Почти цяла София става зелена зона

• 19 168
  • 665
  •   1
Отговори
# 150
......
Всички тези собственици до момента паркират абсолютно законно и правилно колите си на намиращи се в близост свободни паркинги. Е точно това вече ще им бъде забранено, защото ще са в различни зони. ...
Няма да са в различни зони, успокой се, в същата зона са.
За разлика от многото приказки 'на изуст'  на доста от пишещите, аз съм проверила преди да пиша - и да в различни подзони са.
И нищо мелодраматично няма в изложените от мен факти - направете си труда да видите колко апартамента има в сградата до вас и пребройте местата за паркиране пред нея.
Големи наивници трябва да сте, за да вярвате, че ако паркирането, за хората непритежаващи собствен гараж, и спирането извън зоната на живеене, стане платено ще намалеят като цяло колите в София.
Собствениците няма да си изхвърлят колите и да си купят волосипеди.
Питам кои от вас- радетелите за зони с мотив, че искат по-малко коли и по-чист въздух, са се отказали от собствен автомобил? Да не излезе, че сте 'за', защото все другите ви пречат?

# 151
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Впечатляваща неграмотност и липса на логика в мисленето цари.
80% от жилищата и стопанските обекти в сградите, разположени в посочените за разширение квартали нямат и няма как да имат свои паркоместа /защото няма площ/. Всички те ще продължът да ползват колите си, както и всичките им  клиенти, жителите от поколения в София,
Скрит текст:
както и вие, които сте дошли 'в столицата', гости, случайно преминаващи, отишли на мач на Герена и др. Единствената разлика ще е, че всички нещо ще плащат на СО.
Проблемите ще си останат, плюс нови - ще започнат някои да си пазят места,  ще плащаме всички ако спрем в квартала в който живеем и сме платили, но извън подзоната, която е определена, ще се редим всяка година в СО да подаваме заявление с нотариален акт и т.н.
Да вземат да не продължават предлагам.
Ние останахме с една кола още докато бяхме с бебе и придвижването с бебешка количка беше интересно.

# 152
Като няма места за гостите (защото те ще плащат за 4 часа), ще ходят с транспорта. Идеално – по-малко замърсяване.

П.П. Аз също съм в жилищен квартал – настояща зелена зона, бъдеща синя.
Лозенец,  Яворов и Иван Вазов са много по-близо като градоустройство до Център, отколкото до Слатина например. С какво е по-различна Слатина от Дружба, Младост и Люлин и защо нейните жители да не могат да имат гости с коли, но тези в Люлин да могат цялото гето с таралясници да поканят. Ето на това да ми отговори някой.
Отнякъде се почва. Сигурно ще стигнат и до другите квартали. Гости, туристи и "аз съм за малко, само да питам" по принцип трябва да се съобразяват. Така е по цял свят. Люлин е доста различен от Слатина.... Grinning Обаче явно тука намекът е, че Люлин е по-евтин и удобен вариант за паркиране, защото там нямало зона.... Ама за други неща не е. Иначе доста хора щяха да са се изнесли натам. Живеенето близо до центъра си има цена.
Тези с колите в личен гараж, дали не цапат също въздуха? А електрическите автомобили? Дали само те спазват правилата - не паркират неправилно, не пречат на движението, не спират на тротоар или в зелени площи?!
Хората нямат личен гараж във всеки квартал. Когато има и ограничения за паркирането, няма да ходят навсякъде с кола. Толкова е просто.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 17:46 от Linda*kiss

# 153
Аз мога да предложа бързо решение за намаляване на трафика в града, ама кой  ли кмет ще го направи Simple Smile
Правят се зони Полигона, Младостите и околовръсното шосе - в тази посока е огромния трафик на богатите работещи служители с автомобили. А огромната си част от тези хора нямат право да паркират в лъскавите офиси. Като ходенето с колата се превърне в неудобство - може и да започнат да ползват ГТ. Знаем какъв беше трафика по време на Ковид - почти никакъв, защото хората си бяха по домовете. Фирмите спряха хоум офиса и айде пак Simple Smile

# 154
В София няма свободни паркинги... Шофьорите ...им се дава и право все пак да паркират, ако отговарят на набор условия.
Ако няма свободни паркинги къде ще им дадът право?

# 155
- За какво плащаме данъци тогава?!
Едно е в центъра, друго е да нямаш възможност, пред дома си, както досега.

- Ако паркирането е услуга, гаранция ли ли е, че ще има места за всички, заплатили ''услугата''?
- Какви са задълженията на предоставящите услугата?
От нарЕ(д)БИте следва, че получаващите парите ни, имат само права.
- Ако нама място в киното, продават ли ми билет?

Как да действаме, когато си дойдем от чужбина за 2-3 седмици?
Къде да паркираме кола, взета под наем за ваканцията?
Досега не се замисляхме, че няма да има къде да си паркираме.

Добре, ще кажете - плащайте си!
- Защо няма дневни, седмични и месечни карти за паркиране, подобно на винетките, или картите за градски транспорт?
- Защо няма автомати за плащане с карта и кеш, както е в нормалните държави?

