В момента чета... 97

• 38 985
  • 610
  •   1
Отговори
# 390
Започнах Лес в къщата… ами, то това не е книга, а емоция на всяка страница.
Започнах я преди час и се чувствам по абсолютно същия начин, истински разкош. Явно довечера ще се чете до късно. И много благодарности на Ерго, че се грижат за добрия литературен вкус и са едно от издателствата, които не предават ценностите си, колкото и да е трудно.

# 391
Чета „Мечът на Кайген“. С паузи, защото съм майка все пак и емоциите на моменти ми идват в повече...
Който е чел книгата, знае защо. Който не я е чел – препоръчвам.

# 392
Rayna, тръпна в очакване за следващата ти публикация!
По препоръка на Ерго почвам Една и съща жена на Данила Райчева.

# 393
Започнах Лес в къщата… ами, то това не е книга, а емоция на всяка страница.
Започнах я преди час и се чувствам по абсолютно същия начин, истински разкош. Явно довечера ще се чете до късно. И много благодарности на Ерго, че се грижат за добрия литературен вкус и са едно от издателствата, които не предават ценностите си, колкото и да е трудно.
Моята ме чака да я взема от куриер.
Още се мотая с Кралството, но ме завъртяха ежедневни задачи и служебни четива.

# 394
Зарязвам "Смок" - мудна, повърхностна, наивна, зрели хора водят детински диалози от сорта на "много си тъпа" и в отговор "ти па си много 'убав"...
Подозирам какво ще се случи:
Скрит текст:
След клишетата и дъъългото ухажване, тия двамата с абсурдните диалози накрая ще се вземат без кой знае какви трудности и всичко това в "едва" около 600 страници.

# 395
  • София
И моето мнение е същото за "Смок" - абсолютно прехвалена, не можах да се насиля да я дочета.
В момента боря "Пророческа песен". Много силна книга, плашеща и абсолютно реалистична. Обаче няма четене това чудо. Няма пряка реч, няма нови абзаци, всичко е един блок текст. Много трудно върви, а и тематиката е тежка. Но си заслужава.

# 396
  • София
"Пророческа песен" съм си я отбелязала за четене от преди.
Явно съм попадала на коментари, които са ме заинтригували..
Антиутопия е, нали?

# 397
  • София
Да, в недалечно бъдеще в Ирландия настъпва фашистка партия. Един профсъюзен учител е арестуван след протести срещу партията и съпругата му остава да се бори сама с живота. Постепенно всичко бива завзето от властта, падат всякакви закони и нормални човешки порядки. Много е страшна и в същото време - много актуална.

# 398
И аз ще чета "Пророческа песен" в някакъв момент, отдавна я имам, но седи така.
Две думи за "Месечината, огромна като тиква" на Боян Йорданов.
Макар романът да има интересен замисъл и потенциал, не се е получило особено добре. Идеята на автора е да предаде историческите събития в България по време на движенията за освобождаване на Македония, та чак до годините на комунизма, обаче това се оказва твърде амбициозна задача - историята е претупана и насипна, едни периоди са разтеглени прекалено спрямо други, а преходите между тях - резки. Отделно образите са неубедителни, а авторовите идеи какви желае да бъдат в нашите очи - прекалено явни - разчита на описания, защото не умее да създаде внушения. Изкушението да се отплесва в пространни философски тези за свободата, родината и въобще да рови в народопсихологията, са отчайващи и досадни. Има сюжетни нинии, които увисват без развитие - появяват се едни герои, които стават основни действащи лица в един момент, а после нищо, питам се какво стана със семейството на подполковника, когато се смени властта? И точно тук идва подозрението ми, че това семейство беше измислено, точно колкото да подчертае ужасно натрапчивото усещане още от началото, че жените са кypbи, които само гледат мъжа им да го няма, за да се изчукат със съселянина и слугата или да забегнат с някой богаташ, който да им оправи живота. Единствено ако жената е насилена от турци, хайдути или е охтичава, тогава само може да е свястна. За мене тоя човек е женомразец или поне показва недобро отношение към жените като цяло, както става с мъжете, свикнали да получават от тях само откази. За копирането на сцена от "Железният светилник" писах - не знам защо му е било, спокойно можеше да моне без това. Дала съм 3 звезди, но можех преспокойно и две. Много неприятен човек с досаден стил на писане.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 12:20 от Rayna13

# 399
  • София
Добре дошли в книжарница Хюнам-донг
Автор: Хуан Поръм  -

Не е моята книга май, японската /  корейска литература като цяло ми върви бавно и не ме впечатлява особено.
Претъпката е с сентенции и мъдри мисли ,но сюжета не е интересен ,даже бих казала доста муден и депресивен.

