Почти цяла София става зелена зона

• 19 201
  • 665
  •   1
Отговори
# 180
Мдааа, всеки иска да паркира безплатно буквално на три крачки от входната врата и то винаги, когато той има нужда. Останалите да се спасяват.

# 181
  • София
Гугълнах цените и правилата в Прага, не виждам да са особено по-евтини или либерални. Три вида зони, 1-2,5 евро на час, ограничение 3 часа в 2 от зоните и 24ч в третата. Абсолютно нормално и логично, нещо подобно ни трябва и тук.
Сега, ако някой много държи да ползва всички резидентски права и тук, и там, това е друга форма на тарикатлък.

# 182
Гугълнах цените и правилата в Прага, не виждам да са особено по-евтини или либерални. Три вида зони, 1-2,5 евро на час, ограничение 3 часа в 2 от зоните и 24ч в третата. Абсолютно нормално и логично, нещо подобно ни трябва и тук.
Сега, ако някой много държи да ползва всички резидентски права и тук, и там, това е друга форма на тарикатлък.

- А гуглна ли колко паркинга има?

Няма тарикатлък за 600 крони. Само настоящ адрес. Simple Smile
Но места има. А дупки - не.
 И 24ч. транспорт за <50 цента на ден.

# 183
  • София
Слатина и Студенстки град стават широк център, лукс, майка 😂

# 184
Да влезеш в зелена/синя зона с автомобил не е ракетна наука.
Зоната не е ядрена физика. Но да отпаркираш след 2 или 4 часа зона, това е неудобството, което те кара да не ползваш зоната, ако трябва да го правиш всеки ден за работа примерно. Да не говорим за плащането.

# 185
  • София
Супер . Твърдо За!

# 186
Нито един логичен довод не беше даден за новите зони извън центъра.
Защитавате мярка, без смисъл, защото я намирате за удобна за вас лично.
Примерът на Тутанкамон е показателен - сградата им има 75 апартаменти и един магазин. Гаражите са 68, а паркоместата 12. - той проблем няма, защото сградата е изградена след като стана задължително за строителя да има гаражи.  И да е в зона, няма нищо да плаща, защото може да не спира на паркоместата, или ако иска - ще плати. Ако някой съсед не си е купил гараж - да се оправя, имал е възможност.
Ако някой живее в сграда, от времето,
 когато Столична община разрешаваше строеж без гаражи, и няма какво да си купи - да се оправя.
Нарциса, точно в тази хипотеза те виждам -  "за другите правило, за мен изключение и моята кола ми е по-необходима, отколкото на комшията." , защото си за ограничаване на всички други коли, но твоята в гаража - не, защото тя не е много, много са чуждите.
В центъра не се приижда заради домовете на живущите, прииждат хора заради администрациите, заведенията, пешеходните зони, забавленията. Кой и от къде ще приижда в Дианабад,  Красно село, Сухата река..?
wild poppy/b], ако искате чист въздух и по-малко коли, защо не започнете от себе си? Или искате вие да имате семеен автомобил, а другите да нямат - доста егоистично.
[Ms.Gorgeousb] , в десятката е коментара, баш лукс!
А не ви ли се струва ниска цената на услугата за живеещите в центъра - за 200€ на година да си резервират наличие на паркомясто в обсега на дома си?

# 187
Да влезеш в зелена/синя зона с автомобил не е ракетна наука.
Зоната не е ядрена физика. Но да отпаркираш след 2 или 4 часа зона, това е неудобството, което те кара да не ползваш зоната, ако трябва да го правиш всеки ден за работа примерно. Да не говорим за плащането.

Не съм съгласна само, че е на умирачка положението в зоните.

Ангелика, цитирай ме къде изисквам чист въздух и че другите не трябва да имат автомобили? Не можеш, защото си измисляш. Не разбра ли, че никой не ти е длъжен - нито да ти осигурява безплатно паркомясто при недостиг на такива, нито да се отказва от такова, за да има за теб. Колата в големите градове при недостиг на инфраструктура е лукс, а не необходимост. Затова и ще се плаща.

Коли прииждат навсякъде, не само в центъра. И по кварталите има бизнес обекти. Особено тежко е положението в граничните квартали на зоните. Затова и новината, че моят става зона, за мен е повече от добра.

Последна редакция: пн, 17 ное 2025, 22:41 от wild poppy

# 188
@angelica, активен шофьор съм, откакто навърших 18. Първия си личен автомобил закупих едва на 29. Когато имах възможност, не само за покупката му, но и за това да си осигуря всички удобства съпътстващи притежанието му, включително и гараж/паркомясто. Без да се надявам на свободно място на улицата, или да мрънкам защо не ми е осигурено такова.

# 189
Да напомня все пак, че т.нар.свободно паркиране, т.е.извън разчертано паркомясто/гараж, по принцип не е позволено. Така че нашата кола на паркомясто си е баш в правото, а в гаража не само не е изключение, ами си е най-правото право. И това, дето го напомням, би трябвало точно шофьорите да са запознати с него, освен ако книжката не им е от зрънчо, което май е често срещано напоследък.

# 190
Синът ми купи втори гараж с апартамента, някой от съседите се отказал и хвана момента.  Има деца, ще  е нужен след време. Такова не се пропуска.

# 191
В центъра не се приижда заради домовете на живущите, прииждат хора заради администрациите, заведенията, пешеходните зони, забавленията. Кой и от къде ще приижда в Дианабад,  Красно село, Сухата река..?
В Изток прииждат. Не знам кой, откъде и защо, но прииждат.

# 192
Да напомня все пак, че т.нар.свободно паркиране, т.е.извън разчертано паркомясто/гараж, по принцип не е позволено. Така че нашата кола на паркомясто си е баш в правото, а в гаража не само не е изключение, ами си е най-правото право. И това, дето го напомням, би трябвало точно шофьорите да са запознати с него, освен ако книжката не им е от зрънчо, което май е често срещано напоследък.

Винаги може да се паркира в дясната лента, освен ако няма знак, който го забранява.

# 193
800к лични автомобила в София е мечта някаква. При 2 милиона ежедневно ползващи, дето нито на лекар, нито на работа могат да идат без кола, реалната бройка е точно двойна.
 ГТ няма как да има при безобразните гъчкания на автомобили, паркирани и движещи се, особено в час пик. Метрото само засега може да се движи из столицата.
Целодневен паркинг в синя зона понастоящем е 25-30лв. При такива цени и паркинги няма да има.
 Дано някой някога втълпи някому, че в града личният автомобил е лукс, не необходимост.

# 194
Автомобилът в София ще продължи да бъде необходимост докато градския транспорт не се развива. Изникват нови квартали без никакъв транспорт - напр всичко южно от МОЛ Парадайс. Там е един нов град, няма транспорт и всичко живо пътува с автомобил.
И нека не сравняваме градове като Прага и Виена със София. Там пътуването с градски транспорт не се усеща.

Общи условия

Активация на акаунт