Семейни задължения към възрастен родител

• 11 469
  • 345
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Ми както и да се отделят пари - ясно, че е трудно, по-малко по-добре от хич.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 10:29 от Магдена

# 166
  • София
Тук има юристи и ще ви обяснят как при диагноза може да се обезправи човекът с деменция и някой да му бъде попечител, защото документи подписани от човек в такова състояние не са валидни.

# 167
  • София
Цитат
. Не мога да ѝ причиня подобно нещо, точно все едно да си оставиш увреденото дете в дом. Пък ако щеш се скъсай да го посещаваш.
Оставянето на увредено дете в дом, "ако щеш, се скъсай да го посещаваш", не е чудовищна постъпка, а също такова предотвратяване на съсипването на други животи за период, много по-дълъг от гледането на болен родител.

Знам. Мисля го, обсъждаме със сестра ми, още не можем да се решим. Майка ми има достатъчно съзнание да разбира (на някакво ниво) какво става около нея, това ни спира. Предполагам много хора са в това положение. Тъпо е, правим каквото можем, то все не стига...

ПП. Никога не съм твърдяла, че да оставиш дете в дом е чудовищна постъпка, нито съотвтено - родител. Напротив, разбирам и подкрепям. Казвам, че ще се чувствам виновна, и то много, ако го направя, точно защото тя криво-ляво разбира какво става, същевременно си мисли, че е добре, че няма нужда от помощ. Приема нещата на първично, емоционално ниво. Та решим ли се, и от вина ще се изядем, отсега си го знаем и затова тупаме топката.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 10:17 от Flip

# 168
Чувството за вина, дори когато не си имал друг избор, е съсипващо.
Все още се чувствам виновна, че дадох първото ни коте на хотел за животни с чудесни отзиви, защото имахме нужда с децата да излезем извън града, а майка ми категорично заяви, че оставим ли й котето ще го изхвърли. Пет години вече ме преследва чувството за вина, погледът на животното, когато го оставихме за 4-5 нощувки и преди последната ми звъннаха да ми кажат, ме от втората нощ животното го няма, било избягало. Така и не разбрахме какво му се случи, просто изчезна с глупави обяснения. Не беше породисто. И до ден днешен за въпросното място могат да се прочетат само прекрасни отзиви.

# 169
Здравейте,
   ...Сега съм в ужасно гадна позиция,....защото самата аз още не съм свикнала с новото място и както се развиват нещата тя не може да се оставя без наблюдение сама в къщи.
...
Обединете усилията си, намерете се като сестри, коя каквото може да направи/да даде. Няма да бъде по равно. Такъв е животът.
Успех!

ПС. Намирам много точни, изчерпателни и изпълнени с човешка съпричастност постовете на Deborana.

Много Ви благодаря, Valerie R.

# 170
skyline7 пак да попитам - ти какво искаш?
Какво искам ли?Да се грижа за майка,която не си губи разума.Нормално е на тази възраст да има нужда от обичайните грижи.Да се радвам на новото си жилище.Да приготвям бала на детето си.Да не влошавам отношенията със сестра си.Много ли е?
Е, ти това жилище си го купила с парите от нещо, което по някаква случайност си наследила (вероятно със съгласието на майка си да ти отстъпи своята част) и изгонвайки сестра си, която си е свикнала да живее там. На всичкото отгоре си й платила, за да поеме грижите по майката. Значи ти изобщо не обичаш нито майка си, нито сестра си, искаш на теб да си ти е комфортно. За майка си, очевидно, не си искала да се грижиш в момента на продажбата на наследственото жилище.

# 171
  • София
Ама че изсмукани от пръстите глупости.

# 172
Мама Ру, не знам дали бих гледала родител, който е обещал да ми изхвърли котето, щото го мързи да го погледа три дни. Честно си казвам, ако щете ме заплюйте...

