като не можеш да комуникираш нормално и да говориш по същество.

# 107
Отговорих, изтриха го по неизвестни причини.
Yield to maturity или YTM е възвращаемост или по-точно норма на възвръщаемост и е един показател, който дава оценка на рентабилността на инвестицията. В твоят случай 5+% на датата на падежа при 6+ лихва, като разликата идва от това, че не се продава на номинал и поради търсенето цената се е покачила.
ДЦК е Държавни ценни книжа, чиято доходност се гарантира от държавата която ги издава
П.с. Винаги и без изключения говоря по същество.

# 108
Само да кажа, че аз също имам месечни фондове в Уникредит от преди 2 или 3 години с доходност над 40-50%.

Под ДКЦ май имате предвид ДЦК /държавни ценни книжа/. И само да вметна, че който не е търгувал на фондова борса сигурно не знае, че да купиш е лесно, но когато тръгнеш да продаваш трябва да има насрещна страна, която желае да купи, т.е. може и да няма и следователно парите ви не е сигурно дали са бързо ликвидни.

# 109
Е, благодаря Санди, това вече е нормален отговор.
Ще проуча и това.
Благодаря.

Цветно, би ли споделила какви точно фондове.

# 110
Страхлива си, ама си и бая излишно наперена.
Знаеш ли лой е принцип N1 във финансите? 1 ЛЕВ ДНЕС СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ 1 ЛЕВ УТРЕ. и точно поради тази причина има много логика да си харчиш парите тук и сега, и при нужда евентуално да вземеш кредит. Разбира се, има много условности, но поне недей да скачаш като пале на всеки, който изрази мнение, което ТИ не разбираш.
Моят конкретен съвет- погледни Iuvo save. Онлайн депозити, сега май е 7% лихвата. Лятото беше на промо 8% за 1 година. Гарантирани са от Фонда.

Колко са гарантирани? Къде го пише? Аз знам,че имат риск. Имам депозит, колкото съм решила,че мога да загубя.

# 111
Iuvo safe не е депозит и не е гарантиран от фонда. Доходността е преди данъци така че всеки инвеститор е длъжен да подава данъчна декларация и да заплати данък при реализирана печалба. Не е за начинаещ. За мен е рискова инвестиция за дългосрочен период.

# 112
Не се знае кой ще връща парите, ако потъне фонда Simple Smile Държавата, банката или служителките - никой!

Я кажете по разбиращите, нормално ли е след закриване/обратно  изкупуване на сумата във взаимен фонд, същия ден да се появи малка сума след това. Всичко беше на нула и се появи след час два

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 02:36 от dsfds

# 113
  • Сф
Чак пък на килограм акъли... не давам. Поправям се, не е гарантиран от фонда, обърках го с един друг продукт. Какво да й обяснявам за Р2Р при положение, че тя не разбира и скача на всеки втори. За ГДД въобще не е ставало на въпрос, така че, айде моля. Който го интересува ще си провери всичко, не вярвам някой да вярва сляпо на ЕЖК в бг мама

# 114
Ако е уникредит - така правят не се актуализира веднага ( не може да еиста нула сметката докато е в процедура по закриване), след седмица две ако още стои - напомни им в някой офис и ще я изчистят.

# 115
Гаранция има само при депозити.
Ето, да е ясно. Капитал в риск.
Iuvo safe

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 04:12 от DeVa®

# 116
За да инвестираш трябва дупе (здрави нерви). Тук чета как някой се хваща за сърцето, че инвестирал 1000 или 5000 лева и загубил някакви проценти. Да де, ама тези проценти при тази сума са все едно е отишъл на добър ресторант с половинката си. Я да видим ако един месец си шест цифрена сума назад, друг месец напред, колко валериан ще е нужен Wink

# 117
Гаранция има само при депозити.
До сумата гарантирана от фонда. Blush
Тук чета как някой се хваща за сърцето, че инвестирал 1000 или 5000 лева и загубил някакви проценти.
Как беше? 10% са си 10%. И да, не е важно колко губиш, а колко може да си позволиш да загубиш.
Скрит текст:
Познавам един луд с картечница. Стреля по високорискови с висока доходност. Шортва на безумен stop loss от над 8+ процента, което на практика е очакване за 15+% бързи пари. Ей за това трябва дупе. За него такива картинки

са смешни и не заслужават внимание. Докато за други включително и мен е в границата на разумен риск. За мен донякъде, заради очакваните дивиденти, но аз съм по-скоро консервативен.
Въобще за тези които сега прохождат, 10 дори 20% общо от капитала трябва да се приема като "разходи за обучение".

# 118
  • на Мелмак
Да, дупе трябва Joy
ММ е от високо рисковите.
Той само с това се занимава.
Но при високо рисковите сумите са други Wink

# 119
Не помня дали в тази тема, но някъде във форума беше, имаше проучване, че 80% от всички инвеститори губят.
Елора да прецени дали има уникалния шанс да е сред останалите 20.

Общи условия

Активация на акаунт