В момента чета... 97

• 33 767
  • 513
  •   2
Отговори
# 240
И аз съм решена да прочета Красив свят, къде си ти след като ме плени така Интермецо.

sweetkids_mama, няма такова нещо, не се притеснявай. Книгите са като коледни играчки – толкова са симпатични и двете.

След като дочета Библиотеката съм приготвила Остани от Никълъс Спаркс и М. Найт Шамалан.

# 241
  • София
Весела Коледа! Christmas Tree
Завърших „Криминален клуб Марлоу“  на Робърт Торогуд. Четеше ми се нещо в стил мис Марпъл, но не улучих. Въпреки приликите не успях да харесам главната героиня Джудит. Не ми се стори остроумна, а просто досадна бабичка, която си вре носа навсякъде. Не знам дали ще удостоя с внимание следващите от поредицата.
Започнах „Дете 44“ на Том Роб Смит. Нямам очаквания, защото не знам как би се справил автор англичанин със ситуирането на историята в СССР по времето на Сталин.

# 242
  • София
Много хубаво пишете за "Интермецо", нямам търпение да го започна преди края на годината или в първите дни на следващата! Flowers Hibiscus

Rayna13, точно така е станало май с "Нашата Коледа". А не са случайни автори вътре....

# 243
Честита Коледа на всички! Christmas Tree
Празниците свършиха(засега)и от утре с чиста съвест ще съм на дивана с книжка.
Довършвам "Да бди над нея" на Жан-Батист Андреа.

# 244
  • Чукарландия
В момента чета "Да бди над нея" - Жан-Батист Андреа. 🤗

# 245
  • София
Приключих "Черното езеро" - напълно оправда очакванията ми!
Обожавам тази атмосфера на Хебридите!

Скрит текст:
„Оправяй си грешките преди да ги допускаш. Защото тъй много от тях могат да бъдат непоправими.”
До къде би стигнал един баща, за да защити сина си?

Влюбих се в трилогията на Питър Мей за Хебридските острови още преди години, когато четох първите три части. Изобщо не очаквах, че ще има продължение, но ето го и него – четвъртата част , озаглавена „Черното езеро”, която отново ни връща на познатите острови с недружелюбните скалисти брегове, брулени от свирепи ветрове и ледени дъждове.

И не само, че се връщаме на Хебридите, но и отново се срещаме с познатите ни от предишните книги герои. Фин Маклауд и Маршели този път преживяват семейна драма – техният 30-тина годишен син Фионлах е обвинен в изнасилване и убийство на популярната местна красавица Кейтлин. Скандалът е още по-голям, защото Фионлах е бил преподавател на момичето в местната гимназия и двамата са имали тайна връзка. В една малка островна общност, където всички се познават, това е повече от недопустимо. Фин, който вече не работи в полицията, е готов на всичко, за да разкрие убийството, защото не вярва, че синът му го е извършил.

Изключително атмосферен и мрачен трилър, чието действие се развива и в миналото, и в настоящето, припомня историите от предишните книги и ги обвързва с действието от актуалната. 

Не мога да не отбележа и силната екологична нишка. От книгата научих много неща за отглеждането на аквакултури и особено на сьомга. Неща, които ще преосмислят изборът ми на риба за консумация.

На всички, които поради една или друга причина са пропуснали книгите на Питър Мей за Хебридите, ги препоръчвам с две ръце! Невероятно е как един човек може да пише по такъв начин, че да се чувстваш като че ли си там фзически. И усещаш мириса на северното море, и ти се приисква да се сгушиш на топло, защото вятърът буквално те пронизва...

Сега от северните Хебриди отивам в Китай от 50-те години на миналия век с  "Дъщерите на Шандун" (Ив Д.Джун) Simple Smile

# 246
Честито Рождество! Здраве и благоденствие в домовете ви!

Приключих “На лов за дребна щука” и не знам как да опиша книгата. Дърпа те, привлича те и не те пуска въпреки или може би заради странностите си. Пълна с комари, страшилища, тролове, демони бродници, водни духове, животни, хора и чудновати неща, книгата разказва за Елина, която всяка година се връща в родното си място, за да улови една щука. Но сега нещата се объркват. Плетеница от фантазия, фолклор, криминална история. Езикът е толкова жив, че чак замахваш с ръка да прогониш ордите комари и чуваш джакането в блатото току до теб, представяш си безбройните птици. Неусетно преминаваш между размитите граници на реалното и нереалното, в един момент троловете и страшилищата се превръщат в най-нормалното нещо на света, а проклятията, магията и заклинанията започват да ти се струват като част от обичайното ежедневие. Прекрасна книга за отношенията между хора и природа, мястото ни и пагубното ни влияние, за грешките и прошката към самите нас. Слагам един цитат от самия край на книгата:
Скрит текст:
Не мога да не отбележа прекрасния превод. Бележката на преводачката в края ми беше особено интересна не само заради информацията за самата книга и автора, но и чисто професионално заради открехнатата завеса към нейната работа по книгата.