# 173
Бих намерила хоспис. Има частни хосписи, където грижите са много добри, но са скъпи и се чака, така че бих започнала търсенето моментално. Не бих гледала човек с деменция вкъщи и особено, ако имам деца. Също, не бих оставила човекът с деменция да взима решения, защото не е в състояние да мисли адекватно.
Дядо ми беше с деменция и леля ми се опита да го гледа вкъщи. Не искам да ви разказвам ужаси, но тя издържа около 6 месеца, през които й се разбиха нервите и й побеля косата и го даде в хоспис след като подгонил сина й с нож, защото не го познал и го помислил за крадец.

# 174
За частните не се чака. Но цената им е около 3000 лв.

# 175
Дядо ми беше в частен, чакаше се, защото нямаше места и имаше списък с чакащи. Може би зависи от града, леля ми искаше да е близо до нея. За държавен изобщо нямаше шанс.

# 176
  • Paris, France
Какво искам ли?Да се грижа за майка,която не си губи разума.Нормално е на тази възраст да има нужда от обичайните грижи.Да се радвам на новото си жилище.Да приготвям бала на детето си.Да не влошавам отношенията със сестра си.Много ли е?
Нормални неща искаш и са напълно постижими.

На сестра си трябва да помогнеш предвид влошеното състояние на майка ви. На мене тя не ми звучи като силно дементна, а като страдащ човек, влуден от шума в главата. На мене по едно време ми бучаха ушите след ядене и си чувах пулса. Оправих се с диета и магнезий. Преди това ми изписаха Б витамини, но обикновени, не коензимирани и те не ми помогнаха. Не искам да си спомням какво ми беше. Не можех да стана от леглото накрая. Надявам се да се намери илач за шума в главата на майка ви, да и олекне, както и на вас. 

Аз бих взела майка си за уикенда или за 2 до 4 дена седмично, когато съм в къщи. Децата ви ще и се радват и участието в балните приготовления може да я разведри. Няма да е непрекъснато при вас. Нека в другите дни сестра Ви да я гледа у тях, щом така сте се разбрали. Ще имате време без нея, а и няма да я мислите непрекъснато. Това бих направила аз. Понеже нямам братя и сестри си зная, че ако мой родител се разболее, но може да живее в дома си, ще си ида да го гледам, каквото и да ми струва.

Поне опитайте известно време!

# 177
  • Варна
За частните не се чака. Но цената им е около 3000 лв.
Оо, чака се и още как, въпреки цената. И има значение от какво е болен човека - когато майка постъпи, причината не беше деменциятя. За такива е доста труден приема.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 16:42 от plqsak

# 178
  • София
Скрит текст:
Нормални неща искаш и са напълно постижими.

На сестра си трябва да помогнеш предвид влошеното състояние на майка ви. На мене тя не ми звучи като силно дементна, а като страдащ човек, влуден от шума в главата. На мене по едно време ми бучаха ушите след ядене и си чувах пулса. Оправих се с диета и магнезий. Преди това ми изписаха Б витамини, но обикновени, не коензимирани и те не ми помогнаха. Не искам да си спомням какво ми беше. Не можех да стана от леглото накрая. Надявам се да се намери илач за шума в главата на майка ви, да и олекне, както и на вас. 

Аз бих взела майка си за уикенда или за 2 до 4 дена седмично, когато съм в къщи. Децата ви ще и се радват и участието в балните приготовления може да я разведри. Няма да е непрекъснато при вас. Нека в другите дни сестра Ви да я гледа у тях, щом така сте се разбрали.
Скрит текст:
Ще имате време без нея, а и няма да я мислите непрекъснато. Това бих направила аз. Понеже нямам братя и сестри си зная, че ако мой родител се разболее, но може да живее в дома си, ще си ида да го гледам, каквото и да ми струва.

Поне опитайте известно време!
Много лош съвет е това.
Голяма грешка е човек, който започва да губи връзка с реалността, да бъде местен непрекъснато.

# 179
Преди две седмици се обадих в хосписа на пета градска заради да позната майка и. Казаха ми, че има няколко места и е цената която казах.

Общи условия

Активация на акаунт