Колко ви е прага на поносимост за пиенето на партньора?

• 6 891
  • 269
  •   4
Отговори
# 255
Така е, Flip, даже мисля, че алкохолиците са все по-малко сред младите българи.

Ама то наистина си е различно кой си, къде си и как пиеш. Както е различно дали си от ония зомбита на фентанил в Щатите, или си богаташ на кока и бонбони в петък вечер.
Аз винаги съм казвала на познати, че кредитите и упойващите вещества са за богатите, не за бедните (тоест за нас). Grinning Ние не можем да си позволим нито качествени наркотици, нито после да си вземем две години почивка и да се запишем в луксозна комуна с други топ звезди.

# 256
Така е, всеки си преценява за себе си, но просто темата е някак си прекалено критична даже и към съвсем нормалната употреба на алкохол. 

# 257
  • София
Ама то наистина си е различно кой си, къде си и как пиеш. Както е различно дали си от ония зомбита на фентанил в Щатите, или си богаташ на кока и бонбони в петък вечер.

А да, не е като да няма значение дали си на хероин или на кетамин. Различни социални прослойки, различно качество дрога, различна прогноза и шанс за оцеляване. Ама наркоманът отвътре си е същият като всеки друг наркоман.

# 258
Абе такъв фанатизъм за трезвеност не ми се вижда съвсем наред. Само си представям да не мога да си отворя една бира вечер след цял ден работа в жегата навън или пък да си пекна скара в почивния ден и да го карам не водичка щото зми ...ъъъ, жената да не ми съска. Иначе да, всеки може да си има всякакви критерии, ама някои още си чакат господин идеалния вече на по 40-50 години или се убеждават как мъж не им трябва

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 15:15 от rf22

# 259
  • Somewhere far away
Не знам за Франция, но съм била доста пъти в Швеция и такова пиене като нащо няма  там, да не говорим че там си имат система, която до голяма степен  регулира системното и редовното пиене - алкохол над 3 % се продава само в специализираните им магазини за алкохол /Systembolaget/, а не като тук , където може да си купиш алкохол под път и над път, на всяка крачка. Grinning

# 260
Хора, вие знаете ли, че Светът е оцелял заради алкохола? През средновековието водата е била доста опасна течност за пиене, бъкана с кой знае какви бактерии. Та светът е оцелял, защото е пил бира и разредено вино вместо вода. За чай (тоест преварена вода) не са били и чували.

# 261
Аз също не харесвам да се съдят хората за някое питие. И не смятам, че ако не си пълен трезвеник, значи едва ли не живееш на ръба на бездната на бързите кредити, цирозата и умирането сам под мост. Grinning
По-назад писах, че обичам чаша греяно вино вечер през студената част от годината. Освен това тренирам активно и много редовно (бягане, катерене и планинарство). Ям много малко сладко - само тук таме черен шоколад. Тестено почти не ям освен, ако не си направим спагети, иначе хлябове, пици, баници и тн - веднъж на високосна. Теглото ми е винаги в норма дори като бях в 9тия месец. Кафе пия само сутрин (много рядко следобед, ако не съм се наспала добре). Иначе съм битова алкохоличка, нали. Grinning А съм забелязала, че хората, които се изказват така категорично и крайно, далеч не винаги живеят здравословно. Да, не пият, ама пушат, не спортуват, едни стълби не могат да качат, паркират колата буквално в хола и не биха мръднали до магазин без нея, нагъват де що има джънк, ама са трезвеници. Е, добре. Grinning
Впрочем, лично мнение, и не съвсем по темата, но у нас алкохолизмът не е толкова голям проблем, колкото цялостното заседяване, липсата на спортна култура, храненето с лоша храна, многото стрес, на който са подложени хората в големите градове и тн. Спомням си като с ММ ходихме в Прага - меката на бирата Grinning - там всеки втори бяга или кара колело, или кънки. Изключително много спортуващи хора по улиците. У нас такова нещо няма за съжаление.

# 262
Тъжно , но е истина- в Бг масово се пие всеки ден и масово за хората това е нещо напълно нормално.

Не само в "Бг", хайде сега. В Италия и Франция се пие вино с всяко хранене (в един хотел на нашето море, но наеман кажи-речи изцяло от френски организирани пенсионерски групи, бяха сложили диспенсъри за вино по коридорите - ол инклузив, червено, бяло и розе - ако някой случайно пририта за вино, а ресторантът му е далеч). Северните народи са прочути с безпаметното си "уикенд пиянство". Британците пият като смокове, там всяко вечерно излизане да ти приключва с повръщане в канавката е най-обичайното нещо на света. Навсякъде по Европата се пие, просто пиянството на бедняците, това изпадналото, смрадливо пиянство, най-много се набива на очи и оттам по-бедните народи уж пием повече. Но за алкохолизма няма значение. Много алкохолици се наливат зад резбовани врати и в луксозни мезонети, на практика са същите, просто не правят същото впечатление, каквото вмисираните пияндета в селската кръчма.

