Семейни задължения към възрастен родител

• 11 438
  • 345
  •   1
Отговори
# 135
  • София /Абсурдистан
Ох, не става въпрос за угаждане, хора. Болестта е такава. Имам опит с близък и съм в ужас какво ще бъде нататък.
Психиатър трябва да следи болната. В Александровска има център за деменции.

# 136
  • ES
За каквото и да се говори, накрая все става въпрос за пари. И който ги няма е лесно, вдига рамене. Който ги има трябва да ги даде, защото не е човешко и както се спомена е въпрос на съвест. Само той има съвест, другия няма възможност и не му се търси сметка. Аз вярвам, че все някой си плаща сметката рано или късно.
Такива сестри после търсят/изискват помощ от сестра си и за самите себе си. Тъй де, така и така е свикнала да помага.

# 137
  • София /Абсурдистан
https://www.ozone.bg/product/krayat-na-altshaymer/?utm_source=go … LFE8D3ZRVCb7GDZD2

Да препоръчам тази книга, може на някого да му е полезна.В групата във Фейса се предлагат разни изпробвани методи като режим и начин на хранене на такива болни.

# 138
  • София
Това се опитваме да ти кажем - стигне ли се до там да зависиш от близките ти, тухли, керемиди, пари в банката не могат да те изгледат. Всичко зависи от тяхната съвест.

Точно. Много добре казано, и аз това исках да обясня, а не че парите нямат значение. Имат. То у нас добрата грижа не струва и просто "пари", а много пари, често и с много пак е компромисна или труднодостъпна. Та накрая каквото и решение да се вземе, у нормалния човек винаги остава вина, съвестта го гризе и мисли, че е можело и трябвало да направи повече. На този фон кой какво взел, дал, продал преди време вече никого не топли, ничий проблем не решава, само задълбочава конфликта между здравите.

# 139
Ох, не става въпрос за угаждане, хора. Болестта е такава. Имам опит с близък и съм в ужас какво ще бъде нататък.
Психиатър трябва да следи болната. В Александровска има център за деменции.

Да,сестра ми е говорила с нейни познати,които са ползвали услугите им и са останали доволни.Сега ще вземе направление да я приемат.Моля се за поне малко подобрение.

# 140
  • София /Абсурдистан
Дано да се справите, пожелавам ви го!
Но грижата за такъв болен е доживотна.

# 141
skyline7 пак да попитам - ти какво искаш?
Какво искам ли?Да се грижа за майка,която не си губи разума.Нормално е на тази възраст да има нужда от обичайните грижи.Да се радвам на новото си жилище.Да приготвям бала на детето си.Да не влошавам отношенията със сестра си.Много ли е?

# 142
Не е много,нормално си е.
Дано да ти се случи.

# 143
  • София

Болестта не мога да я определя точно,но е някакъв вид деменция,но има и депресия.Ако не я накараме сутрин да стане,лежи по цял ден.Храни се/малко/,когато и поднесеш яденето,ако ни няма не го докосва.Трябва да и се скараш,за да влезе в банята.Лекарства пие,когато и ги дадем.И постоянно повтаря,че и бучи главата.Вечер изпада в кризи,плаче,обижда,а сутрин твърди,че нищо не помни.Говори основно за умрели.Отказва да гледа телевизия.
Незнам какво е,но е ужасно мъчително.Виждам,че и децата се промениха и не могат да я възприемат така.

Според мен трябва да се фокусирате на първо място върху диагностицирането. Често при начало на склероза има и депресия, например. При адекватна диагноза ще имате и нормално лечение или подкрепяне за туширане на симптомите. Заведете я на невролог и психиатър, ще и назначат и изследвания, и после ще се гледа по-лесно.
По-назад бяха описани ужасяващи случаи при близки с деменция, но и за туширане на агресията има медикаменти, както и за подобряване на настроението. При това, което описваш депресията ми се струва най-сериозен проблем в момента.

# 144
Не е много,нормално си е.
Дано да ти се случи.
Сърдечно благодаря!

# 145
skyline7,  тежко е да гледаш как родител си отива бавно пред очите ти, как се променя и губи личността си. А грижата за такъв човек в домашни условия няма как да е адекватна и да не съсипе психически и физически обгрижващия/-ите.
Нормално е да искаш да не си отива по този начин, да е до теб до края, но и адекватна. Нормално е да искаш нейното състояние да не подкопае твоето здраве и да не рефлектира върху семейството ти, най-вече децата ти. Това не те прави лоша дъщеря, напротив. Настаняването в старчески дом или хоспис, в някои случаи е най-доброто не само за болния, но и за близките му. И този случай е от тях. Със сестра ти правите най -доброто за майка ви и за себе си.

# 146
skyline7,  тежко е да гледаш как родител си отива бавно пред очите ти, как се променя и губи личността си. А грижата за такъв човек в домашни условия няма как да е адекватна и да не съсипе психически и физически обгрижващия/-ите.
Нормално е да искаш да не си отива по този начин, да е до теб до края, но и адекватна. Нормално е да искаш нейното състояние да не подкопае твоето здраве и да не рефлектира върху семейството ти, най-вече децата ти. Това не те прави лоша дъщеря, напротив. Настаняването в старчески дом или хоспис, в някои случаи е най-доброто не само за болния, но и за близките му. И този случай е от тях. Със сестра ти правите най -доброто за майка ви и за себе си.
Благодаря за подкрепата!

# 147
Скайлайн, а всъщност със сестра ти защо си влошихте отношенията? Реално за каквото сте се договорили, това и правите.

# 148
  • София
Реално жената дори няма диагноза от лекар, пък ние разсъждаваме и успокояваме. Да я види специалист, може изобщо да няма толкова драматична деменция, а с подходящи лекарства да живне и да си се справя.
Водила съм наж служител, когато остаря и нямаше близки. Беше започнала склероза, но с подходящи медикаменти се овладя депресията, тушираха се симптоми и изкара повече от десет години в час и самостоятелен. Живееше сам и почина на 86 от друго.

# 149
Явно жената вече е в етап, когато не може да се справя самостоятелно, независимо от диагнозата или колко ще се закрепи с лекарства. 80 години са доста сериозна възраст и физическите възможности са силно намалели.
Не всеки е в състояние да извади няколко хиляди за помощ  и нужното у дома. То "у дома" за жената вероятно е къщата на село, а тя вече не е добре да остава сама. А пък в града, дъщерите й си имат своя ритъм и ангажименти и тя реално пак ще е сама през немалка част от времето. В дом поне ще е в среда с хора на нейната възраст. Ако не е саможив човек може именно там да живне.

Общи условия

Активация на акаунт