Раздяла

• 2 630
  • 29
  •   1
Отговори
Здравейте,
Аз съм мъж на 40+ с две деца под 10г. Живеем с жена ми от почти 10г заедно и от две години мисля за раздяла поради ред причини. Възпитанието на децата от гледна точка на викане, крясъци и истерични моменти от нейна страна. Огромна разлика между мен и нея в развитието ни като личности, кариерно и дори грижа за тялото. Абсолютно разминаване в сексуалните ни желания или липсата на такива. Разговорите помежди ни не са били пълно по тези теми, познавайки я вече от 10г стигам до извода, че са и леко безмислени.
Осъзнавам, че това е моята гледна точка, но все пак са неща, които смятам, че съм нанлюдавал и обмислил.
За мен: ако жената до мен не ме търси, провокира и възбужда (не само сексуално) някак си гиби част от ролята си. Аз въпреки предишните (от около 2г нещата тръгнаха надолу) не се старая вече толкова.
Въпроса ми е по-скоро практичен. Не търся мнение прав ли съм или не съм, аз съм убеден в сърце, душа и разум какво искам или не искам за напред. Как според вас би бил добрия начин спрямо нея и децата ни да ѝ кажа, че искам развод?

# 1
Да обмислите как ще се справяте сам с децата, за да имате някакво предложение, когато ѝ кажете. Редно е да ѝ оставите жилище поне за началото и да имате готовност за споделено родителство през следващите поне 8 години, до пълнолетие на децата.
Не е редно да очаквате тя да гледа децата, още повече щом намирате несъответствие в представите ви за отглеждане.
Трябва да помислите и как да го съобщите на децата.

# 2
Така.
Да ѝ кажеш – искам да поговорим, може ли да отделиш малко време.
Да седнеш с нея на дивана/масата/спалнята и да ѝ кажеш - благодаря ти за всичко през годините, за децата, но мисля, че сме стигнали момент, в който се разминаваме като хора.
Искам да се разделим.
Нека помислим и обсъдим как ще е добре за децата и грижата за тях при тези условия.

# 3
19 години живееш с тази жена и не можеш да разговаряш с нея.
Много тъжно.
Я кажи за какво са уж тези истерии?

# 4
  • София
А каква идея имаш по отношение на децата, след като толкова се разминавате в методите на възпитание?
Ти ли ще поискаш да се грижиш за тях или ще ѝ предложиш споделено родителство?

# 5
Такаваа,... типичен егоист , който не се интересува какво ще причини на 2 деца под 10 години, а очаква жената да го обгрижва, провокира, утешава, пари да печели и вечер да го чака   с високо вдигнати крака, преди да се е прибрал.. А преди това да е сервирала салатата и ракията на масата.

Такива, като теб, които не знаят, сърби ли ги, боли ли ги,после реват по форумите сами.
Само ми е жал за дечицата, че не са случили на баща.

# 6
  • SF
Ами то няма правилен и универсален начин, по който да го кажеш. Не ви познаваме като двойка, а и не сме най-перфектните съветници. И ние грешим. Кажи й го така, че да те разбере, а не да се чуди разделяте ли се или не съвсем. Не знам дали ще можеш да работиш и да гледаш деца, но й предложи почивка от тях, ако има нужда.
Само недей вечер да се развеждате, сутрин да се умиляваш и да решаваш, че не е задължително това да става сега, че си говорил по принцип, че още не си сигурен как ще живееш без нея. Такива игри на топло и студено много изтощават хората.
И не я обиждай, не изтъквай минусите й. Предложи й да продължите заедно, но не като съпрузи и любовници. Успокой я, че няма друга жена, но би искал тя да срещне подходящ за нея, защото ти не си. Но не я мъчи и не я упреквай. Тя е такава, каквато е, просто ти си направил грешен избор. Но пък и не е чак толкова голяма грешката, защото имаш две деца с нея.

# 7
Винаги ми светват няколко червени лампи от мъже, които наричат жените си “истерични”.

Иначе, в какъв смисъл “как да й го кажеш”, просто седни и поговори, то няма лесен начин да се каже такова нещо.

Последна редакция: нд, 04 яну 2026, 00:00 от MissBabyJane

# 8
  • София
С думи прости и предложение за нещата от този момент нататък.
Със спокоен тон, разбира се.

# 9
И разбира се с 50÷ гледане на децата.
Да не го пропуснеш.
Току виж си почине, успее да се поддържа, че може и до кариера да стигне.

# 10
То не е много сигурно, че няма друга жена, според мен точно такова нещо има.

Авторв, а не смяташ ли, че претенциите ти към жената, с която си направил не едно, а две деца са малко нахални след две бременности и раждания и гледане на две под десетгодишни деца,  ти си си същия физически, нали,  и кариерата ти е напреднала, и секс ти се прави и не си истеричен... Какво са причините жена ти да е толкова изнервена, получава ли изобщо някаква подкрепа от тебе?

Иначе щом си решил да се разделяш, кажи и истината и се разберете как ще гледате децата. Предполагам, че щом не ти харесва тя как ги възпитава ще искаш ти да ги гледаш, но по реалистично е споделено чрез половината време. Така ще имаш възможност да се проявиш.

# 11
То не е много сигурно, че няма друга жена, според мен точно такова нещо има.

Авторв, а не смяташ ли, че претенциите ти към жената, с която си направил не едно, а две деца са малко нахални след две бременности и раждания и гледане на две под десетгодишни деца,  ти си си същия физически, нали,  и кариерата ти е напреднала, и секс ти се прави и не си истеричен... Какво са причините жена ти да е толкова изнервена, получава ли изобщо някаква подкрепа от тебе?

Иначе щом си решил да се разделяш, кажи и истината и се разберете как ще гледате децата. Предполагам, че щом не ти харесва тя как ги възпитава ще искаш ти да ги гледаш, но по реалистично е споделено чрез половината време. Така ще имаш възможност да се проявиш.

Съгласна съм с всичко. Гаранция има друга жена, надали ще тръгне да се развежда без да се е хванал за друг клон.

# 12
Има друга жена, която е ядосана, че е останала сама по празниците, защото той е бил със семейството. Сега е дала ултиматум, а той се чуди как да се изкара добрия, когато утре запознае децата с "колежката".

# 13
  • София
Не мисля, че има друга жена. Мисля, че има фундаментални разминавания в израстването им.

# 14
Авторе, мисли за децата си! Имай концепция как ще присъстваш в живота им и не оставяй майка им сама в грижите. Предстоят трудни тинейджърски години дори за "целокупни" семейства, а при разклатени родители и объркани деца става още по-сложно.
Иначе по раздялата със съпругата какво - щом всички сте живи и здрави няма драма. Направете го обаче интелигентно и щадящо за децата си!

Общи условия

Активация на акаунт