Може би единственото смислено мнение в цялата тема.
Практически в цяла Европа се пие, особено в селските региони. Във  Франция даже на обед в стола се пие вино. Италия и Испания и Франция вечер без бутилка не се сяда на масата, освен ако не си мюсюлманин (но те пък пушат хашиш от сутринта). В Англия кръчмите затварят супер рано, защото бачкаторите от фабриката влизат в пълна в 16:15 и до 20:00 да мат. Утре пак на смяна. В Ситото на Лондон масово се обядва "течен обяд" - 2-3 бори, после следобед трейдинг за милиони... В Дъблин още помня как се търкалят и лазят хора по центъра във вторник... Е такова само за Русия бях чувал че го има.
Но нали е вино, шампанско или уиски, българинът не излизал по-далеч от Ниш и Одрин - той го вижда като възвишено, с нашето -родно като долно.
Университетите в цяла Европа са пълни с припадащи момчета и момичета. Това не им пречи да си влязат в пътя с годините.

Изобщо напоследък, хора с много малък житейски опит се опитват да прокарат в България тезата, че ако пиеш вкъщи след работа една две ракии и си алкохолик и ще умреш утре. Ами сори на пуританите, не е така.
Бъдете здрави и наздраве! С мярка Wink

# 263
Georgio, пишеш “с мярка”. Демек? Кога слагаш чертата на пиенето на партньорката?

# 264
Georgio, пишеш “с мярка”. Демек? Кога слагаш чертата на пиенето на партньорката?

Грубото правило е, че жените носят двойно по-малко от мъжете. Значи ако мъж може да изпие без последици 2 бири на ден, жената една. Чела съм, че мъж може да преработва без последици 50 мл концентрат на ден, за жена ще са 25 мл.

# 265
Както сама написа по-назад 3 бири се равняват на 150 грама, значи 50 грама твърдо без последици се равняват на една бира за мъж. А за жената - половин бира.
Е, значи лято 2023 съм била алкохоличка. Grinning

# 266
Да, обаче казах, че бирата е много по-мек удар по дроба и може би за това две бири са ОК.
Пък зависи и от теглото, освен разликите в организмите на мъж и жена, има и голяма разлика в телесната маса.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 16:58 от Черна станция

# 267
Проблемът за половинките, че партньорът им пие рядко е от загриженост за здравето му. По-скоро е притеснение за своето - психическо и физическо.
Ако се излага пред хората, ако се държи неадекватно, ако шофира пил, ако става злобно избиващо комплексите си същество, ако вилнее.
Но ако като пие, става по-забавен, мълчалив или просто поспалив, количеството не мисля, че прави особено впечатление.

# 268
  • София
Хора, вие знаете ли, че Светът е оцелял заради алкохола? През средновековието водата е била доста опасна течност за пиене, бъкана с кой знае какви бактерии. Та светът е оцелял, защото е пил бира и разредено вино вместо вода. За чай (тоест преварена вода) не са били и чували.

Така е, доктор Радева неслучайно ни препоръча да избягваме водата.

Едно любимо от български автор - за един балканец, дето се справил с две бутилки (по 700 мл) ракия за час и половина - та ченгето му вика "Абе, аз толкова вода не мога да изпия за това време..." А лирическият герой отговаря (скромно) "Е, то вода и аз не мога да изпия толкова..."

# 269
Нещо подобно.

Млад брокер разпускал в бар след тежка седмица. Дошло му настроение за малко веселба, затова заявил:
- Ако някой изпие една след руга на екс десет големи ракия ще му дам двеста долара. Барманът подредил десетте ракии на бара, но нямало кандидати. След малко, без да каже нито дума, един мъж станал от стола си, излязъл, но след няколко минути се върнал застанал на прага на бара и казал:
- Аз, аз мога да изпия ракиите!
И за всеобщо удивление го направил. Брокерът му дал парите:
- Твои са си, заслужи си ги, кажи ми само защо излезе някъде, а като се върна беше толкова уверен, че ще ги изпиеш? Да не ходи да замезиш нещо, че да издържиш?
Мъжът отговорил:
- Ами, отидох до съседния бар, да проверя дали мога...

Общи условия

Активация на акаунт