Почти цяла София става зелена зона

• 19 186
  • 665
  •   1
Отговори
# 165
  • София
А, ти живееш в Прага, но си против увеличаването на зоните в София.
Става все по-забавно.

# 166
Какъв е смисълът на ограниченото почасово паркиране, ако ти продават винетка да си кльопнеш колата за денонощия??? Това е съвсем различна концепция.
В Прага бях това лято, толкова безумно скъп град май не съм виждала. Не знам, може Лондон и да е по-скъп, може и да не е, ама Прага се усеща безумно скъпо.  Та как пък за 50 лева паркират цяла година? Сигурно си го избиват от друго.

Хахах... ако смяташ Прага за ''скъпа', явно не живееш в София, нз защо, изобщо пишеш тук...

Пиши ми в лично, да се избузите пак с изманици и следващия път! Simple Smile

# 167
В София живея и в Прага беше безумно пи-скъпо всичко - магазини, кръчми, дрехи, обувки...

И не, няма да има следващ път. Не заради цените, но заради тълпата. То направо е почти невъзможност да се насладиш на този иначе прекрасен град. В замъка изобщо се отказахме да чакаме на опашка за катедралата. И на други места от народ не можеше да се разглежда.

# 168
Скрит текст:
Както го е намислило това болно шиле-кмета, скоро цяла София ще е платена за паркиране.
- За какво плащаме данъци тогава?!
Едно е в центъра, друго е да нямаш възможност, пред дома си, както досега.

- Ако паркирането е услуга, гаранция ли ли е, че ще има места за всички, заплатили ''услугата''?
- Какви са задълженията на предоставящите услугата?
От нарЕ(д)БИте следва, че получаващите парите ни, имат само права.
- Ако нама място в киното, продават ли ми билет?

Как да действаме, когато си дойдем от чужбина за 2-3 седмици?
Къде да паркираме кола, взета под наем за ваканцията?
Досега не се замисляхме, че няма да има къде да си паркираме.

Добре, ще кажете - плащайте си!
- Защо няма дневни, седмични и месечни карти за паркиране, подобно на винетките, или картите за градски транспорт?
- Защо няма автомати за плащане с карта и кеш, както е в нормалните държави?

- А ако трябва да се грижиш за болната си майка/баща - да си близо до тях, да може да ги придвижваш по болници, да им пазруваш?

Оставям темата,
как, изобщо, ако двама млади, с коли, се залюбят, могат да заживеят у единия?
Този довод е сразяващ.
Като цяло доводите на тоя лагер са сразяващи. Има разумни неща, но повечето е точно ИСКАМПЪКДЛЪЖНИСАМИ. Ама ако буташ количка, ще са длъжни обратното, защото тебе тогава то ще те устройва, нали? Важното е да подсигурим себе си, другите да се оправят.
В Лондон бяхме пролетта. Паркираните коли бяха съвсем буквално единици и не бяха паркирани като от малоумни с нарцистично разстройство.  Подозирам и в Прага като идем, ще се окаже, че също колите са малко и се паркират културно, демек не са точно довод в случая.

# 169
Скрит текст:
Както го е намислило това болно шиле-кмета, скоро цяла София ще е платена за паркиране.
- За какво плащаме данъци тогава?!
Едно е в центъра, друго е да нямаш възможност, пред дома си, както досега.

- Ако паркирането е услуга, гаранция ли ли е, че ще има места за всички, заплатили ''услугата''?
От нарЕ(д)БИте следва, че получаващите парите ни, имат само права.

Как да действаме, когато си дойдем от чужбина за 2-3 седмици?
Къде да паркираме кола, взета под наем за ваканцията?
Досега не се замисляхме, че няма да има къде да си паркираме.

Добре, ще кажете - плащайте си!
- Защо няма дневни, седмични и месечни карти за паркиране, подобно на винетките, или картите за градски транспорт?
- Защо няма автомати за плащане с карта и кеш, както е в нормалните държави?

- А ако трябва да се грижиш за болната си майка/баща - да си близо до тях, да може да ги придвижваш по болници, да им пазруваш?

Оставям темата,
как, изобщо, ако двама млади, с коли, се залюбят, могат да заживеят у единия?
Този довод е сразяващ.
Всъщност не е никакъв проблем, елементарно е. Любящите се регистрират надлежно на адреса на който се любят, и получават втори стикер за втората кола за паркиране в съответната зона. 200€ годишно си е оферта.

# 170
  • София
Пак се целите един друг с павета, а не адресирате правилно проблемът.
Той е, че не се изграждат паркинги (има къде!), не се мисли за стимулиране на собствениците на нови автомобили, за насърчаването ползване на градски транспорт, осигуряване на достъпни и безплатни буферни паркинги, да речем обвързани с месечна или годишна карта за градски транспорт, достъпна среда за всички.

Волята не стига до зоните, отвъд е. И да, Слатина не е център, квартал с проблеми е. Както Младост, както Люлин.