- А ако трябва да се грижиш за болната си майка/баща - да си близо до тях, да може да ги придвижваш по болници, да им пазруваш?

Оставям темата, как, изобщо, ако двама млади, с коли, се залюбят, могат да заживеят у единия?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 12:17 от Moderator3

# 156
  • София
Скрит текст:

- Ако паркирането е услуга, гаранция ли ли е, че ще има места за всички, заплатили ''услугата''?

- Защо няма дневни, седмични и месечни карти за паркиране, подобно на винетките, или картите за градски транспорт?

- А ако трябва да се грижиш за болната си майка/баща - да си близо до тях, да може да ги придвижваш по болници, да им пазруваш?

Оставям темата,
как, изобщо, ако двама млади, с коли, се залюбят, могат да заживеят у единия?
Този довод е сразяващ.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 12:17 от Moderator3

# 157
Защо да има разлика? Само защото на теб така е изгодно? На някои хора домът им е в центъра, нали? Ама понеже не си ти, за тях може.  А данъците първо са ниски (общинските) и второ такси паркиране има във всички държави и целта им не е само събиране на пари.

Тук не става дума за услуга, а за ограничителна мярка, която да намали пренаселеността от автомобили. Не сме го измислили ние. В Лонодн само супер богатите си карат колите в центъра.

О, даже и идващите за малко имали претенции? У дома си сигурно го приемате, ама тук не може?

Няма седмични, защото по условие в зоните се паркира само краткосрочно, освен от живеещите там. Едва ли някой ще носи всички документи и ще чака проверка за седмица паркиране. Иначе се плаща със СМС много лесно и удобно.

И какъв е проблемът? Даже става по-лесно, защото ако не е зона може половин час да обикаляш и накрая да намериш място през две пресечки. От опит говоря.

Оставям темата, как, изобщо, ако двама млади, с коли, се залюбят, могат да заживеят у единия?
Ми ще ползват едната кола. То нали това е целта.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 12:18 от Moderator3

# 158
Не знам защо хората си мислят, че общината трябва да я е грижа за романтичните логистики на двама млади Grinning

# 159
  • София
Кметът трябва да осигури серенади, няма друго решение на този сериозен проблем.
Не знам какви са неговите певчески умения. Ако е като мен – зле. Всички ще избягат.

# 160
Питам кои от вас- радетелите за зони с мотив, че искат по-малко коли и по-чист въздух, са се отказали от собствен автомобил? Да не излезе, че сте 'за', защото все другите ви пречат?
Аз съм така, освен това имам гараж.

Какво искаш да кажеш с това "едно е в центъра"? Не виждам защо пред дома ти, където и да е да трябва да е по-различно от центъра.

Че ти като тръгнеш на кино някой да не би да ти гарантира, че ще има места?

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 12:18 от Moderator3

# 161
Част от въпросите говорят само за функционала неграмотност. Да влезеш в зелена/синя зона с автомобил не е ракетна наука.

В киното ми продадоха билет онлайн като стой, та гледай, докато паркингът на мола, където се подвизава киното, беше недостъпен.

# 162
От една страна, има резон да се въведе по-широка Зелена зона.
От друга стана, е пълна простотия начинът, по който се въвежда. Това не е услуга, това е ДАНЪК. Ама СО и държавата ги е срам да го нарекат данък, защото много добре знаят какво е състоянието на софийските улици и паркинги в центъра и по кварталите!!
Също така, много се оляха с разширяването на Зелената зона толкова много и до такива крайни квартали.

Това със зоните сме го заимствали от Европата, не сме го измислили ние и определено не е услуга. Това е ограничителна мярка. Както например са квотите за въглеродни емисии.

# 163
- ''У дома си сигурно го приемате, '' -

У дома имаме и места и дневни карти за паркиране, като винетките и картите за транспорта.
Годишното паркиране, напр. в ЦЕНТЪРА на Праха е 600 крони <25 евро.
В Чехия НЯМА данък автомобил Simple Smile
Транспортът е наистина 24ч. - не само 2-3 линии и с него мошеш да стигнеш от Люлин, през центъра до Враца или Плевен, в бг вариант. За 1.5 евро. Или за 50 цента, ако имаш годишна карта.
Така че, бих паркирала някъде м/у Мездра и Ботевград, ако имах поне нещо от горното...

''Че ти като тръгнеш на кино някой да не би да ти гарантира, че ще има места?''

Ма не ми искат пари преварително за кино, нали? А за ''абонаментЪ'' щат!

И как, удобно, не отговори на въпрпсите за ''услугата'' и данъка... Simple Smile

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 18:25 от dava6ta!

# 164
Какъв е смисълът на ограниченото почасово паркиране, ако ти продават винетка да си кльопнеш колата за денонощия??? Това е съвсем различна концепция.
В Прага бях това лято, толкова безумно скъп град май не съм виждала. Не знам, може Лондон и да е по-скъп, може и да не е, ама Прага се усеща безумно скъпо.  Та как пък за 50 лева паркират цяла година? Сигурно си го избиват от друго.

Общи условия

Активация на акаунт