# 247
Довърших вчера "Моите приятели" на Бакман и след трудната за мен първа половина, втората ми хареса изключително много! Харесвам герои като тези в книгата - не са перфектни, не са най-прекрасните хора, но са истински, всеки с миналото си, със страховете си, с болките си, с пътя си!
Определено ще бъде дълго помнена книга, дори и да не беше перфектната.
Понякога най - дълго помнените книги не са най-забележителните и очарователните, или най - лесно четящите се.
Днес започнах "Приказките на барда Бийдъл" - имах нужда от нещо леко и магично.

# 248
Весела Коледа! Christmas Tree
Завърших „Криминален клуб Марлоу“  на Робърт Торогуд. Четеше ми се нещо в стил мис Марпъл, но не улучих. Въпреки приликите не успях да харесам главната героиня Джудит. Не ми се стори остроумна, а просто досадна бабичка, която си вре носа навсякъде. Не знам дали ще удостоя с внимание следващите от поредицата.
Започнах „Дете 44“ на Том Роб Смит. Нямам очаквания, защото не знам как би се справил автор англичанин със ситуирането на историята в СССР по времето на Сталин.
Не съм чела книгата, но филмът беше много добре направен. Заслужава си да се гледа.

# 249
  • Sofia
Абсолютно очарована съм и от третата книга от поредицата за Мис Перигрин, "Библиотека на душите"!

Увлекателно написано, върви леко и за миг не ми доскуча. Обикновено не харесвам описаня на битки и подобни събития, обаче Ригс умее да описва тези сцени така, че изобщо не ми се иска да прескачам пасажи. Интересни персонажи, мистични и понякога даже тягостни сцени и места, на които се  случат събитията. Изобщо- топ попадение. Успях да се сдобия и с 5 от 6те тома, на чудесна цена от 100 лева (твърди корици), тъй като смятам че си заслужава да я имам в личната си библиотека.

Продължавам с "Лабиринти" на Франк Тилие. Надявам се да е също толкова добра като "Имало едно време два пъти".

# 250
  • София
Прочетох "Ноември" на Алена Морнщайнова - изключителна!

След нея прочетох "Йога" на Еманюел Карер. Не я препоръчвам... Освен ако някой не се интересува от силни психози и техните симптоми, разказани от първо лице...

Сега съм с "Носорог в банята" на Георги Милков, а успоредно с нея слушам "Мастилено-черно сърце" на Роберт Гълбрейт Simple Smile И двете са ОК.

# 251
Чета Авиньонски квинтет: Констанс, Себастиан, Квинкс.
Голямо удоволствие ми доставя да чета Л Дърел.
И също чета разхвърляно от брой 1 на Стълбата.

Честита Коледа!

# 252
  • София
Петя, аз открих Еманюел Карер в края на миналата година. "Лимонов" и "Царството" много ми харесаха, "Йога" - не толкова. За мен беше доста хаотична и разконцентрирана. Мисля, че се дължи на факта, че е била замислена по един начин, но след това животът се е намесил (психотичната криза) и се е получила някаква смесица от двете идеи, не особено сполучлива.

# 253
Ако трябва да препоръчам на някого една единствена книга, написана досега от Сали Руни, тя би била "Нормални хора".

# 254
  • София
Петя, аз открих Еманюел Карер в края на миналата година. "Лимонов" и "Царството" много ми харесаха, "Йога" - не толкова. За мен беше доста хаотична и разконцентрирана. Мисля, че се дължи на факта, че е била замислена по един начин, но след това животът се е намесил (психотичната криза) и се е получила някаква смесица от двете идеи, не особено сполучлива.

Благодаря за отзива, sweetkids_mama! Всъщност начина, по който започна книгата, и нейната първа една трета ми беше интересен, но след това нещата отидоха в хаотична посока наистина... Може би ще му дам шанс с някоя от другите му книги, но след време Wink Аз и с Уелбек съм в някакви подобни отношения. Трудно се осмелявам да посегна към него и знам, че като го направя ще има и брилянтни неща, но ще има и такива, които изключително ще ме подразнят и дори ще ми излязат извън зоната на приемане... С Карер просто нямах правилните очаквания.

Общи условия

Активация на акаунт