Хитринки за всякакъв случай - 42

• 15 072
  • 206
  •   1
Отговори
# 195
Аз режа дръжките и го слагам като букетче в чаша с вода на плота. Вземам си колкото у когато ми трябва

# 196
Здравейте.
Не знам дали тук е мястото да питам или в готварския,  но ако съм сбъркала,  моля модератор да ми премести въпроса.
Въпросът ми е - как мога да запазя  пресен магданоз в хладилника за повече време ?
Купувам да имам при нужда  и след няколко дни, когато ми се наложи да го ползвам, той вече е увехнал,  пожълтял или направо се е скапал.
Във фризера да го замразя не ми харесва.

И защо не ти харесва? Аз магданоз ползвам сушен, но във фризера пазя копър (нарязан предварително в една кутийка от маргарин и когато ми потрябва просто остъргвам малко в таратора както е замразен) и целина (и листа, и грудката, пак нарязана на кубчета). Перфектни са. Предполагам, че и с магданоза ще е така.

# 197
ЧС, специално магданозът, за разлика от копъра, наистина губи значителна част от аромата си. И аз не обичам да замразявам, ама все пак имам и такъв. Пресния съхранявам, както е писала звънче - във влажна домакинска хартия. Навремето съхранявахме и по друг метод - нарязва се магданозът на ситно и се реди плътно (с леко притискане) в бурканче - ред магданоз (с дебелина 1 пръст долу горе), ред сол (обилно) и така до изчерпване. Затваря се бурканчето и се държи в хладилника. Отдавна не съм го правила обаче и не помня колко време издържаше, във всеки случай не е малко.

# 198
Благодаря ви за споделеното.
Когато купя подправки ( магданоз, копър) ги държа в оригиналната опаковка и ги завивам допълнително още веднъж плътно в стреч фолио, но понякога, когато реша да ги ползвам,  не са добри.
Замразените подправки не ми допадат, за мен нямат същия вкус.

Отивам да пробвам съвета със завиването с кухненска хартия.
И после заедно с хартията пак в пликче да не влиза въздух, нали?

# 199
Аз измивам магданоза, подсушавам го в центрофугата за салати и после го прибирам в плътно затворена кутия в хладилника. Така правя и със салатите и зеленчуците и траят по доста време.

# 200
  • Sofia
Магданоз и копър държа в хладилника, потопени (само дръжките) във вода  в едни малки бурканчета.  На няколко дни сменям водата и за мен си  запазват свежия вид и аромат.

# 201
Магданозът само в домакинска хартия, без фолио. 

# 202
  • Пловдив
Има ли начин стъклени бутилки 300 мл от сок от морков да изсъхват по-бързо? С тясно гърло са. Направо имам чувството, че нямат изсъхване отвътре през този сезон...🤨 Със сешоар дали ще стане?😂
Бутилки и буркани суша във фурната - на 50° и вентилатор, наредени с отвора надолу върху решетката. Не дъното на фурната слагам една плитка тава, за да събира капките

# 203
А някаква хитринка как да се запази по-дълго свежа косата? Моята се омазнява бързо. Пробвала съм препоръката да я къпя по-рядко, но няма разлика. Такава си е, а не ми се занимава да я мия през ден, защото е дълга и отнема време.
Моята е такава, скалпът ми се омазнява бързо и съответно си трябва по-често миене.
Това което подобрява положението при мен е да не използвам силно премиващи шампоани, каквито са тези изрично за мазна коса - много са агресивни, пресушават и следва още по-силно омазняване за да компенсира. Използвам си шампоани за честа употреба и само от време на време дълбоко почистващ. Другото е минимум пипане и размятане, ако ръцете са ми все в косата, ще се омазни не за два дни ами даже и за един.
На ако си е до тип кожа, а не до някакъв проблем в момента... не очаквай чудеса, разбира се. По-скоро още ден или два да спечелиш и то два звучат доста оптимистично. Досадно е честото миене, но пък с мръсен скалп и коса не бих стояла, мия колкото често се налага.

# 204
sweet_maniche, благодаря! Толкова е очевидно, а нямаше да ми хрумне.😀

# 205
С какво да изпера петна от сух шампоан по дреха - там, където е яката?
Става въпрос за палто, черно, с вълна в състава.

# 206
Аз моите вълнени палта ги пера в пералнята с препарат за деликатни тъкани и вълна, после ги суша и в сушилнята (по едно) също на деликатна програма, но ако не искаш да переш в къщи, дай го най-добре на химическо. Евентуално, ако искаш само петното да почистиш, пръсни му малко Спот (но пробвай първо на скрито място), капни малко хладка вода, за да се разпени Спот-а и разтъркай, после неколкократно с мокра кърпа "изпери" препарата.

Общи условия

Активация на акаунт