После се смеят, че един гараж е 60К евра…

# 171
Един въпрос - като търсите жилище, в което да живеете, търсите ли задължително наличие на паркомясто/гараж, с което да разполагате?

Давам и личен пример - когато купувахме семейното жилище, задължително условие ни беше възможността за покупка на гараж/паркомясто. Сградата, в която се намираме има 75 апартаменти и един магазин. Гаражите са 68, а паркоместата 12. Достъпа до сградата и всички места за паркиране е един.

Още един личен пример - когато съм си търсил квартира, имах точно три изисквания - чисто нов апартамент, в който никога да не е живяно, НЕ наличие на ТЕЦ и наличие на паркомясто/гараж. Търсенето се оказа не толкова трудно и само след две седмици и четири огледа, вече имах ключовете от жилището.

Идеята ми е, има ли желание, начин винаги се намира. Не става само с искам и някой да ми е длъжен да осигурява място за паркиране на автомобил, притежанието на какъвто, е лично мой избор и отговорност.

# 172
Трудничко ще е хем безплатни, хем с такса Trollface
Баш правилно адресираме - многото коли. Няма място за толкова коли. Като намалеят колите, ще се окаже, че се събират и в сегашните паркинги, маневрират си и не става борба по кръстовищата. Ама тука влизаме в другата хипотеза - за другите правило, за мен изключение и моята кола ми е по-необходима, отколкото на комшията.

# 173
  • София
По данни от 2021 година, в София има 800 000 хил жилища, като средно 20% не са обитаеми.
Спокойно и преспокойно мога да добавя още 150 хиляди до днес, като размерът им расте.

Ако от 1995 до 2015- та си беше направила труда столична община да изисква със строежите да вървят паркоместа и озеленяване, днес нямаше да ревем.

Колите са проблем на всяка столица, но и им е предложено решение.
Ползват хората коли, ползват и още как.
Но не на гол тумбак чифте пищови.

Тутанкамон, отдавам апартаменти с паркомясто.
Себе си изнесох да гледам София от високо и да гледам плебеите и проблемите им.
Това правят софиянци, изнасят се.

# 174

- За какво плащаме данъци тогава?!...
...
Тук не става дума за услуга, а за ограничителна мярка, която да намали пренаселеността от автомобили. Не сме го измислили ние. В Лонодн само супер богатите си карат колите в центъра.

Зоните ограничават двжението в центъра /защото и в Европейските столици и в София, там са повечето учреждения, музеи, театри, и на там е голямото придвижване, улиците са удобни за пешеходци и колела, а жилищните сгради са относително малко, нискоетажни и малък бр. ап. и т.н./.
(А в София зона стават квартали с панелки!? ).
Зоната е точно услуга за живеещите в центъра, защото срещу такса си осигуряват услугата да паркират в обсега на дома си /нещо, което за всички други граждани е ограничено по време до 2 часа/.
И пак ще си задам въпроса - Кои от вас- радетелите за зони с мотив, че искат по-малко коли и по-чист въздух, са се отказали от семеен автомобил? Да не излезе, че сте 'за', защото все другите ви пречат?

# 175
Имам си подземно паркомясто.
В центъра съвсем не са малко жилищните сгради, за сметка на наплива отвън. Докато в кварталите се паркира много по-лесно. Те са прииждащите към домовете на живеещите в центъра.

# 176
Ms.Gorgeous, паркирането в буферни паркинги, ако имаш карта за ГТ и я използваш, е безплатно през деня. Какво повече?

Всеки иска да паркира за без пари, ако може. Липсата на паркинги, които да се запазват предварително, както е в другите държави, за мен е показателно.

Angelica, защо трябва да се отказваме от един семеен автомобил? За да има повече места за тези с по три автомобила и за роднините ли? Доста нахално.

Подели са акция да вземат местата на НС и министерствата в центъра. 1000 били.

# 177
  • София /Абсурдистан
Докато ГТ е в сегашния му вид, едва ли някой ще се откаже от колата си, за да го ползва. Може би с изключение на метрото. Но то пък не върви навсякъде.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 21:08 от The Iron Lady

# 178
''Подозирам и в Прага като идем, ще се окаже, че също колите са малко и се паркират културно, демек не са точно довод в случая.''

Има интернет, ЧатГПТ - в Сф. има 800к коли, в Праха 1.4 милиона.

За младите любовници - не говорим за брак, а за свободно гаджосване, 'се пак... Simple Smile
та, какви регистрации? Остава и софийско гражданство + бележка от ОФето да искате... Simple Smile

# 179
Аз в момента работя на две спирки с метрото, около офиса няма шанс да се намери паркомясто и пътувам само с ГТ.
След НГ се местим в Бизнес парка. И с кола и с ГТ ще ми трябват 50 минути. Пак ще пътувам с ГТ, няма да си причинявам търсене на паркомясто там и задръстванията по Цариградско или по околовръстното.
Докато ГТ е в сегашния му вид, едва ли някой ще се откаже от колата си, за да го ползва. Може би с изключение на метрото. Но то пък не върви навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт