Предложения за странни, необичайни и интересни имена - 50

• 12 516
  • 467
  •   1
Отговори
# 420
Изчетох темата отначало, защото конкретно в тази не съм се включвала. Затова ще коментирам и по-старички постове, които ми останаха в главата от прочетеното.
Откровено казано, Зая ме потресе. Много ми е… заешко. Освен цялото име, не виждам как можеш да я назовеш – нито умалително можеш да образуваш, нито обръщение, защото трябва да са Зайка и Зайче. Да беше поне Зоя, или Зара – пак имат букви от дядо Запрян. Или даже Зария (срещала съм го, с ударение на „а” и въпреки леката му странност, бих го предпочела в случая). Като чуеш някакви такива, почваш да откриваш известно основание в списъците с имена навремето – защото сега някои родители няма какво да ги спре от безумия.
Макар  че това със списъците също е било доста неприятно, а в някои общини са ги спазвали стриктно. Както и друга съфорумка, и аз знам за Доника, родена малко преди 1989-та. Майката много искаше дъщеря ѝ да се казва именно така, но не ѝ бяха разрешили, защото го няма в списъка. Още помня колко възмутена беше: „Доротея било българско, Доника не било българско, а има певица Доника Венкова”. И като най-близък вариант, е била принудена да избере Донка. Но след няколко години, вече при демокрацията, при първа възможност бяха успели да я прекръстят на Доника и майката беше много щастлива.
Двойни лични имена са се срещали… някакси. Майка ми, родена през 50-те, е имала съученичка с двойно лично име – в резултат на спорове между двете баби, родителите направили съчетание, и явно са им разрешили. А героинята от „Дами канят” мисля, че беше Анна-Донна (не съм сигурна за двойното „н”, но ми се струва, че така го произнасяха; майката харесвала Ана Каренина, а бащата държал на другото, на майка му – ако си спомням правилно от филма).
Кралица ми напомни за съседка от квартала на баба ми и дядо ми – Краля (отдавна не е жива, може би в началото на 20-ти век е била родена). Чувайки го, мислех, че е прякор и се чудех кой е този „крал” и защо са му лепнали такъв прякор, докато не разбрах, че е жена и това е цялото ѝ име.

И да допринеса с нещо ново към темата и аз: от мен един Тайфун. С турски презиме и фамилия – не знам дали е стандартно турско име, но го срещам за първи път.

# 421
Имах възрастен съсед с името Кралю Кралев. Съпругата му беше родена през 1920 г. и беше приятелка на баба ми. Той може да е бил връстник на жена си или е бил няколко години по-възрастен от нея.

Църквата „Св. Неделя" в София е известна още като „Св. Крал", защото в нея се намират мощите на сръбския крал св. Стефан Милутин. Може и оттам да идва името. Макар че този мой познат не беше софиянец.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 14:14 от Radilena

# 422
Не виждам нещо странно в Жанета.
Не странно, но по-необичайно е.

# 423
  • Пловдив
Аз познавам Николена, Николен не съм чувала.
Онзи ден на мои близки се роди момиченце, кръстиха я Сиена, буквата на дядото.

# 424
Косара- Моник
Божинел

# 425
  • София
Хайда
Сарафка

# 426
Няколко познати момичета -Нинела,Никаела,Лусиана

И случайно ми попадна във Фейсбук новородено- Павлеа

# 427
Стоянела – млада жена

и Сенка – възрастна жена, от новините.

Лусиана е често срещано име в Испания и в Латинска Америка. То е като Лучия – в някои страни Лусия, Лусиана.

# 428
Константна
Каменна
И двете са лекари, професори.

И от ФБ, но не съм сигурна дали е истинско име или измислен профил - Виолин, може и нещо като ник да е.

# 429
Аз имам колега Виолин. Не съм сигурна колко е годишен, ама около 30 някъде Simple Smile

# 430
  • Пловдив
Войник на име Фараон, с българско фамилно име, загинал в ПСВ. Някъде във ФБ стара снимка беше на кръста с имената на загиналите. Може да е етнически влах обаче.

# 431
Много готина темичка! Адмирации за автора.
Споменахме ли вече известния Миодраг Иванов?
Днес мярнах някаква новина за него в нета...

# 432

И от ФБ, но не съм сигурна дали е истинско име или измислен профил - Виолин, може и нещо като ник да е.

Имаме в университета преподавател Виолин Василев - иронично преподава акордеон

# 433
Сетих се за един изпитващ(шофьорски курсове) Грозьо Грозев(светла му памет). Странно ми е да си кръстиш така детето, но знам, че някога са слагали такива имена, за да гонят лошото. И като съм тръгнала с Гроз... татко имаше колега Гроздан, познавам и Грозданка около 60 годишна. Други не познавам с тези имена. Свързват се със здраве и плодородие, но аз свързвам Грозданка с песента на НЛО... Понеделник сутрин Грозданка, вторник сутрин Грозданка... 😂

# 434
Аз познавам 30-35 годишна Грозданка.

Общи условия

Активация на акаунт