Първи опит беше с Ресторант Камогава - и тази книга не успя да ме заинтересува и да ме накара да се влюбя,но поне беше една идея по - интересна.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 10:37 от paranoir

# 400
  • Пловдив
Прочетох "Децата на войната" - Варужан Восганян.
Или не разбрах книгата, или не я оцених. Навяваше едно безсмислено търсене, неудовлетворение и сякаш живот, в който просто си съществувал.

# 401
Прочетох "Недовършения ръкопис" на Франк Тилие. Добра история, хубаво написана като изключим някои от подробните гадости. Досетих се за убиеца, но имах друга представа за развръзката, не описаната. 4.5* от мен.

Сега се чудя дали да продължа с "Прокълната земя", която толкова хвалите в номинационната или Адажиото...

# 402
Прочетох На тясно в ъгъла от Съмърсет Моъм – роман, който май не е много популярен. Имаше и скучни моменти, но пък финалът беше хубава награда за търпението ми. Тук присъства героят му от Луна и грош – капитан Никълъс.
Доста екзотичен, даже приключенски роман, отново с типичната ирония на Моъм. И с изненадващо оскъдна благосклонност към женските персонажи.

# 403
Слушам "Магът" Джон Фаулз, но нещо не ми харесва. Вече 2ч пълна скука .. млад мъж на 25г среща 23г мадама,разговорите им са абсолютно  детински нищо смислено,ако не са креватните им срещи и те самите ще си умрът от скука. Нещо ми напомня "Норвежка гора" на Мураками.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 12:39 от CoCoMilk

# 404
За феновете на Исабел Алиенде
8-ми януари е тук и съм готовa да започна нов романа. Разбира се, че съм нервна, както винаги. Правя това от 44 години и не съм придобила никаква увереност в себе си. Всяка година на тази дата се чудя дали ще ме осени история. В противен случай са нужни няколко седмици, за да се разгърне чудото на творческия процес. Пожелайте ми късмет, приятели!

Дано да напише нещо наистина хубаво, защото в последните години, по мое мнение книгите и са по-слаби.

И още една новина, която ми попадна

Световноизвестният роман на Орхан Памук „Музеят на невинността“, носител на Нобелова награда за литература, се адаптира за Netflix. Датата на излизане на поредицата, продуцирана от Ay Yapım, беше обявена със специално промоционално видео. 9-епизодната адаптация на романа, който е преведен на над 60 езика по света и се смята за съвременна класика, ще бъде премиерно излъчена едновременно по целия свят по Netflix на 13 февруари. Режисьор: Зейнеп Гюнай, сценарист: Ертан Куртулан, сериалът с участието на Селахатин Пашалъ и Ейлюл Лизе Кандемир изпълняват главните роли. В актьорския състав са включени и ветерани актьори като Оя Унустасъ, Тилбе Саран, Бюлент Емин Ярар, Гюлчин Кюлтюр Сахин и Ерджан Кесал. Действието се развива в Истанбул през 70-те години на миналия век и се върти около страстната и обсебваща любов, която се развива между Кемал, син на богато семейство, и Фюсун, далечен роднина. Сериалът отвежда зрителите на пътешествие през миналото на Истанбул с многопластов разказ, проследяващ пътя на любовта, щастието, копнежа и изгубените възможности. Следвайки Музея на невинността, създаден след публикуването на романа и посрещащ стотици хиляди посетители, тази телевизионна адаптация ще отведе литературната вселена на Орхан Памук в ново измерение.
Съвсем скоро я прочетох и съм много любопитна как са се справили със сериала.

Общи условия

Активация на акаунт