Семейни задължения към възрастен родител

• 11 385
  • 345
  •   1
Отговори
# 30
Mama Ru, права си, аз се въздържах да го напиша, но ето го черно на бяло - авторката е прецакала и сестра си и майка си, но някак ми се струва, че се опитва сега да изкара, че няма отговорности. Не е хубаво това нещо.

milenaka, напълно съм наясно с трудностите около гледането на хора с деменция. Те са по-трудни за гледане и от децата, защото докато легнеш 1 час да поспиш може жив да те запалят, за разлика от децата, които си лягат и спят до тебе. Опасността е ясна и реална.
Обаче това не означава, че авторката няма задължения към майка си, особено след като добре си е изиграла картите с продажбата на апартамента. Хоспис или аз дадох две предложения други, но не може за всичко да се товари само едната сестра.

# 31
  • Melmak
Много смятате дялове, частички. То станалото вече е станало. Майката явно е била с разума си като се е съгласила. Въпросът е, че сега щом е с деменция и в най-новия апартамент да я вкарат, тя сама не може. Ако не бяха продали нищо, а майката имаше своя апартамент, как щеше да живее и без помощ? Просто е невъзможно. За тази жена е нужна грижа 24/7. Мен ще ме е страх да оставя такъв човек сам, ако ще не в чисто нов дом да съм, а в бунгало.

# 32
Майката се е изнесла на село, преди години, в апартамента е останала едната дъщеря, която няма брак и деца. Ако апартаментът не беше продаден, майката очевидно щеше да бъде в познатото си жилище с дъщерята, която живее там. В момента майката живее на ново за нея място. Възможно е да си мисли, че ако отиде у другата дъщеря (авторката) ще е в дома си.

# 33
  • София
Вариантът на Мама Ру е един от възможните. Друг възможен (и също често срещан) е апартаментът да е прехвърлен на мъжа от свекървите преди брака. Тогава няма СИО. Или да е наследен от свекърите. Пак няма СИО. Или както е моят случай - придобит с покупка преди брака. Пак няма СИО. Има варианти. Няма смисъл от "ако" -та.
"Продали са апартамента на майката" е невярно твърдение.

Lanarte, никъде не съм писала, че няма задължения към майката. Предлагам варианти. За мен при деменция най-добрият вариант за всички е дом. Абсолютно съм против да се греда интересът само на един.

# 34
  • Paris, France
И като я настанят в новия апартамент на 4-ия етаж, а тя скочи от прозореца или го подпали, или избяга, какво точно ще постигнат?
Прозорците може да се обезопасят така, че да се открехват леко, но да не може да се отворят. Така бяхме направили в детската стая. Вратите към балконите може да се заключат когато е в къщи майката. Баба ми заключваше всички балкони като бях дете. И те бяха на 4-тия етаж.

Може да намерят човек, който да седи с нея докато ги няма, а в събота и неделя да я гледа сестрата, нещо такова. Ако от човека не се иска да я гледа на легло, да я чисти и да сменя памперси, не е много скъпо. Като ученичка съм седяла известно време сутрин с един дядо като бях втора смяна. Друг ученик идваше след училище да седи с него до 5. Само давах лекарства, сервираха му храната и помагах да яде, че трепереше от Паркинсон. В останалото време си пишех домашните и учех. Четях му уроците по литература и история. Не домакинствах и не готвех, нито го къпех и сменях.

# 35
  • Melmak
Да се намери човек да я гледа може да клони към невъзможно. Сериозно, търсили ли сте такъв човек? Освен заплатата, която няма да е хич малка, много от тези гледачи просто не стават, отказват се лесно. А тук не говорим просто трудно подвижен човек, а за такъв със сериозно заболяване. Пет минути не може сама да я оставят, не мисля, че и кандидати за гледане ще има.

# 36
  • Paris, France
В София се намират. Поне 3 ходят във входа на майка ми, защото децата на хората живеят в чужбина. Да, скъпо е, но не е вечно, а и тези хора са ни отгледали и сме длъжни, дори по закон, да им осигурим нужната грижа.

# 37
  • София
Да се намери човек да я гледа може да клони към невъзможно. Сериозно, търсили ли сте такъв човек? Освен заплатата, която няма да е хич малка, много от тези гледачи просто не стават, отказват се лесно. А тук не говорим просто трудно подвижен човек, а за такъв със сериозно заболяване. Пет минути не може сама да я оставят, не мисля, че и кандидати за гледане ще има.
Да. Приятелката ми, за която споменах по-рано, първо се опита да намери жена. МесецИ не можеше. Накрая се отвори място в дома, а това и беше резервният вариант.

# 38
Преди 2-3 месеца в русенска група имаше предупреждение за жена, която ходи да гледа възрастен човек, че е измамница/ аферистка и се е опитала да се възползва, че дъщерята на жената не е в България и да прехвърли имоти чрез нотариус.

# 39
  • Melmak
Невена, не казвам, да я оставят на произвола на съдбата. Намирането на такъв гледач е ужасно трудно, дори с добро предложение за заплата. В хоспис/дом пак не е евтино, има и скъпи, с добри грижи.

# 40
  • София
Деменцията е удобно извинение да я “устроят” в дом.

Деменцията не е извинение, а ад под небето, моля ви се, не знаете какво говорите тука. Особено ако човекът е запазен физически, както често става, способен да става, излиза, пали, навовднява, да се губи, да звъни на полицията и още хиляди безумия. Да се намери гледач в София, който да е поне малко надежден, адекватен и да не иска колосална заплата и удобства, е мисия невъзможна. Който може да си позволи такъв гледач (говорим за 24/7) или хубав дом, ама наистина хубав, не село Ягода, е благословен. Всички останали, т.е. болшинството, се съсипват, съсипват семействата си, децата си, здравето си и често не надживяват с много болния родител, да не говорим, че понякога си заминават преди него. Това е.

# 41
  • Варна
Майка ми е в "резеденция за възрастни хора". Деменцията е напреднала, но има и светли периоди, тя е и на легло. Лекар постоянно не съм убедена, че има, сестра дежурна, да. По добър от този наоколо няма, пробвали сме да наемем човек, ми не, не става. Знаем, че сме направили всичко възможто, ама да, горчи.

# 42
Много е тежко, наистина, но при деменциите най-разумното е да се намери подходящ хоспис. Тези, които не са се сблъсквали с това състояние, те идея си нямат за какво говорят. Ако искате да съхраните себе си, семействата си, решението е специализирано заведение. Деменцията е тежко психическо състояние, не го забравяйте и не обвинявайте хората, които са потърсили специализирана грижа за близките си.

# 43
Да, ужасна ситуация. Жената се нуждае от постоянни грижи и контрол, но това е ужасно обременяваща за околните. Помислете със сестра Ви за добър старчески дом, където да има осигурена 24-часова грижа и наблюдение.

Тъй като имам подобен проблем с моята майка ,искам да попитам как може да отиде в старчески дом без да е съгласна ? В същото време подчертавам ,че е с деменция и е невъзможно да се живее с нея.

# 44
Това вече трябва да се изговори с нейния лекар и с директор на дома. В това състояние едва ли е дееспособна.

Общи условия

Активация на акаунт