Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 5

• 10 165
  • 271
  •   2
Отговори
# 210
Края на годината е -  време за равносметка.

- СП500 носи 16-17% за 2025(17% с вкл дивиденти), но ако сте европеец и не сте се подготвил/хеджирал за слабия долар, за който Тръмп се бори със зъби и нокти, то вероятно вашата доходност от СП500 е около +12% за годината(долара губи 11,6% спрямо еврото от началото на годината).
- Ако сте вложили парите си в немския основен индекс DAX то вие сте направил +21,3% от началото на годината.
- Ако сте луд оптимист за БГ пазара, като мен и очаквате икономиката ни да расте по-бързо от останалите в ЕС, а еврото да се отрази позитивно на пазара на акции в България, то Софикс ви е донесъл +29-30% за 2025.
 - Макар, че нямам в портфейла си най-добре представилата се ликвидна БГ акция Сирма груп(+97% за 2025г.), то и аз съм доволен със +56% средна доходност на портфейла ми от БГ акции за 2025г..

Другата ми инвестиция в етф-а на Вангард VWCE(следящ около 3600 компании от развити и развиващи се пазари) е около +8.8% .
Успех на всички в инвестициите!

Качвам две видеа, които може да са ви интересни. Ще се радвам да споделите вашите успехи за 2025 и залози за 2026г.

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 18:22 от kokopapa

# 211
Аз си смятам след данъци, колко съм кеширала иначе са едни цифри просто, утре може да се събудя с други числа. Не слагам тигана на котлона преди да е хваната рибата.
https://www.mediapool.bg/zhilishtnata-kriza-v-evropa-nyama-da-po … a-news378365.html който се интересува от инвестиции в НИ. Статията е дълга и интересна.

# 212
Хубаво е да се пишат равносметките след като е свършила годината.
Тези които питат дали възвръщаемостта е на база само реализирана печалба малко трябва да се замислят за да се сетят, че ако беше така щеше да се обезсмисли тази равносметка. Според това което го устройва човек може да продаде само печеливши или само губещи позиции и да изкара реализирана печалба или загуба както му е кеф.
Единствения вариант е да се гледа общата доходност за портфейла след края на последния работен ден за годината, 30/12. Това е ако се цели да се каже доходност за календарната година, иначе всеки може да си пише всеки ден от кое колко е спечелил, няма лошо в това.

# 213
  • в пералнята
Аз си смятам след данъци, колко съм кеширала иначе са едни цифри просто, утре може да се събудя с други числа. Не слагам тигана на котлона преди да е хваната рибата.
https://www.mediapool.bg/zhilishtnata-kriza-v-evropa-nyama-da-po … a-news378365.html който се интересува от инвестиции в НИ. Статията е дълга и интересна.
Статията е наистина интересна. За първи път от доста време попадам на толкова широкоспектърен анализ.

# 214
С това не съм съгласен. Това е доходността за година. Кой ще продаде сега или продължи си е лично решение. Затова е годишна доходност. Утре може извънземните да ни затрият, защото им е скимнало или друга дивотия. Който иска да продава, който иска да държи.

# 215
От една страна е вярно, че печалбата и загубата стават реалност чак когато се кешира. От друга страна за какво да се кешира? Нали после парите пак трябва да се вложат? Само ще има загуби от такси. Е, освен ако нямаме спекулация, но не за това говорим.

# 216
Все пак парите се теглят, някой светъл ден. Не ги държим завинаги инвестирани. Затова е редно, дори от гледна точка на данъци, печалба/загуба да се отчита в момента на тегленето.
Имам едни акции, бяха доста на плюс, но не съм ги продала тогава. Сега паднаха, как да отчета печалба, ако реша в сегашния момент да ги продам?

# 217
Освен да чакаш с надеждата пак да се повишат.

# 218
Все пак парите се теглят, някой светъл ден. Не ги държим завинаги инвестирани. Затова е редно, дори от гледна точка на данъци, печалба/загуба да се отчита в момента на тегленето.
Имам едни акции, бяха доста на плюс, но не съм ги продала тогава. Сега паднаха, как да отчета печалба, ако реша в сегашния момент да ги продам?

Идеалният вариант е да не се теглят никога и да бъдат наследени от децата. Тоест човек да може да живее без да има нужда да ги тегли за да си покрива нуждите.

# 219

Идеалният вариант е да не се теглят никога и да бъдат наследени от децата. Тоест човек да може да живее без да има нужда да ги тегли за да си покрива нуждите.

Това щеше да идеално ако инвестиращия същевременно поддържа добро качество на живот. Не да се ограничава, да преследва като хрътка промоциите и талоните по маркерите и някой ден да си отиде казвайки си "баси живота", но оставяйки форчън след себе си. Всичко трябва да е с граници, но народната психология масово е изкривена.
Вчера гледах видео за двойка раково диагностицирани и тяхната стратегия/подход към живота, та може това да ми е повлияло временно.

# 220
Малко нелогично  ми се струва да инвестираш без да пипаш. Може би зависи колко се инвестира и на колко години е човек.
По-добре да се харчат тогава или да си спестява една част човек и чат пат да си харчи, ако му се налага.
Децата трябва сами да живея и изкарват пари.
Иначе така излиза, че храним някакви непознати хора. И не е сигурно от тия инвестиции кой е  повече намазалия. Разни институции или децата.

# 221
Ама аз нарочно казах "идеален вариант" и даже поясних "човек да може да живее без да има нужда да ги тегли за да си покрива нуждите".  То семейно богатство така се създава от няколко поколения.

Малко нелогично  ми се струва да инвестираш без да пипаш.

И за какво да се пипат? Да се похарчат зорлем? Да си купя ЕС класа мерцедес, апартамент в Лондон или яхта, защото имам пари ли?  Ама имам сега, а утре? И затова по-добре да са в резерв за черни дни, а в идеалния случай такива няма да дойдат и парите ще бъдат наследени.

# 222
Ами зависи. На сегашната си възраст и аз не бих пипала честно казано.
Но пак  казвам, зависи и колко се инвестира, каква е печалбата.
Може пък да се вземе част, ако е нужно. Не визирам за яхта де.
Но и би било удобно, човек след пенсиониране да си има вече нещо натрупано и да живее по-спокойно.
Даже от позната ми каза, че не запад така правили. Ако примерно им се наложи в старчески дом /там е друго нивото / да не лежат на плещите на децата.
Примерно.

# 223
Точно това имах предвид - спокойни и осигурени старини и каквото остане се прехвърля нататък.

# 224
Напълно съгласен с ЧС. Не става въпрос да живеем на ориз и картофи и да сме инвеститори. Инвестициите не са нещо което трябва да се бърка с базовите потребности. Вече отделен въпрос, че за всеки базови потребности са много различни. Нещо което се развива добре няма смисъл да се продава ей така за спорта. Пък то да не дава Господ никой не знае колко му остава и може да останат акциите за потомството непланирано. А докато си жив и като не ти трябват нормално да пазиш за черни дни.

Общи условия

Активация на акаунт