Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 187
  • 271
  •   1
Отговори
# 90
До преди няколко месеца, години наред бяха с 0 процента лихва.За мен 1 процент лихва е нищо. И не разполагаш и с парите си. Лихвите бяха изгодни преди години.

Допреди 3 години бяха по 3,5% (след една две години ще започнат да ми падежират),  сега започнаха да ги свалят. Разчитам, като влезем в ЕЗ на по - висока доходност.

# 91
Jenaiassez, аз съм тази, която е с право да се дразни.
Да съм питала как да си похарча парите или дали да живея на кредити? Не.
На въпрос за различни инвестиционни инструменти получавам думите - харчи си парите и живей на кредити. Парашути и крузи.
Хайде сериозно.
В пари за черни дни, спестявания, кой както ги нарича, няма нищо лошо.

И да ЧС, най-добре наистина някъде с лихва да има малка, да не седят така.
Страхлива съм, какво да направя, има хора може да рискуват. Засега тия неща са ми нови.

Stamatko, може би си прав, добра идея. Една част малка като спестявания, другите към инвестиции.
Ще мисля как.
Наскоро ме съкратиха, дойдоха непредвидени разходи, та ще се стопи една част, няма начин.

# 92
  • Сф
Страхлива си, ама си и бая излишно наперена.
Знаеш ли лой е принцип N1 във финансите? 1 ЛЕВ ДНЕС СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ 1 ЛЕВ УТРЕ. и точно поради тази причина има много логика да си харчиш парите тук и сега, и при нужда евентуално да вземеш кредит. Разбира се, има много условности, но поне недей да скачаш като пале на всеки, който изрази мнение, което ТИ не разбираш.
Моят конкретен съвет- погледни Iuvo save. Онлайн депозити, сега май е 7% лихвата. Лятото беше на промо 8% за 1 година.

Корекция- НЕ СА гарантирани са от Фонда.

Последна редакция: нд, 14 дек 2025, 00:00 от Miraj*

# 93
Jenaiassez, аз съм тази, която е с право да се дразни.
Да съм питала как да си похарча парите или дали да живея на кредити? Не.
На въпрос за различни инвестиционни инструменти получавам думите - харчи си парите и живей на кредити. Парашути и крузи.
Хайде сериозно.
В пари за черни дни, спестявания, кой както ги нарича, няма нищо лошо.

Всеки има право да се дразни на каквото и да е, както вие на съветите, така аз на леко наглото отношение.

Мисля, че това, което има предвид потребителят е, че без повече подробности, адекватен съвет не може да получите: има много начини да си инвестирате или запазите парите, но различните начини са подходящи за различни типове хора.
Когато определен съвет не ни харесва, няма нужда да се нахвърляме върху съветващия и да му обясняваме колко е зле. Четеш, казваш си това не е за мен и подминаваш. Даде ви се съвет и за депозити.

И последно: разбирам страха и мен ме е страх, но в един момент реших, че ме е по-страх да продължавам, както досега, без промяна и без растеж.

Преценете си какво искате от спестяванията си и четете.

Забравих да коментирам курса от 5000. Абсолютна загуба на пари ми се вижда, като човек, който си е купувал курс (далеч по-евтин обаче).

# 94
Е, всеки си е прав за него си.
Но и не съм единствената, която се " изуми" от съвета да съм си изхарчила парите.

Да, ще чета. Имам нужда явно.

