Семейни задължения към възрастен родител

• 11 494
  • 345
  •   1
Отговори
# 210
Това са диагнози, които се поставят от специалисти, а не защото някой ти е в тежест.

Жена, която съзнава, че е без дом, домът и е продаден, пари собствени няма, живее при дъщеря на партер, усеща, че е нежелана и в тежест и пр. и пр. и здрава да беше, щеше да се срине.
Та, кое е деменция, кое е депресия, кое е мъка, кое е просто старост, трудно може да се каже от разкази.
Ама се поставете в нейното положение. Не вярвам някой да запази спокойствие и самообладание при такива условия и пълна безнадеждност.

# 211
Минахме през подобно нещо с дядо ми последните 2 години, бог да го прости
Беше мъчение и за него и за всички околни
Накрая дадохме към 5000 лева за да постъпи за 2 месеца в хоспис, за съжаление е ужасно скъпо, но поне имаше постоянно грижи, а ние всички работим и беше невъзможно да го гледаме през това време.

Не мисля че ако дойде при вас ще се подобри, дядо ми имаше всичко което поиска и ставаше все по агресивен и само пивтаряше как сме го изоставили и държеше да сме при него буквално 24/7, не можеше да спи и ми звънеше да идвам при него в 2-3 часа

# 212
И баба ми и дядо ми бяха с деменция. Това е изключително опасно състояние, бягаха от вкъщи, не се хранят самостоятелно, буйстват, могат да направят пожар и 1000 бели. Отделно на това бяха на памперс, защото не преценяват и си вършеха нещата в гащите. Опасни са и за тях самите и за хората около тях. Не се поддавайте на такива глупости - на плача и да ви вменява чувство за вина ( ту не осъзнава какво говори изобщо ). Не се обвинявайте, а предприемете действие и я откарайте в дом. Това е най-адекватния избор за нея и вас, не сте лоша дъщеря, че го правите.. в противен случай трябва 24 наблюдение, да напуснете работа и да гледате такива картинки, които няма да са ви приятни и е възможно да се побъркате от стрес. Дома е най-безопасно, ще ходите ще я виждате, никои не казва, че я зарязвате завинаги.

# 213
Личните пари на майката са взети и вложени в апартаменти  за всяка от дъщерите.
Пари за дом няма.
Не е установена от специалист деменция.
Да не дава Господ, да сме на мястото на майката.

# 214
  • София
Или на мястото на дъщерите, ако наистина е с деменция.

# 215
Ох, не става въпрос за угаждане, хора. Болестта е такава. Имам опит с близък и съм в ужас какво ще бъде нататък.
Психиатър трябва да следи болната. В Александровска има център за деменции.

Да,сестра ми е говорила с нейни познати,които са ползвали услугите им и са останали доволни.Сега ще вземе направление да я приемат.Моля се за поне малко подобрение.

Сестрите явно се грижат за майка си, не е оставена на произвола на съдбата.
Шокът е страшен, съчувствам и на двете. Много сили и устойчивост ви трябват. Редувайте се в грижите доколкото е възможно, за да не се срине нито една от вас.

Емоционалният вой на някои потребители не е в помощ на никого. Излишно сипе сол в раните на авторката.
Голяма злост, че някой си е позволил да си купи жилище. Авторката не трябваше изобщо да споменава жилищния казус.

# 216
  • France
Голяма злост, че някой си е позволил да си купи жилище. Авторката не трябваше изобщо да споменава жилищния казус.
Точно. Ще кажеш, че тяхното жилище продали. Rolling Eyes

# 217
  • София
Може би е трябвало да не продават апартамента, майката да остане на село и да се оправя. Но пък жилището остава основно нейно и никой те го пипа.

# 218
  • France
Не мисля, че са имали голям избор за тази продажба. А и когато са я направили, деменцията не се е била проявила. Излишно е да се връщаме към този етап

# 219
Може би е трябвало да не продават апартамента, майката да остане на село и да се оправя. Но пък жилището остава основно нейно и никой те го пипа.

+1.
Така са могли да го дават под наем и парите да се събират за "черни дни".
А междувременно двете сестри е трябвало да решат жилищните си нужди/покупки, без да лишават майката от имота. При смъртта й щяха да го наследят и двете.

# 220
  • France
Почнаха се сценариите. Rolling Eyes

Скай, поискай от модератор да заключи темата.

# 221
  • София
Не мисля, че са имали голям избор за тази продажба. А и когато са я направили, деменцията не се е била проявила. Излишно е да се връщаме към този етап
Да. Освен това тази продажба е от полза и за трите, не само за двете сестри, защото благодарение на тази продажба, авторката е сменила жилието от свекърите с по-голямо, в което има място за майката, за разлика от предишното.

Като майката остане сама на село, но с великото жилище и с деменция, с какво точно ѝ помага жилището? (Филомена, не е към теб въпросът)

# 222

+1.
А междувременно двете сестри е трябвало да решат жилищните си нужди/покупки, без да лишават майката от имота. При смъртта й щяха да го наследят и двете.

Отново ирелевантно и невярно.
Майката трябва да живее при тях, редувайки се. Авторката е живяла в двустаен преди това. Къде да сложи майка си? На покрива?

Милена ме е изпреварила.

Едит:
Изтрит е мой пост в който не съм нарушила правилата на форума. Изумена съм.

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 10:17 от Dez

# 223

+1.

Отново ирелевантно и невярно.
Майката трябва да живее при тях, редувайки се. Авторката е живяла в двустаен преди това. Къде да сложи майка си? На покрива?

Милена ме е изпреварила.

Когато са продавали, майката не е била дементна, освен това е искала да си живее на село. Към онзи момент не е било нужно някой да я слага на покрива.

Това си спомням от първите постове, поправете ме, ако не е така.

# 224
  • София
Скрит текст:
Или на мястото на дъщерите, ако наистина е с деменция.
Ако е велика дума.
А по повод изтритите подскачаници затова как майката не изкала да продава и не била стъпила в апартамента 5г. ... колко в темата имат инвестиции в недвижими имоти с цел да пазят парите от инфлация и за черни дни ... и не живеят в тези имоти или са ги предоставили на децата си за ползване . Както е направила майката с нейната част. След като не е искала да я продава явно и е трябвала за осигуровка.
Защо не и е предложена осигуровка в замяна , а е приета по милост и без право на ползване ?
За каква осигуровка говориш?

Общи условия

Активация на акаунт