Семейни задължения към възрастен родител

• 11 372
  • 345
  •   1
Отговори
# 15
Моя близка приятелка остави майка си в дом и жената приключи за две седмици.Същата още от началото ме посъветва,че колкото и жестоко да изглежда при тази болест е препоръчително.

Nevena Virolan,лекарите са и предписали доста лекарства включ.добавки,но проблема е че тя ги пие САМО ако  ги дадеш и стоиш до нея,докато се убедиш,че ги е приела.Отделно сестра ми дава Мелатонин.

Аз се притеснявам,че в новата обстановка няма да намери дори тоалетната.Освен това в кризи постоянно говори за умиране и макар да е гадно ми мина през ума,че ако я оставим може да стане беля/на 4 етаж сме/.

# 16
  • София
А ти какво искаш?

П.П. Майката на едната ми най-добра приятелка изкара в дом много дълго, а никак не беше добре физически. Но не е била с деменция. Има домове и домове.

Висок етаж никак не звучи добре.

# 17
  • Melmak
Ама ти очакваш жена с деменция да се сети сама да си пие хапчето ли? Да, седиш до нея и се уверяваш, че ги е изпила.

# 18
Какви добавки за деменция? То силните лекарства не помагат, та добавки. Ако е агресивна се дават успокоителни и това. Деменцията е невъзратимо състояние. Имат светлите периоди, но общо взето е зле положението.
Хоспис се нарича заведението. Не старчески дом. Хората там имат лекари през деня и денонощно сестри. Жената трябва да е под наблюдение за да не тръгне нанякъде или да подпали къщата.

# 19
  • Paris, France
Добре де, може да се вземе човек, който да седи с нея докато домашните са на работа или да се изпраща в дневен център, но да си се прибира и в дома и да е сред близки. Не е добре да седи сама. Това намилам на майка ми, но не ме слуша. Сам се затъпява. Факт.

Две сте със сестра ти. Не разбрах в един град ли сте, но може да натиснете зъби и през седмицата да е при едната, а в събота и неделя при другата или една седмица у едната и една у другата.

Сестрата, щом е взела повече пари с уговорка да гледа майката, е редно да я спази поне на 80%, а вие може да помагате. Не може, обаче, да вдигне ръце.

sigma, в хоспис няма лекар и никога не е имало. Викат при нужда, но и линейките се бавят като чуят, че става дума за хоспис.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 20:55 от Moderator1

# 20
Изчетох коментарите и съм съгласна с много от тях.
Човек с деменция е опасен за себе си и околните. Не знам какъв вид деменция има и колко е напреднала.
Няма как да стои сама, нито да разбере и спазва рутина.
Местенето в непозната среда също може да я влоши и стресира, но ако нямате възможност за специализирана помощ във вас и то 24 часа, е по-добре в дом.
Някои състояния са толкова тежки, че може "гледача" да се спомине пръв.
Това не е романтичен филм, в който възрастният родител  си забравя името и бавно угасва в леглото с фризирана коса и маникюр, а вие му четете поезия.
Хората с деменция живеят в друга реалност. Падат, отказват хигиенни грижи, може да са агресивни, да направят пожар, наводнение, да изпият или глътнат нещо неподходящо. Често страдат от функционална инконтиненция, но пък отказват памперси...
Има много други неща, не знам  с каква деменция е диагностицирана жената

Деменцията не е обратима, но при падане (което често се случва) и удар  в главата или някакво заболяване/операция може  рязко да се влоши.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 17:00 от zavs

# 21
Невена, не е вярно. Говоря за съжаление от опит. Всеки ден в хосписа има лекар. Може да минава за час- два, но има.

# 22
  • София
Дом за възрастни.
И не, не бих имала угризения.

# 23
Авторката е накарала сестра си, която е била в затруднено финансово състояние да продадат жилището, в което сестра и е живеела. Аз първо от там тръгнах. И ми направи впечатление. Защото изобщо не е хубаво това. Никога не риташ паднал човек е основен закон в отношенията между хората.
Но авторката я накарала да  се изнесе и продадат жилището, защото на нея и трябвали пари за нов апартамент.
После "щедро" оставя 2/3 на сестра си с уговорката тя да се грижи за майка им. Сестрата естествено под риск да спи на улицата приема тази уговорка и доколкото става ясно още тогава отношенията им се влошили.
С времето майката се влошава, развива деменция и започва да изисква все повече грижи и внимание. А авторката някак се опитва да иска да участва в тези грижи - от една страна как да настаниш човек с деменция в чисто новичкия си апартамент, от друга тя е дала вместо да вземе 1/2 пари е взела 1/3...а сестра и взела 2/3.
Нищо че каквато и да е сума от тези пари не може да компенсира 24-часовите грижи, които сестра и е полагала до момента за болната майка. И някак си всеки се опитва да излезе сух от водата и да не излезе лошия в тази ситуация.
Аз лично бих наела жена да я гледа, да идва и да помага на сестра ми - без да искам пари от сестра си.
Ако жената няма ТЕЛК минава през освидетелстване с чужда помощ и сестрата става личен асистент на заплата. Авторката помага кога с каквото може - с време, с пари, с лекарства.

# 24
Това с имотите е друг казус. Човек с деменция има нужда от специализирана помощ.

# 25
Кой го отрича това?

# 26
Така е Lanarte, майката е излишна в момента, нито в мизерния апартамент на сестрата, нито в новото жилище на авторката. Деменцията е удобно извинение да я “устроят” в дом. Знам,че сега ше ми се обясни за болните и каква тежест са и който не е гледал незнае. Тогава защо не продадохте апартамента на майка ви и да я устроите на 5 звездна грижа, вместо да устройвате себе си?

# 27
  • София
И като я настанят в новия апартамент на 4-ия етаж, а тя скочи от прозореца или го подпали, или избяга, какво точно ще постигнат?

П. П. Продаденият апартамент е бил наследствен, не само на майката. Майката е била един от наследниците, не единственият.

# 28
Вярно. Обаче, ако е бил придобит през брака на майката е обща семейна собственост със съпруга й, майката има 1/2 + 1/3 или 2/3 общо от жилището, а двете сестри по 1/6 (от баща си). Така че, не авторката се е прецакала, ами прецакани са майката и сестрата, взела 2/3. Не знам колко струва продаденото жилище, но 1/3 както са делили едва ли е по-малко от 30 - 40 000 €. С тези пари спокойно може да се осигури нужната грижа на бабата.
Ако селото не е съвсем забутано, както пише, че сестра й и зет й са без постоянни официални доходи, на тяхно място бих взела бабата, оформила личен асистент и бих се изнесла на село, за да е в позната среда. Апартаментчето на партера в София бих пуснала под наем, за да си осигуря допълнителен доход, поне докато мога да се грижа за жената.

# 29
И какво като имали дялове? Да не дойдат времена с децата ни да си мерим дяловете, пу, пу. Две възрастни жени останали на наследствения апартамент от мама и тати. И няма нужда да я настаняват на 4 етаж, да не се правим на неразбрали.
Намирате в Гугъл най-хубавия и най-скъпия, с най-много грижи и лекарска помощ старчески дом, настанявате майка си, след като сте продали апартамента на жената. Плащате  и се радвате, че е добре гледана и се надявате един ден и за вас да направят същото.

Общи условия

Активация на акаунт