# 95
  • на Мелмак
Ето, един съвет.
Ако искате го направете.
Преди няколко години купихме в Уникредит някакви фондове. Пиша така, защото наистина не знам. Имам там приятелка и тя ме нави. Каза ми какво да взема, аз само подписвах. После и ММ купи. Та в началото беше добре. Започна олихвяване, имаше някой долар отгоре. Това от тези, дето всеки месец внасяш.
Дойде ковид, лихвите станаха отрицателни, всичко беше тъмно червено, жената ми се обади и ми каза да не внасям повече, защото всичко е на загуба. ММ каза Не, сега купуваме евтино. И изтърпяхме дълго време да внасяме и да гледаме дълбоки минуси. Ковид мина, и лихвата скочи, на някои беше +50%. Тогава имаше само срочни, сега са безсрочни, ние съответно имаме отново, различни. Засега мисля това да ползвам след време, разбира се, да сме живи и здрави, за пенсия. Не мога да разчитам на българското задължително и доброволно пенсионно осигуряване. Разбира се тези суми могат да се теглят по всяко време. Но ако ви представлява интерес, може сама да проучите нещата.
И никой, никъде няма да ви каже, ето, вложете тук Х лв и ще имате Х0000 след някакво време. Вие самата трябва да си извървите пътя, той не е лесен. Както може да спечелите, така и да загубите. Ако наистина искате да печелите от това, трябва само с него да се занимавате. Не е лесно и е доста ангажиращо. Аз лично не мога.

# 96
Благодаря etty775.
Имам спомен, че и за някакви фондове също ми говореха, били по-сигурни и не толкова рискове. За кои точно фондове става въпрос при вас. Те ме заляха с един тон информация.
Но интересна тактика, не сте се панирали, изчакали сте и после на печалба даже сте били.
Тя ми каза, че няма смисъл да влагам за определен период и да дърпам след време. Вика просто ги оставете.
Е, както казаха назад, една част винаги може просто да имам спестовна сметка с някаква сума. Идеята е да имам достъп до една част при разни обстоятелства.

# 97
  • София
...Наскоро ме съкратиха, дойдоха непредвидени разходи, та ще се стопи една част, няма начин.
You don`t have saving problem, you have making problem!
Или иначе казано - фокусирай се първо върху изкарването повече, отколкото върху спестяването!

# 98
Да, мерси, не знаех това JoyStuck Out Tongue Winking Eye

# 99
...Наскоро ме съкратиха, дойдоха непредвидени разходи, та ще се стопи една част, няма начин.
You don`t have saving problem, you have making problem!
Или иначе казано - фокусирай се първо върху изкарването повече, отколкото върху спестяването!

Подкрепям . 50-60 процента от дохода за Битовизмите. Останалите 40 процента за удоволствия и спестяване/инвестиране.

# 100
  • на Мелмак
На всеки дохода е различен Wink
Елора, проучи си ти. Ти трябва да вземеш информиран избор.
Казах ти, че не е лесно Simple Smile

# 101
Да, хич не е лесно Grinning

Ей така съм

# 102
Добре де, това го разбрах. Каква ти е целта тогава с тези пари?

Сериозно ли питаш това?
Каква е целта на спестяванията? Егати и въпроса.
Да има човек при спешни случаи, ако му потрябват. Нарича се финансова сигурност. Буфер за непредвидени разходи.

Елора, тук ти е ключовия момент.
Инвестиции и спестявания тип "буфер'' са коренно различни понятия.
Инвестицииите са пари, които влагаш в дълосрочен план, не ги пипаш поне 10+ години, дори доста повече.
За твоите цели - буфер, ти трябва спестовна сметка, или депозит, но не прекалено дългосрочен. За да имаш достъп до парите си при нужда.

Нулеви лихви е имало в някои банки, не всички. Аз нямам сантименти към никоя банка и ги сменям, ако не ме устройват лихвите.
Никога на нулева лихва не съм била, сменила съм 15+ банки. Както каза Сейко, сега съм в Биг Банк, а от ТБИ съм получила петцифрени суми от лихви, за 9 години, откакто съм им клиент.

# 103
Аз не че съм сантиментална, ама пък всичко на едно място.
Мерси, ще проуча Биг Банк.

# 104
  • на Мелмак
Елора, наистина прочети за себе си, за инвестиции и спестявания. Намери разликата. Някои от хората, които чета тук, по обясненията и отговорите, виждам, че са минали по трудния път.

Общи условия

Активация на акаунт